Cara Mengubah Suara Peta Google pada iPhone dan Android

Aplikasi Peta Google menawarkan arahan bebas tangan, amaran perjalanan, dan banyak lagi untuk pengguna. Enjin suara bawaannya menawarkan ini dengan suara pilihan anda sendiri, dengan pilihan berdasarkan wilayah atau bahasa. Sekiranya anda ingin menukar suara Peta Google, berikut caranya.

Malangnya, terdapat beberapa batasan yang perlu anda perhatikan. Walaupun Peta Google menawarkan suara yang berbeza berdasarkan wilayah atau bahasa, ia tidak menawarkan variasi jantina. Anda tidak dapat bertukar antara suara lelaki atau wanita, dan pilihan suara lain masih terhad.

Tukar Suara Peta Google pada Android

Tetapan suara dan bahasa yang digunakan oleh Peta Google berbeza dengan tetapan teks-ke-ucapan Android bawaan. Mengubah tetapan teks-ke-ucapan sepertinya tidak mempengaruhi suara yang akan anda dengar di aplikasi Peta Google.

BERKAITAN: Cara Mengubah Suara Teks-ke-Ucapan Google

Sebaliknya, Peta Google menggunakan enjin suara dan tetapan bahasanya sendiri untuk menghasilkan arahan lisan dan amaran perjalanan. Untuk mengubahnya, anda perlu membuka aplikasi "Peta Google", kemudian ketuk ikon akaun bulat pada bar carian.

Ini akan membuka menu Peta Google. Dari sini, ketik pilihan "Tetapan".

Di menu "Tetapan", tatal ke bawah hingga Anda menemukan opsi "Tetapan Navigasi" — ketuk ini untuk masuk ke menu.

Menu "Tetapan Navigasi" membolehkan anda mengubah cara navigasi bebas tangan dimainkan kepada anda. Untuk mengubah tetapan suara untuk aplikasi Peta Google, pilih opsi "Pemilihan Suara".

Ini akan memaparkan senarai suara yang tersedia. Ini dipisahkan oleh bahasa atau, dalam beberapa kes, oleh wilayah. Contohnya, tetapan suara "English US" dan "English UK" akan bercakap dalam bahasa Inggeris tetapi akan menggunakan aksen dan terminologi yang berbeza.

Pilih salah satu daripada pilihan ini untuk menukar suara Peta Google ke tetapan itu.

Ini akan menutup menu secara automatik — anda boleh kembali ke Skrin Utama Peta Google. Suara yang digunakan oleh Peta Google pada kali anda melakukan carian arah akan sesuai dengan suara yang telah anda pilih.

Tukar Suara Peta Google pada iPhone

Tidak seperti aplikasi Android, aplikasi Peta Google pada iPhone tidak menggunakan mesin suaranya sendiri. Sebaliknya, ia bergantung pada tetapan teks-ke-ucapan dan bahasa lalai yang ditawarkan oleh iOS. Untuk menukar suara Peta Google di iPhone, anda perlu menukar bahasa di iOS.

BERKAITAN: Cara Mengubah Bahasa dan Wilayah Anda di iPhone dan iPad

Melakukan perubahan ini akan mengubah suara untuk semua aplikasi di iPhone anda, dan pilihannya terbatas pada satu suara per bahasa atau wilayah, jadi ini mungkin bukan pilihan yang berguna bagi kebanyakan pengguna (kecuali jika anda ingin beralih antara Bahasa Inggeris AS atau Bahasa Inggeris UK, misalnya).

Sekiranya ini menjadi masalah, anda mungkin lebih suka menggunakan aplikasi Peta Apple sebagai gantinya. Apple membolehkan anda beralih antara bahasa, aksen wilayah, dan menggunakan suara lelaki atau wanita. Anda perlu mengubah tetapan suara Siri jika anda memutuskan untuk melakukannya.

Untuk menukar suara Peta Google pada iPhone, Anda perlu membuka aplikasi "Tetapan", kemudian ketuk pilihan "Umum".

Dari sini, pilih pilihan "Bahasa & Wilayah" untuk mengakses tetapan bahasa peranti anda.

Untuk beralih ke suara lain, ketuk senarai "Bahasa" untuk peranti anda (contohnya, "Bahasa iPhone").

Pilih paket suara bahasa baru dari senarai, kemudian ketuk butang "Selesai" untuk mengesahkan.

Anda akan diminta untuk mengesahkan ini — pilih pilihan "Ubah Ke" untuk bahasa pilihan anda.

Ini akan secara automatik mengemas kini keseluruhan bahasa peranti anda agar sepadan. Peta Google akan menggunakan pilihan suara ini untuk arahan atau permintaan yang anda buat melalui aplikasi.