Cara Menyalin Muzik ke Telefon Android Anda

Anda tidak perlu meninggalkan koleksi muzik anda semasa dalam perjalanan. Perkhidmatan streaming seperti Spotify sangat bagus, tetapi anda tidak perlu membayar muzik yang sudah anda miliki. Sekiranya anda mahu memindahkan muzik ke peranti Android anda, berikut caranya.

Pemindahan Fail Melalui Kabel USB

Kaedah termudah untuk memindahkan muzik anda ke peranti Android anda adalah dengan menyambung ke PC anda dengan kabel USB. Anda kemudian boleh menguruskan koleksi anda menggunakan aplikasi muzik seperti Fonograf setelah failnya ada di telefon anda.

Sambungkan peranti anda ke PC anda dan tunggu sehingga peranti itu muncul. Pada Windows, ia akan muncul di bawah "Peranti dan Pemacu" di File Explorer.

pengguna macOS perlu menggunakan Android File Transfer. Muat turun dan pasang ke Mac anda, kemudian sambungkan peranti Android anda. Anda kemudian dapat melihat kandungan peranti Android anda dan menyalin fail muzik anda terus ke dalamnya.

BERKAITAN: Bagaimana Mendapatkan Perangkat Android Anda Muncul di Penjelajah Fail (Jika Tidak)

Android kadangkala lalai ke mod pengecasan yang menghalang anda daripada mengakses sistem fail peranti Android anda melalui USB. Sekiranya PC anda tidak dapat mengesan peranti Android anda, periksa untuk mengetahui apakah tetapan USB betul.

Peranti anda mungkin bertanya kepada anda apa yang ingin anda lakukan dengan sambungan USB semasa anda memasangkannya, dan bukannya memutuskannya secara automatik, dengan pilihan seperti "Memindahkan Fail." Ia mungkin sedikit berbeza pada peranti anda, tetapi jika ini berlaku, pilihlah pilihan ini. Setelah diambil oleh PC anda, anda kemudian boleh mula memindahkan fail.

Sekarang buka folder muzik anda dan mulakan menyeret item ke peranti Android di mana anda ingin menyimpan koleksi muzik anda. Proses ini boleh memakan masa bergantung pada berapa banyak fail yang anda putuskan untuk dipindahkan.

Pindahkan Menggunakan Pemacu Kilat

Anda juga boleh menggunakan pemacu kilat USB untuk memindahkan fail muzik anda dari PC ke peranti anda. Anda boleh menggunakan pemacu denyar USB-C (jika peranti Android anda menggunakan USB-C) atau menggunakan penyesuai USB-C OTG (On The Go) untuk membolehkan anda menyambungkan pemacu denyar USB standard.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pemacu Flash USB dengan Telefon atau Tablet Android Anda

Pengurus fail dalaman anda di Android mungkin berbeza-beza, tetapi apabila anda memasukkan storan USB, ia akan memberi anda pilihan (di bar pemberitahuan anda) untuk melihat fail. Sekiranya tidak, cari aplikasi pengurus fail peranti anda (atau muat turun dahulu, seperti Pengurus Fail Asus) dan cari pemacu USB anda.

Sebilangan besar pengurus fail akan menyokong sama ada memindahkan fail anda secara langsung atau menyalinnya agar fail asalnya tetap utuh.

Di aplikasi Samsung My Files, misalnya, Anda dapat memilih file atau folder yang terletak di penyimpanan USB terpasang dan memilih "Pindahkan" atau "Salin" di bahagian bawah.

Pilih fail muzik anda (atau folder yang mengandungi fail anda) dan pilih untuk menyalin atau memindahkannya. Pindah dari storan USB anda ke storan dalaman atau kad SD anda, kemudian tampal atau pindahkan fail ke sana.

Fail muzik anda kemudian akan disimpan di peranti anda, siap untuk anda akses dalam aplikasi muzik pilihan anda.

Muat naik ke Google Drive

Dengan penyimpanan percuma 15 GB, Google Drive menawarkan kaedah termudah untuk anda memastikan koleksi muzik anda diselaraskan di semua peranti anda, termasuk Android dan PC.

