NVMe vs. SATA: Teknologi SSD Mana Lebih Cepat?

Pemacu NVMe adalah masalah besar dalam penyimpanan komputer sekarang, dan untuk alasan yang baik. Bukan sahaja pemacu keadaan pepejal (SSD) NVMe meninggalkan kebanyakan SSD yang lebih tua di dalam habuk, ia juga menyala dengan cepat berbanding dengan pemacu standard 3.5 dan 2.5 inci.

NVMe lwn SATA III

Contohnya, ambil Samsung TB 860 Pro 1 TB, SSD 2.5 inci dengan kelajuan bacaan berurutan maksimum 560 megabait sesaat (MB / s). Penggantinya, 960 Pro berasaskan NVMe, lebih daripada enam kali lebih cepat daripada itu, dengan kelajuan tertinggi 3,500 MB / s.

Ini kerana pemacu pra-NVMe menyambung ke PC melalui SATA III, semakan ketiga antara muka bas komputer Serial ATA. NVMe, sementara itu, adalah antara muka pengawal hos untuk SSD yang lebih baru dan lebih maju.

SATA III dan NVMe adalah istilah yang paling biasa digunakan untuk membezakan antara pemacu sekolah lama dan kehangatan baru yang diinginkan oleh semua orang. NVMe, bagaimanapun, bukan jenis teknologi yang sama dengan SATA III.

Kami akan mengetahui mengapa kami menggunakan istilah "SATA III" dan "NVMe" untuk membandingkan teknologi kemudian.

Apa itu SATA III?

Pada tahun 2000, SATA diperkenalkan untuk menggantikan standard Parallel ATA yang mendahuluinya. SATA menawarkan sambungan berkelajuan lebih tinggi, yang bermaksud prestasi yang jauh lebih baik dibandingkan dengan pendahulunya. SATA III dilancarkan lapan tahun kemudian dengan kadar pemindahan maksimum 600 MB / s.

Komponen SATA III menggunakan jenis penyambung khusus untuk memasukkan komputer riba, dan jenis kabel tertentu untuk menyambung ke papan induk PC desktop.

Setelah pemacu disambungkan ke sistem komputer melalui SATA III, kerja itu hanya separuh selesai. Untuk pemacu benar-benar bercakap dengan sistem, ia memerlukan antara muka pengawal hos. Pekerjaan itu adalah milik AHCI, yang merupakan cara paling biasa bagi pemacu SATA III untuk bercakap dengan sistem komputer.

Selama bertahun-tahun, SATA III dan AHCI menunjukkan prestasi yang luar biasa, termasuk pada awal SSD. Walau bagaimanapun, AHCI dioptimumkan untuk media berputar latensi tinggi, bukan latensi rendah, penyimpanan tidak mudah berubah seperti SSD, jelas wakil dari pengeluar pemacu Kingston.

Pemacu keadaan pepejal menjadi begitu cepat, mereka akhirnya memenuhi sambungan SATA III. SATA III dan AHCI tidak dapat menyediakan lebar jalur yang mencukupi untuk SSDS yang semakin berkemampuan.

Dengan kelajuan dan keupayaan pemacu berkembang, pencarian diteruskan untuk alternatif yang lebih baik. Nasib baik, ia sudah digunakan di PC.

Apa itu PCIe?

PCIe adalah antara muka perkakasan yang lain. Ia lebih dikenali sebagai cara kad grafik masuk ke PC desktop, tetapi ia juga digunakan untuk kad suara, kad pengembangan Thunderbolt, dan pemacu M.2 (lebih banyak lagi pada yang kemudian).

Sekiranya anda melihat papan induk (lihat di atas), anda dapat dengan mudah melihat di mana slot PCIe. Kebanyakannya terdapat dalam varian x16, x8, x4, dan x1. Angka-angka ini menunjukkan berapa banyak jalur penghantaran data yang dimiliki slot. Semakin tinggi bilangan lorong, semakin banyak data yang dapat anda pindahkan pada satu-satu masa, sebab itulah kad grafik menggunakan slot x16.

Terdapat juga slot M.2 pada gambar di atas, tepat di bawah slot x16 atas. Slot M.2 boleh menggunakan hingga empat lorong, oleh itu, mereka adalah x4.

Slot PCIe utama di mana-mana komputer mempunyai jalur yang disambungkan ke CPU untuk prestasi terbaik. Selebihnya slot PCIe bersambung ke chipset. Ini juga menyokong sambungan yang cukup pantas ke CPU, tetapi tidak secepat sambungan langsung.

Pada masa ini, terdapat dua generasi PCIe yang digunakan: 3.0 (yang paling biasa) dan 4.0. Pada pertengahan tahun 2019, PCIe 4.0 adalah jenama baru dan hanya disokong pada pemproses AMD Ryzen 3000 dan motherboard X570. Versi 4, seperti yang anda harapkan, lebih cepat.

Walau bagaimanapun, kebanyakan komponen belum memenuhi lebar jalur maksimum PCIe 3.0. Oleh itu, walaupun PCIe 4.0 mengagumkan, itu belum lagi menjadi keperluan komputer moden.

