Tidak Semua Kabel Ethernet Sama: Anda Dapat Memperoleh Kelajuan LAN Lebih Cepat Dengan Meningkatkan

Sambungan berwayar, yang menggunakan kabel Ethernet, umumnya lebih cepat dan mempunyai latensi lebih rendah daripada sambungan Wi-Fi. Tetapi, sama seperti perkakasan Wi-Fi moden telah maju, kabel Ethernet moden mampu berkomunikasi pada kelajuan yang lebih cepat.

BERKAITAN: Tingkatkan Penghala Tanpa Wayar Anda untuk Mendapatkan Kelajuan Lebih Cepat dan Wi-Fi yang Lebih Boleh dipercayai

Untuk rangkaian rumah biasa, ini bukan masalah yang besar, kerana sambungan Internet anda adalah halangan. Sekiranya anda mendapat, misalnya, kelajuan muat turun 90 Mbps dari ISP anda, kabel Ethernet di rumah anda tidak akan membuat sedikit perbezaan untuk kelajuan Internet anda — anda masih akan mendapat 90 Mbps. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan kelajuan rangkaian tempatan yang lebih cepat dengan menaik taraf kabel Ethernet anda. Dan kelajuan LAN yang lebih pantas dapat membantu ketika memindahkan data dari satu peranti ke peranti lain di rangkaian tempatan anda. Ini termasuk perkara seperti membuat sandaran dan memindahkan data antara komputer, streaming permainan dari kotak Windows ke Shield atau Steam Link anda, atau streaming video tempatan dari sesuatu seperti pelayan Plex atau Kodi.

Kategori Kabel

Adakah anda baru-baru ini mengambil kabel Ethernet baru, atau adakah anda menggunakan kabel Ethernet yang disertakan dengan penghala moden atau peralatan lain? Sekiranya demikian, kabel itu mungkin cukup baru sehingga anda tidak perlu risau.

Tetapi, jika anda masih menggunakan kabel Ethernet lama yang telah duduk di almari di suatu tempat, anda mungkin ingin memperbaikinya. Sekiranya anda sudah lama memasang kabel rumah anda dengan kabel Ethernet — mungkin anda memasukkannya ke dinding dan di bawah karpet untuk memperluas akses Internet berwayar ke setiap bilik — anda mungkin mempunyai kabel Cat-5 atau Cat-5e yang lebih tua di dinding anda.

Kabel Ethernet diseragamkan ke dalam kategori yang berbeza. Contohnya, anda akan melihat kabel yang dinilai sebagai Kategori 5, Kategori 5e, Kategori 6, Kategori 7, dan sebagainya. Kami biasanya memendekkan nama-nama ini menjadi Cat-5, Cat-5e, Cat-6, dan sebagainya. Setiap kabel dengan bilangan yang lebih tinggi adalah standard yang lebih baru. Dan ya, kabel ini serasi ke belakang. Mereka hanya dibina untuk menyokong komunikasi dengan kelajuan yang lebih pantas jika anda mempunyai peranti moden yang menyokongnya. Jenis penyambung adalah sama, jadi anda boleh memasang kabel Cat-6 ke peranti yang dibuat semula ketika Cat-5e adalah standard baru yang panas dan Cat-6 belum dilepaskan.

BERKAITAN: Apa Jenis Ethernet (Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a) Kabel yang Perlu Saya Gunakan?

Kami telah mengatasi perbezaan antara kabel Ethernet. Setiap standard yang lebih baru membawa kelajuan yang mungkin lebih tinggi dan crosstalk yang dikurangkan, yang membantu anda mencapai kelajuan tersebut walaupun dengan kabel yang lebih panjang. Jadual di atas menunjukkan spesifikasi setiap kategori.

Adakah Peningkatan Berharga? Mungkin Tidak, Tetapi ...

