Wi-Fi 6: Apa Yang Berbeza dan Mengapa Penting

Wi-Fi 6 adalah standard tanpa wayar generasi seterusnya yang lebih pantas daripada 802.11ac. Lebih dari sekadar kelajuan, ia akan memberikan prestasi yang lebih baik di kawasan yang sesak, dari stadium hingga ke rumah yang dikemas dengan peranti anda sendiri. Wi-Fi 6 tiba secara rasmi pada akhir 2019, dan perkakasan berkemampuan Wi-Fi 6 dikeluarkan sepanjang tahun 2020.

Wi-Fi Mempunyai Nombor Versi Sekarang

Ya, Wi-Fi kini mempunyai nombor versi! Bahkan nama standard Wi-Fi lama yang membingungkan seperti "802.11ac" telah diubah namanya menjadi nama yang mesra pengguna seperti "Wi-Fi 5."

Berikut adalah versi Wi-Fi yang akan anda lihat:

  • Wi-Fi 4 adalah 802.11n, dikeluarkan pada tahun 2009.
  • Wi-Fi 5 adalah 802.11ac, dikeluarkan pada tahun 2014.
  • Wi-Fi 6 adalah versi baru, juga dikenali sebagai 802.11ax. Ia dikeluarkan pada tahun 2019.

Wi-Fi Alliance juga mengumumkan ingin melihat nombor-nombor ini muncul dalam perisian sehingga anda dapat mengetahui rangkaian Wi-Fi mana yang lebih baru dan lebih pantas semasa menyambungkan pada telefon pintar, tablet, atau komputer riba anda. Anda mungkin akan segera melihat nombor Wi-Fi di telefon, tablet, atau komputer riba.

Versi lama Wi-Fi tidak banyak digunakan dan tidak diberi jenama secara rasmi. Tetapi, jika ada, inilah yang akan mereka sebut:

  • Wi-Fi 1 akan menjadi 802.11b, dikeluarkan pada tahun 1999.
  • Wi-Fi 2 akan menjadi 802.11a, juga dikeluarkan pada tahun 1999.
  • Wi-Fi 3 akan menjadi 802.11g, dikeluarkan pada tahun 2003.

Wi-Fi lebih pantas

Seperti biasa, standard Wi-Fi terbaru menawarkan kelajuan pemindahan data yang lebih pantas. Sekiranya anda menggunakan penghala Wi-Fi dengan satu peranti, kelajuan potensi maksimum maksimum hingga 40% dengan Wi-Fi 6 berbanding Wi-Fi 5.

Wi-Fi 6 mencapainya melalui pengekodan data yang lebih cekap, menghasilkan throughput yang lebih tinggi. Terutama, lebih banyak data dimasukkan ke gelombang radio yang sama. Cip yang mengekod dan menyahkod isyarat ini terus menjadi lebih kuat dan dapat menangani usaha tambahan.

Standard baru ini malah meningkatkan kelajuan pada rangkaian 2.4GHz. Walaupun industri telah beralih ke Wi-Fi 5GHz untuk gangguan yang kurang, 2.4GHz masih lebih baik untuk menembusi objek padat. Dan tidak boleh ada gangguan sebanyak 2.4GHz kerana telefon tanpa wayar lama dan monitor bayi tanpa wayar dihentikan.

Hayat Bateri Lebih Lama

Ciri "target bangun waktu" (TWT) yang baru bermaksud telefon pintar, komputer riba, dan peranti berkemampuan Wi-Fi anda yang lain seharusnya juga mempunyai jangka hayat bateri yang lebih lama.

Ketika titik akses bercakap dengan peranti (seperti telefon pintar anda), ia dapat memberitahu perangkat dengan tepat kapan meletakkan radio Wi-Fi untuk tidur dan kapan tepat untuk membangunkannya untuk menerima transmisi seterusnya. Ini akan menjimatkan kuasa, kerana ini bermaksud radio Wi-Fi dapat menghabiskan lebih banyak masa dalam mod tidur. Dan ini bermaksud jangka hayat bateri lebih lama.

