Cara Menghapus Sepenuhnya Akaun Microsoft Anda

Sekiranya anda hanya memperhatikan tajuk utama bahawa Microsoft ingin anda mengawasi anda, anda akan dimaafkan kerana memikirkan bahawa Windows 10 telah berjaya sejagat. Sejauh ini, OS terbaru Redmond telah dipasang pada sekitar 72 juta sistem di seluruh dunia, dan sebahagian besarnya, telah mendapat reaksi positif dari pihak media dan orang ramai. Tetapi bagaimana jika pelanggaran privasi Windows 10, menu Mula yang menjengkelkan, dan aplikasi palsu terlalu banyak untuk anda tanggung?

Menghapus akaun Microsoft anda boleh menjadi cara yang baik untuk memastikan bahawa tidak ada data anda digunakan oleh syarikat tanpa persetujuan anda, sementara juga mengeluarkan diri anda dari pangkalan data Windows sehingga tidak ada maklumat yang dapat dikumpulkan oleh sumber pihak ketiga yang tidak disetujui semasa anda berada t melihat.

Padamkan Akaun Secara Lokal

Langkah pertama dalam proses ini adalah membuang akaun Microsoft dari mesin tempatan anda.

Untuk melakukan ini, mulailah dengan memasukkan Tetapan Anda, dan mengklik ke bahagian "Akaun".

Setelah sampai di sini, anda boleh mendapatkan pilihan untuk membuang akaun Microsoft di bahagian bawah tab "Akaun anda", disorot di sini.

BERKAITAN: Cara Membuat Akaun Pengguna Tempatan Baru di Windows 10

Perhatikan bahawa jika anda sedang log masuk pada akaun Microsoft yang ingin anda hapus, anda tidak akan dapat menghapusnya semasa anda masih masuk pada akaun yang sama Anda perlu membuat akaun tempatan yang berasingan dan log masuk dari sana, atau hanya menghapus pemasangan Windows 10 anda sama sekali jika itu adalah jalan yang anda pilih.

Setelah anda log masuk ke akaun yang terpisah, pilih yang anda rancangkan untuk dihapus, dan pilih pilihan "Buang" setelah ia muncul.

Jangan terlalu tergesa-gesa, masih ada satu langkah lagi untuk menghapus akaun dari muka Internet.

Gosok Akaun Dari Laman Web Microsoft

Walaupun setelah anda menghapus akaun Microsoft anda dari komputer tempatan, semua datanya dan maklumat peribadi yang tersimpan di dalamnya akan tetap disimpan di pelayan Microsoft sendiri. Untuk menyingkirkannya sepenuhnya, anda perlu menggunakan alat tersebut di laman web Microsoft itu sendiri.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan dan Mengkonfigurasi Akaun Pengguna pada Windows 10

Perhatikan, sebelum anda menghapus akaun sepenuhnya, pastikan anda telah mengosongkan dompet digital anda dari Windows Store, membatalkan langganan yang mungkin terikat dengan akaun tersebut, dan menyandarkan dokumen, gambar, atau data peribadi yang anda mahu simpan pemacu keras yang berasingan dari yang dipasang pada OS anda. Dengan cara ini, anda dapat memastikan bahawa walaupun akaun ditutup, anda masih dapat mengakses semua fail sekiranya anda memerlukannya lagi di kemudian hari.

Setelah semua langkah berjaga-jaga diambil, pergi ke laman web Microsoft, dan cari halaman "Tutup akaun anda" melalui pautan ini. Selepas ini dimuat, halaman akan meminta anda log masuk.

Setelah melakukan ini, anda akan dibawa ke halaman berikut, yang akan berusaha untuk mengesahkan bahawa anda adalah siapa yang anda katakan melalui alamat e-mel sandaran anda, atau nombor telefon yang dipautkan.

Anda akan dihantar kod melalui pesanan teks atau e-mel yang kelihatan seperti ini:

Masukkan kod di bar pengesahan, dan setelah halaman ini dilalui, Microsoft akan membuat anda mengklik  banyak kotak untuk memastikan anda 100% memahami implikasi penutupan akaun anda.

Mereka akan mengganggu anda dengan peringatan tentang fakta yang jelas seperti bagaimana anda tidak dapat log masuk ke akaun lagi, bahawa Xbox anda "mungkin tidak berfungsi seperti yang anda harapkan" dan bahawa akses e-mel anda akan ditutup dalam Outlook atau Hotmail. Sesiapa yang pernah mencuba untuk menghentikan langganan Xbox Live mereka akan mengenali aroma keputusasaan yang biasa ini kerana Microsoft mencuba segala cara yang diperlukan untuk mengelakkan anda meninggalkan sarang.

Setelah anda mengklik semua ini, Microsoft akan bertanya mengapa anda memilih untuk membuang akaun tersebut. Berikan alasannya, dan klik "Tandai akaun untuk penutupan".

Tetapi, sekiranya anda tidak sepenuhnya, 100% pasti anda benar-benar mahu menutup akaun anda dengan baik, Microsoft akan membantu anda untuk terus membuka akaun selama 60 hari; sekiranya anda mendapat keberanian untuk kembali.

Sejak pelancaran Windows 10, semakin banyak pengguna mulai menyedari bahawa hanya dengan memiliki akaun Microsoft dalam talian dapat membuka anda segala macam masalah privasi yang tidak pernah anda jangkakan.

Sekiranya anda menghargai menyimpan maklumat anda dari tangan Big-M, menghapus sepenuhnya akaun anda dengan syarikat adalah satu-satunya cara untuk memastikan data anda tidak akan digunakan untuk perkara lain melainkan rekod peribadi anda sendiri.