Cara Memulihkan Kata Laluan Facebook Anda yang Terlupa

Sekiranya anda tidak menggunakan pengurus kata laluan, kata laluan yang rumit itu sukar untuk diingat. Sekiranya anda terlupa kata laluan Facebook anda, anda tidak dapat memulihkan kata laluan yang sama, tetapi cukup mudah untuk memulihkan akaun anda dengan menetapkan semula kata laluan anda ke sesuatu yang baru.

Sama ada anda terlupa kata laluan Facebook anda, atau meminta orang lain menukarnya tanpa kebenaran anda, Facebook menawarkan cara yang cukup mudah untuk pulih. Dan apa yang kita bicarakan di sini adalah memulihkan akaun anda sekiranya anda terlupa kata laluan anda. Menukar kata laluan Facebook anda sedikit berbeza — ketika itulah anda mengetahui kata laluan semasa anda, tetapi hanya ingin menukarnya menjadi yang baru.

BERKAITAN: Cara Menukar Kata Laluan Facebook Anda

Memulihkan Kata Laluan Anda

Setelah percubaan masuk yang tidak berjaya, Facebook akan menunjukkan kepada anda butang "Pulihkan Akaun Anda" di bawah bidang kata laluan. Teruskan dan klik itu.

Catatan : Sekiranya anda lupa e-mel (atau nombor telefon) dan kata laluan anda, anda harus menuju ke laman utama Facebook, dan klik pautan "Lupa Akaun" di bawah bidang log masuk dan bukannya menggunakan teknik yang kami bercakap dalam artikel ini.

Seterusnya, masukkan alamat e-mel yang anda gunakan untuk mendaftar ke akaun Facebook anda, dan kemudian klik butang "Cari".

Sekiranya Facebook menemui padanan, ia menunjukkan anda di skrin hasil. Klik butang "Ini Akaun Saya".

Bergantung pada jenis maklumat yang anda berikan semasa anda menyiapkan akaun anda (dan tetapan keselamatan yang anda konfigurasikan), anda mungkin diberi pilihan yang berbeza untuk menetapkan semula kata laluan anda. Pilih kaedah, dan kemudian klik butang "Teruskan".

Minta Facebook Menghantar Kod melalui E-mel

Setelah anda menerima kod dalam e-mel yang anda gunakan untuk menyiapkan akaun anda, anda boleh mengklik pautan "Klik di sini untuk menukar kata laluan anda", dan kemudian salin semula kod tersebut dan tampalkannya ke laman Facebook. Tetapi, lebih mudah dengan hanya mengklik butang "Ubah Kata Laluan" dalam e-mel dan mengelakkan keseluruhan proses kemasukan kod.

Salah satu pilihan akan membawa anda ke tempat yang sama — skrin yang meminta anda memasukkan kata laluan baru. Pilih kata laluan yang kuat, dan kemudian klik butang "Teruskan".

BERKAITAN: Kata Laluan Anda Mengerikan, dan Sudah tiba masanya untuk Melakukan Sesuatu Mengenainya

Menggunakan Gmail Untuk Log Masuk

Sekiranya anda menyambungkan akaun Gmail anda ke Facebook semasa mendaftar, anda juga boleh log masuk ke Google untuk mendapatkan akses segera untuk menetapkan semula kata laluan Facebook anda. Ini melewati e-mel pengesahan dan kod yang dihantar ke alamat e-mel anda sama sekali.

Tetingkap pop timbul akan dibuka dengan skrin masuk yang selamat untuk akaun Gmail anda. Klik pada akaun yang anda gunakan untuk mendaftar.

Pada layar seterusnya, ketik kata laluan Google anda, dan kemudian klik butang "Seterusnya".

Ketik kata laluan Facebook baru yang ingin anda gunakan, dan kemudian klik butang "Teruskan".

Menetapkan Semula Aktif Selepas Menukar Kata Laluan Anda

Setelah anda menetapkan semula kata laluan anda, Facebook memberi anda pilihan untuk log keluar dari sesi aktif pada peranti lain atau tetap log masuk.

Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, percayalah bahawa akaun anda selamat, dan tidak ingin repot masuk lagi pada peranti lain, teruskan dan pilih pilihan "Tetap Log Masuk".

Sekiranya anda mengesyaki bahawa akaun anda telah disusupi, pilih pilihan "Log Keluar Dari Peranti Lain". Semua sesi semasa di PC, telefon, tablet dan sebagainya akan dilog keluar, dan anda perlu log masuk semula menggunakan kata laluan baru anda.

Seterusnya anda akan melalui beberapa langkah untuk melindungi akaun anda. Sekiranya anda mengesyaki bahawa seseorang mungkin mempunyai akses ke akaun anda, Facebook boleh memeriksa untuk melihat apakah ada perubahan terkini pada maklumat asas anda (nama, gambar profil, dan lain-lain), aplikasi yang dipasang dan aktiviti anda.

Itu sahaja. Klik "Pergi ke Suapan Berita" dan anda sudah selesai.

Menetapkan Keselamatan yang Lebih Baik

Facebook menyediakan banyak pilihan untuk menjaga keselamatan akaun anda selain hanya menggunakan kata laluan standard. Anda boleh menetapkan pengesahan dua faktor, menentukan peranti yang dibenarkan di mana anda boleh log masuk, menamakan kenalan dipercayai, dan banyak lagi. Meninjau tetapan ini benar-benar dapat membantu menjaga keselamatan akaun Facebook anda.

BERKAITAN: Cara Melindungi Akaun Facebook Anda