Ini juga akan membantu peranti "Internet of Things" berkuasa rendah yang bersambung melalui Wi-Fi.

Prestasi Lebih Baik di Kawasan Ramai

Wi-Fi cenderung macet ketika anda berada di tempat yang sesak dengan banyak peranti berkemampuan Wi-Fi. Bayangkan stadium, lapangan terbang, hotel, pusat membeli-belah yang sibuk, atau pejabat yang sesak dengan semua orang yang tersambung ke Wi-Fi. Anda mungkin akan mempunyai Wi-Fi yang perlahan.

Wi-Fi 6 baru, juga dikenali sebagai 802.11ax, menggabungkan banyak teknologi baru untuk membantu ini. Intel terompet bahawa Wi-Fi 6 akan meningkatkan kelajuan rata-rata setiap pengguna dengan "sekurang-kurangnya empat kali" di kawasan yang sesak dengan banyak peranti yang disambungkan.

Ini tidak hanya berlaku di tempat awam yang sibuk. Ini mungkin berlaku untuk anda di rumah jika anda mempunyai banyak peranti yang disambungkan ke Wi-Fi, atau jika anda tinggal di kompleks pangsapuri yang padat.

Bagaimana Kesesakan Wi-Fi 6 Pertempuran

Anda sebenarnya tidak perlu mengetahui perinciannya. Titik akses Wi-Fi 6 dengan peranti Wi-Fi 6 akan berfungsi dengan lebih baik. Tetapi inilah yang berlaku di bawah tudung:

Wi-Fi 6 kini dapat membahagikan saluran tanpa wayar menjadi sebilangan besar saluran kecil. Setiap sub-saluran ini dapat membawa data yang ditujukan untuk peranti lain. Ini dicapai melalui sesuatu yang disebut Orthogonal Frequency Division Multiple Access, atau OFDMA. Titik akses Wi-Fi dapat bercakap dengan lebih banyak peranti sekaligus.

Standard tanpa penumpang yang baru juga telah meningkatkan MIMO — Multiple In / Multiple Out. Ini melibatkan pelbagai antena, yang membolehkan titik akses bercakap dengan pelbagai peranti sekaligus. Dengan Wi-Fi 5, titik akses dapat bercakap dengan peranti pada masa yang sama, tetapi peranti tersebut tidak dapat bertindak balas pada masa yang sama. Wi-Fi 6 mempunyai versi multi-pengguna atau MU-MIMO yang lebih baik yang membolehkan peranti bertindak balas ke titik akses tanpa wayar pada masa yang sama.

Titik akses tanpa wayar berdekatan antara satu sama lain mungkin dihantar pada saluran yang sama. Dalam kes ini, radio mendengar dan menunggu isyarat yang jelas sebelum menjawab. Dengan Wi-Fi 6, titik akses tanpa wayar berdekatan satu sama lain dapat dikonfigurasikan untuk memiliki "warna" Set Perkhidmatan Asas (BSS) yang berbeza. "Warna" ini hanyalah angka antara 0 dan 7. Jika suatu perangkat memeriksa apakah salurannya jelas dan mendengarkan, ia mungkin melihat transmisi dengan isyarat lemah dan "warna" yang berbeza. Ia kemudian dapat mengabaikan isyarat ini dan mengirimkannya tanpa menunggu, jadi ini akan meningkatkan prestasi di kawasan yang sesak, dan juga disebut "penggunaan kembali frekuensi spasial."

Ini hanyalah beberapa perkara yang paling menarik, tetapi standard WI-Fi baru juga merangkumi banyak peningkatan yang lebih kecil. Wi-Fi 6 juga akan merangkumi peningkatan beamforming, misalnya.