BERKAITAN: PCIe 4.0: Apa Yang Baru dan Mengapa Penting

NVMe Lebih PCIe

PCIe, seperti SATA III; keduanya digunakan untuk menghubungkan komponen individu ke sistem komputer. Sama seperti SATA III yang memerlukan AHCI sebelum cakera keras atau SSD dapat berkomunikasi dengan sistem komputer, pemacu berasaskan PCIe bergantung pada pengawal hos, yang disebut memori ekspres tidak mudah menguap (NVMe).

Tetapi mengapa kita tidak membicarakan pemacu SATA III berbanding PCIe, atau AHCI berbanding NVMe?

Sebabnya cukup mudah. Kami selalu menyebut pemacu berdasarkan SATA, seperti SATA, SATA II, dan SATA III — tidak ada kejutan di sana.

Ketika pengeluar pemacu mula membuat pemacu PCIe, ada masa yang singkat di mana kami membincangkan SSD PCIe.

Namun, industri ini tidak mempunyai piawaian untuk bergerak seperti yang dilakukan dengan pemacu SATA. Sebaliknya, seperti yang dijelaskan oleh Western Digital, syarikat menggunakan AHCI dan membina pemacu dan firmware mereka sendiri untuk menjalankan pemacu tersebut.

Itu kekacauan, dan AHCI masih belum cukup baik. Seperti yang dijelaskan oleh Kingston kepada kami, lebih sukar bagi orang untuk menggunakan pemacu yang lebih cepat daripada SATA kerana, daripada pengalaman plug-and-play, mereka juga harus memasang pemacu khas.

Akhirnya, industri ini mengetuai standard yang menjadi NVMe dan menggantikan AHCI. Piawaian baru jauh lebih baik, masuk akal untuk mula membicarakan NVMe. Dan selebihnya, seperti yang mereka katakan, adalah sejarah.

NVMe dibina dengan mempertimbangkan SSD berasaskan PCIe moden. Pemacu NVMe dapat menerima lebih banyak arahan sekaligus daripada pemacu keras mekanikal SATA III atau SSD. Itu, digabungkan dengan kependaman yang lebih rendah, menjadikan pemacu NVMe lebih pantas dan lebih responsif.

Seperti apa Pemacu NVMe?

Sekiranya anda pergi membeli-belah dengan pemacu berasaskan NVMe hari ini, apa yang anda mahukan ialah gusi M.2. M.2 menerangkan faktor bentuk pemacu — atau, untuk tujuan kita, bagaimana rupa. Pemacu M.2 biasanya mempunyai simpanan sehingga 1 TB, tetapi jaraknya cukup kecil untuk menahan antara ibu jari dan jari telunjuk anda.

Pemacu M.2 bersambung ke slot PCIe M.2 khas yang menyokong sehingga empat jalur pemindahan data. Pemacu ini biasanya berasaskan NVMe, tetapi anda juga dapat mencari pemacu M.2 yang menggunakan SATA III — hanya baca bungkusan dengan teliti.

M.2 berasaskan SATA III tidak begitu biasa pada masa ini, tetapi memang wujud. Beberapa contoh popular ialah WD Blue 3D NAND dan Samsung 860 Evo.

BERKAITAN: Apakah Slot Pengembangan M.2, dan Bagaimana Saya Boleh Menggunakannya?

Sekiranya Anda Membuang Pemacu SATA III?

Walaupun NVMe hebat, tidak ada alasan untuk menyerah pada pemacu SATA III. Walaupun terdapat had SATA III, ia masih merupakan pilihan yang baik untuk penyimpanan sekunder.

Sesiapa yang membina PC baru, misalnya, sebaiknya menggunakan pemacu M.2 NVMe untuk pemacu but dan storan utamanya. Dia kemudian dapat menambahkan cakera keras yang lebih murah atau SSD 2.5 inci dengan kapasiti yang lebih besar sebagai penyimpanan sekunder.

Mungkin ada baiknya semua storan anda berjalan menggunakan PCIe. Walau bagaimanapun, sekarang, pemacu NVMe terhad kepada sekitar 2 TB. Kapasiti yang lebih tinggi juga mahal. Pemacu anggaran 1 TB, M.2 NVMe biasanya berharga kira-kira $ 100 (kira-kira kos pemacu keras SATA III berprestasi tinggi 2 TB).

Harga, tentu saja, mungkin berubah kerana kita mendapat pemacu M.2 berkapasiti yang lebih tinggi. Kingston mengatakan bahawa kita boleh melihat pemacu M.2 dengan kapasiti 4 dan 8 TB sekitar awal 2021.

Sehingga itu, gabungan M.2 dengan SSD sekunder dan cakera keras adalah pilihan terbaik.

Idea yang sama berlaku untuk komputer riba. Sekiranya anda membeli pelantar baru, cari satu dengan storan kilat NVMe, dan ruang simpanan 2,5 inci untuk cakera keras SATA III atau SSD.

Tidak semua pemacu NVMe dibuat sama. Pasti membayar untuk membaca ulasan pada pemacu sasaran anda sebelum anda membelinya.

Sekiranya anda mempunyai PC desktop atau komputer riba yang baru, kemungkinan ia mempunyai slot M.2 yang menyokong NVMe. Menaik taraf PC anda sangat berbaloi!