Aplikasi Google Drive untuk Android tidak membenarkan anda memuat turun keseluruhan folder terus ke peranti Android anda. Kecuali anda ingin memuat turun fail anda satu demi satu, folder demi folder, kaedah paling mudah adalah menggunakan CloudBeats.

Menggunakan aplikasi muzik pihak ketiga untuk Android membolehkan anda memuat turun fail ke peranti anda secara langsung dari penyedia storan awan, termasuk dari Google Drive dan Dropbox. Anda boleh menggunakan alternatif seperti CloudPlayer sebagai gantinya.

Mulakan dengan memuat naik muzik anda ke Google Drive di web. Klik "Baru" di sudut kiri atas dan pilih "Muat Naik Fail" untuk memuat naik fail secara individu atau "Muat Naik Folder" untuk memuat naik koleksi muzik anda dalam satu perjalanan.

Sekiranya anda mahu, anda boleh menggunakan Google Backup and Sync untuk menyegerakkan fail dari PC anda. Muat turun pemasang, buka setelah pemasangan selesai, dan kemudian klik "Bermula." Anda akan diminta untuk masuk ke akaun Google anda.

Setelah anda log masuk, pilih folder muzik yang ingin anda segerakkan ke Google Drive dengan mengklik "Pilih Folder" dan kemudian klik "Seterusnya."

Pada langkah seterusnya, sahkan anda mahu menyegerakkan Google Drive ke PC anda dan klik "Mula." Fail Google Drive anda yang ada akan mula dimuat turun ke PC anda, sementara koleksi muzik anda akan mula dimuat ke Google Drive.

Setelah fail anda berada di tempat, pasang CloudBeats pada peranti Android anda, buka, dan leret ke kiri ke "Files"

Klik "Tambah Awan" dan pilih Google Drive. Anda akan ditanya sama ada anda mahu membenarkan CloudBeats mengakses ke akaun Google anda — pilih "Benarkan."

Anda kemudian akan melihat fail dan folder Google Drive anda di CloudBeats. Cari folder yang mengandungi koleksi muzik anda, tekan butang menu (tiga titik menegak), dan klik "Muat turun".

Fail akan disegerakkan ke peranti anda. Anda boleh memainkan koleksi muzik anda di CloudBeats atau, jika anda suka, setelah fail dimuat turun, anda boleh memainkannya melalui Muzik Google Play atau aplikasi muzik Android yang lain.

BERKAITAN: Aplikasi Muzik Percuma Terbaik untuk Android dan iPhone

Muat naik ke Dropbox

Sekiranya anda lebih suka menjauhi ekosistem Google sebanyak mungkin, tetapi anda menyukai idea penyelesaian awan untuk koleksi muzik anda, anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti Dropbox sebagai gantinya.

Dropbox dilengkapi dengan storan 2 GB secara percuma — cukup untuk ratusan lagu. Untuk memuat turun keseluruhan folder menggunakan Dropbox memerlukan langganan Dropbox Plus, begitu juga dengan Google Drive, kami mengesyorkan menggunakan Dropbox dengan aplikasi seperti CloudBeats kecuali anda bersedia membayar keahlian.

Memuat naik fail ke Dropbox adalah mudah. Pergi ke laman web Dropbox, masuk, dan klik "Muat Naik Fail" atau "Muat Naik Folder" di sebelah kanan.

Sekiranya anda merancang untuk menyegerakkan fail secara berkala, mungkin lebih mudah memasang Dropbox pada PC anda. Muat turun dan pasang Dropbox dan log masuk dengan akaun anda.

Setelah dipasang dan anda log masuk, anda kemudian boleh mula memindahkan koleksi anda ke folder dalam folder Dropbox utama anda. Sebagai alternatif, anda boleh mengubah lokasi folder Dropbox anda agar sesuai dengan folder yang anda gunakan untuk koleksi muzik anda.

BERKAITAN: Cara Mengubah Lokasi Folder Dropbox Anda

Pengguna Windows dapat menemukan folder Dropbox mereka dengan pergi ke "C: \ Users \ your-username \ Dropbox" atau dengan memilih "Dropbox" di bar sisi kiri Windows File Explorer.

Mungkin perlu sedikit masa untuk memuat naik koleksi anda. Setelah selesai, anda boleh menggunakan CloudBeats untuk memainkan muzik anda pada peranti Android anda.