Cari "Wi-Fi 6" dan "Wi-Fi 6 Certified"

Ketika hendak membeli peranti baru, anda tidak akan menggali lembaran spesifikasi dan cuba mengingat sama ada 802.11ac atau 802.11ax adalah standard terkini. Pengilang peranti boleh mengatakan ia memiliki "Wi-Fi 6" atau "Wi-Fi 5."

Anda juga akan mula melihat logo "Wi-Fi 6 Certified" pada peranti yang telah melalui proses pensijilan Wi-Fi Alliance. Sebelumnya, ada logo "Wi-Fi Certified" yang tidak memberitahu anda dari mana asal produk kecuali anda melihat spesifikasinya.

Router Wi-Fi 6 ini semestinya menyokong WPA3 untuk sambungan selamat ke rangkaian Wi-Fi yang lebih mudah, tetapi sokongan WPA3 tidak diperlukan.

Bilakah Anda Akan Mendapatnya?

Beberapa router mungkin sudah mengiklankan "teknologi 802.11ax", tetapi Wi-Fi 6 belum selesai dan di sini belum. Peranti pelanggan Wi-Fi 6 juga belum ada.

Wi-Fi Alliance memuktamadkan standard pada tahun 2019, dan perkakasan berkemampuan Wi-Fi 6 dikeluarkan pada akhir 2019 dan sepanjang tahun 2020. Anda tidak semestinya terlalu memikirkannya - di masa depan, router baru, telefon pintar, tablet, komputer riba, dan peranti berkemampuan Wi-Fi lain akan disertakan dengan teknologi ini.

Seperti biasa, pengirim dan penerima perlu menyokong generasi terbaru Wi-Fi agar anda mendapat kelebihan. Dengan kata lain, jika anda mahukan prestasi Wi-Fi 6 di telefon anda, anda memerlukan penghala tanpa wayar (titik akses) dan telefon pintar yang menyokong Wi-Fi 6. Sekiranya anda menyambungkan komputer riba yang hanya menyokong Wi-Fi 5 ke penghala Wi-Fi 6 anda, sambungan tersebut akan beroperasi dalam mod Wi-Fi 5. Tetapi penghala anda masih dapat menggunakan Wi-Fi 6 dengan telefon anda pada masa yang sama.

Kemas kini : Kini ada juga "Wi-Fi 6E" yang merujuk kepada Wi-Fi 6 lebih dari 6 GHz dan bukannya 2,4 GHz atau 5 GHz biasa. Perkakasan Wi-Fi 6E akan tiba selepas perkakasan Wi-Fi 6.

BERKAITAN: Wi-Fi 6E: Apa itu, dan Bagaimana Bezanya Dengan Wi-Fi 6?

Nombor Versi Hebat Tetapi Tidak Wajib

Kami gembira dengan nombor versi. Ini adalah perubahan yang mudah dan senang yang semestinya telah dibuat sejak dulu. Seharusnya lebih mudah bagi orang normal untuk memahami Wi-Fi. Lagipun, banyak orang dapat memperoleh kelajuan Wi-Fi yang lebih pantas dengan menaik taraf penghala rumah mereka — tetapi tidak semua orang tahu itu.

Namun, Wi-Fi Alliance tidak memiliki kekuatan untuk memaksa syarikat menggunakan nombor versi ini, walaupun mereka "mendorong" syarikat untuk menggunakannya. Sebilangan pengeluar mungkin mengabaikan nombor versi ini dan hanya memanggil generasi baru Wi-Fi "802.11ax" sebagai gantinya. Banyak syarikat kemungkinan tidak akan terburu-buru untuk menamakan semula 802.11ac yang ada menjadi Wi-Fi 5.

Kami berharap sebilangan besar syarikat akan segera menggunakan skema penamaan baru.

Kredit Imej: Sergey91988 / Shutterstock.com, Wi-Fi Alliance, Intel, Qualcomm, ASUS