Kenyataannya adalah bahawa kabel Cat-5e dengan kelajuan hingga 1 Gb / s cukup pantas untuk sambungan Internet anda. Kelajuan 1 GB / s menyokong apa-apa sehingga perkhidmatan Internet Gigabit, jadi anda tidak akan melihat peningkatan kelajuan Internet anda jika anda beralih dari Cat-5e ke kabel kategori yang lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, jika anda melakukan banyak pemindahan data antara komputer di rangkaian tempatan anda, peningkatan mungkin berbaloi. Dan, jika anda membeli kabel baru atau memasang kabel kediaman anda sekarang, sekurang-kurangnya anda harus menggunakan kabel Cat-6 dan bukannya Cat-5e. Sekiranya perbezaan harga tidak terlalu banyak semasa anda memasang kediaman, anda mungkin juga menggunakan kabel Cat-7. Perlu diketahui bahawa bekerja dengan kabel Cat-7 memerlukan sedikit lebih banyak kesanggupan yang berfungsi dengan kabel Cat-5e atau Cat-6-terutamanya kerana lebih mudah merosakkan pelindung kerajang ketika membengkokkan kabel Cat-7.

Kategori 5 (Cat-5) dan Kategori 5 yang dipertingkatkan (Cat-5e) sebenarnya pada dasarnya sama. Tidak ada yang berubah secara fizikal dalam kabel itu sendiri. Sebaliknya, kabel Cat-5e diuji dengan lebih ketat untuk memastikan kurang crosstalk (gangguan elektrik). Dengan kata lain, hanya sebilangan kabel Cat-5 lama yang cukup baik untuk menjadi kabel Cat-5e.

Kabel Cat-6 dan Cat-6a lebih menarik. Sekiranya anda mempunyai penghala moden dan peranti berkemampuan Ethernet moden, anda boleh mendapatkan kelajuan yang lebih pantas — 10 Gb / s untuk Cat-6a dan bukannya 1 Gb / s untuk Cat-6. Selebihnya perkakasan anda juga harus menyokongnya, tetapi anda tidak akan mendapat kelajuan melebihi 1 Gb / s kecuali anda mempunyai kabel yang cukup baik. Sekiranya anda memasang semua perkakasan rangkaian baru anda yang hebat ke kabel Ethernet Cat-5e lama yang anda jalankan melalui dinding rumah anda bertahun-tahun yang lalu, anda tidak akan mendapat kelajuan penuh.

Kabel Cat-7 sebenarnya tidak menawarkan kelebihan yang terlalu tinggi berbanding Cat-6a, sekurang-kurangnya bukan untuk pengguna rumah. Mereka menggunakan pelindung yang lebih baik, yang dapat membantu mengekalkan kelajuan yang lebih baik pada jarak yang lebih jauh, tetapi tidak ada yang luar biasa. Sekiranya perbezaan harganya kecil, dan anda memerlukan seseorang untuk mengemas rumah anda, pertimbangkan untuk pergi dengan Cat-7 hanya untuk pemeriksaan tambahan masa depan. Jika tidak, Cat-6a semestinya baik untuk pemasangan baru.

Ini tidak bermaksud anda harus merobek dinding rumah anda dengan terbuka untuk mengganti kabel Cat-5e yang dipasang bertahun-tahun yang lalu, terutamanya jika anda tidak memerlukan kelajuan rangkaian tempatan yang lebih pantas. Tetapi tidak semua kabel Ethernet sama.

Cara Memberitahu Apa Yang Anda Gunakan

Pada kebanyakan kabel, anda seharusnya dapat melihat kabel itu sendiri dan mencari label yang dicetak di permukaan luar kabel. Itulah pertaruhan terbaik anda. Kabel Cat-6, 6a, dan 7 pada umumnya lebih tebal daripada kabel Cat-5e, dan kurang fleksibel — jadi jika anda biasa mengendalikan kabel Cat-5e, itu adalah cara mudah lain untuk diberitahu.

Kebanyakan orang tidak peduli sama ada mereka menggunakan kabel Cat-5e, 6, 6a, atau 7 di rumah. Sambungan Internet adalah hambatan, kabel yang lebih cepat tidak akan membantu. Menggunakan kabel Cat-6, 6a, atau bahkan 7 dapat memungkinkan kelajuan lebih cepat ketika memindahkan fail atau berkomunikasi antara dua komputer di rangkaian tempatan, tetapi sebenarnya kebanyakan orang tidak akan menyedarinya.

Masih ada perbezaan! Sekiranya anda memasang kabel di rumah anda dengan kabel yang akan tersekat di sana, anda semestinya memerlukan kabel kategori tertinggi yang anda mampu untuk kelajuan LAN yang lebih pantas dan lebih pantas.

Kredit Imej: Regan Walsh di Flickr, DeclanTM di Flickr, Collin Anderson di Flickr