Buka aplikasi CloudBeats, tatal ke kiri ke "Files" dan kemudian klik "Tambah Awan."

Pilih "Dropbox" dan kemudian log masuk menggunakan kelayakan log masuk Dropbox anda. Anda akan ditanya sama ada anda ingin memberi CloudBeats akses ke fail dan folder Dropbox anda, jadi klik "Benarkan."

Folder Dropbox anda kemudian akan muncul di aplikasi. Cari folder yang berisi koleksi muzik anda, klik pilihan menu di sebelah folder, dan klik "Muat turun".

Sebaik sahaja anda mengklik muat turun, fail muzik anda akan mula dimuat turun, siap dimainkan semula di CloudBeats atau aplikasi muzik pilihan anda.

Pindah Tanpa Wayar Menggunakan Airdroid

Sekiranya anda tidak mempunyai kabel USB, anda boleh menggunakan AirDroid untuk memindahkan fail antara PC dan peranti Android anda.

Pasang aplikasi ke peranti Android anda dan daftar untuk akaun AirDroid (atau log masuk jika anda sudah memilikinya). Anda kemudian perlu memuat turun klien AirDroid untuk PC anda.

AirDroid menyokong Windows dan macOS, tetapi juga mempunyai antara muka web untuk membolehkan anda memuat naik fail menggunakan penyemak imbas anda. Setelah dimuat turun, log masuk dengan akaun AirDroid yang sama dengan peranti Android anda.

Setelah log masuk pada kedua-dua peranti, anda akan melihat peranti Android anda tersenarai di bawah "Peranti Saya" di PC anda. Sekiranya anda melakukannya, klik "Files" di menu sebelah.

Klik "SD Card" atau "External SD". "SD Card" bermaksud, dalam hal ini, penyimpanan dalaman anda sementara "External SD" adalah kad SD luaran anda. Klik kanan di dalam kawasan folder dan buat folder baru dengan memilih "Folder Baru."

Ganti nama ini menjadi sesuatu yang jelas seperti "Muzik" atau "Koleksi Muzik".

Buka Windows File Manager, pilih fail anda (walaupun bukan folder, jika anda hanya mempunyai versi AirDroid percuma), dan mulailah menyeretnya ke folder yang anda buat di AirDroid.

AirDroid kemudian akan memuat naik fail ini ke peranti Android anda secara wayarles. Setelah selesai, anda kemudian boleh mengaksesnya dalam aplikasi muzik pilihan anda.

Muat naik ke Muzik Google Play

Google suka membuat anda tetap terikat dengan perkhidmatan Google, dan sebelumnya kami mengesyorkan Muzik Google Play sebagai cara yang baik untuk anda menyegerakkan koleksi muzik anda ke peranti Android anda.

Catatan: Muzik Google Play akan dihentikan dan "akhirnya" digantikan oleh YouTube Music dalam masa terdekat.

Walau bagaimanapun, buat masa ini, anda boleh menggunakan Pengurus Muzik Google Play untuk memanfaatkan simpanan 100,000 lagu percuma ini. Alat ini akan mengimbas PC anda, memeriksa folder biasa (seperti iTunes yang akan digunakan) atau folder yang anda pilih untuk fail muzik.

Apabila Pengurus Muzik mengimbas folder tersebut, fail akan mula memuat naik fail anda ke Muzik Google Play. Anda kemudian dapat mengakses koleksi muzik anda melalui aplikasi Muzik Google Play di telefon pintar anda, atau melalui PC anda melalui laman web Muzik Google Play.

Anda tidak perlu terus menonton muzik anda yang dimuat kerana Pengurus Muzik akan segera dimuat naik.

Fail, setelah dimuat naik, kemudian akan tersedia di aplikasi Muzik Google Play anda.

Penting untuk menunjukkan bahawa maklumat mengenai apa yang akan berlaku pada koleksi anda apabila Google mematikan Muzik Play tidak tersedia buat masa ini. Syarikat itu mungkin akan mengumumkan sama ada fail anda akan dipindahkan ke YouTube Music atau tidak apabila tarikh akhir untuk Muzik Google Play diumumkan.