Cara Membuat dan Menjalankan Skrip Bash Shell pada Windows 10

Dengan kedatangan shell Bash 10 Windows, kini anda dapat membuat dan menjalankan skrip shell shell pada Windows 10. Anda juga dapat memasukkan perintah Bash ke dalam fail kumpulan Windows atau skrip PowerShell.

Walaupun anda tahu apa yang anda lakukan, ini tidak semudah yang disangka. Windows dan UNIX menggunakan watak akhir yang berbeza, dan sistem fail Windows dapat diakses di lokasi yang berbeza di lingkungan Bash.

Cara Menulis Skrip Bash pada Windows 10

BERKAITAN: Cara Memasang dan Menggunakan Linux Bash Shell pada Windows 10

Semasa menulis skrip shell pada Windows, ingatlah bahawa sistem Windows dan UNIX seperti Linux menggunakan watak "hujung baris" yang berbeza dalam fail teks dalam skrip shell.

Dengan kata lain, ini bermakna anda tidak boleh menulis skrip shell di Notepad. Simpan fail di Notepad dan ia tidak akan ditafsirkan dengan betul oleh Bash. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan penyunting teks yang lebih maju - sebagai contoh, Notepad ++ membolehkan anda memberikan fail watak UNIX akhir baris dengan mengklik Edit> EOL Conversion> UNIX / OSX Format.

Namun, anda lebih baik menulis skrip shell di lingkungan Bash itu sendiri. Persekitaran Bash yang berasaskan Ubuntu dilengkapi dengan editor teks vi dan nano. Editor vi lebih hebat, tetapi jika anda belum pernah menggunakannya sebelumnya, anda mungkin mahu memulakan dengan nano. Lebih mudah digunakan jika anda baru.

Sebagai contoh, untuk membuat skrip bash di nano, anda akan menjalankan perintah berikut dalam bash:

nano ~ / myscript.sh

Ini akan membuka editor teks Nano yang menunjuk ke file bernama "myscript.sh" di direktori utama akaun pengguna anda. (Karakter "~" mewakili direktori rumah anda, jadi jalan penuh adalah /home/username/myscript.sh.)

Mulakan skrip shell anda dengan baris:

#! / bin / bash

BERKAITAN: Panduan Pemula untuk Skrip Shell: Asasnya

Masukkan arahan yang ingin anda jalankan, masing-masing mengikut barisnya sendiri. Skrip akan menjalankan setiap arahan secara bergantian. Tambahkan watak "#" sebelum baris untuk memperlakukannya sebagai "komen", sesuatu yang membantu anda dan orang lain memahami skrip tetapi yang tidak dijalankan sebagai perintah. Untuk helah yang lebih maju, rujuk panduan yang lebih terperinci untuk skrip Bash di Linux. Teknik yang sama akan berfungsi di Bash di Ubuntu pada Windows.

Perhatikan bahawa tidak ada cara untuk menjalankan program Windows dari dalam lingkungan Bash. Anda terhad kepada perintah dan utiliti terminal Linux, sama seperti anda menggunakan sistem Linux biasa.

Sebagai contoh, mari kita gunakan skrip "hello world" asas sebagai contoh di sini:

#! / bin / bash # tetapkan pembolehubah STRING STRING = "Hello World!" # mencetak isi pemboleh ubah di layar bergema $ STRING

Sekiranya anda menggunakan penyunting teks Nano, anda boleh menyimpan fail dengan menekan Ctrl + O dan kemudian Enter. Tutup editor dengan menekan Ctrl + X.

Jadikan Skrip Boleh Dilaksanakan dan kemudian Jalankan

Anda mungkin mahu membuat skrip dapat dilaksanakan supaya anda dapat menjalankannya dengan lebih mudah. Di Linux, itu bermaksud anda perlu memberikan kebenaran skrip kepada file yang boleh dilaksanakan. Untuk melakukannya, jalankan perintah berikut di terminal, arahkan ke skrip anda:

chmod + x ~ / myscript.sh

Untuk menjalankan skrip, anda sekarang boleh menjalankannya di terminal dengan menaip jalurnya. Bila-bila masa anda mahu melancarkan skrip di masa depan, cukup buka shell Bash dan ketik jalan ke skrip.

~ / myscript.sh

(Sekiranya skrip ada di direktori semasa, anda boleh menjalankannya dengan ./myscript.sh)

Cara Bekerja Dengan Fail Windows dalam Skrip Bash

BERKAITAN: Cara Mengakses Fail Bash Ubuntu Anda di Windows (dan Pemacu Sistem Windows Anda di Bash)

Untuk mengakses fail Windows dalam skrip, anda perlu menentukan jalannya di bawah / mnt / c, bukan jalur Windows mereka. Sebagai contoh, jika anda ingin menentukan fail C: \ Users \ Bob \ Downloads \ test.txt, anda perlu menentukan jalan /mnt/c/Users/Bob/Downloads/test.txt. Rujuk panduan kami untuk memfailkan lokasi di shell Windows 10 untuk maklumat lebih lanjut.

Cara Memasukkan Perintah Bash ke dalam Skrip Batch atau PowerShell

BERKAITAN: Cara Menetapkan Pengedaran Linux Lalai Anda pada Windows 10

Terakhir, jika anda mempunyai batch file atau skrip PowerShell yang ingin anda masukkan perintah, anda dapat menjalankan perintah Bash secara langsung menggunakan bash -cperintah tersebut.

Sebagai contoh, untuk menjalankan perintah Linux di tetingkap Prompt Perintah atau PowerShell, anda boleh menjalankan perintah berikut:

bash -c "perintah"

Trik ini membolehkan anda menambahkan perintah Bash ke dalam batch file atau skrip PowerShell. Tetingkap shell Bash akan muncul ketika perintah Bash dijalankan.

Kemas kini : Sekiranya anda mempunyai banyak persekitaran Linux yang terpasang, anda boleh menggunakan perintah wslconfig untuk memilih persekitaran Linux lalai yang digunakan ketika anda menjalankan bash -cperintah tersebut.

Untuk membuat jalan pintas ke skrip Bash dari dalam Windows, buat pintasan seperti biasa. Untuk sasaran jalan pintas, gunakan bash -cperintah yang kami gariskan di atas dan arahkan ke skrip Bash yang anda buat.

Sebagai contoh, anda akan menunjukkan jalan pintas di " bash -c "~/myscript.sh"" untuk menjalankan skrip contoh di atas. Anda juga boleh menjalankan perintah ini dari tetingkap Command Prompt atau PowerShell.