Cara Mencerminkan Skrin iPhone atau iPad Anda di PC Windows Anda

Dengan AirPlay, anda dapat mencerminkan skrin iPhone atau iPad di Mac atau Apple TV anda. Tetapi bagaimana jika anda mempunyai PC Windows? Kami akan menunjukkan kepada anda alat percuma yang menjadikannya mudah.

BERKAITAN: Cara Mencerminkan Skrin Mac, iPhone, atau iPad di Apple TV Anda

LonelyScreen adalah penerima AirPlay percuma dan mudah digunakan yang anda pasang pada PC anda. Anda boleh menghantar apa-apa dari iPhone atau iPad ke layar komputer Windows anda seperti Apple TV, dan anda tidak perlu memasang apa-apa pada peranti iOS anda.

Untuk memulakan, cukup muat turun LonelyScreen dan pasangkannya di komputer Windows anda.

Sekiranya anda menjalankan Windows Firewall, anda mungkin mendapat pemberitahuan semasa memasang LonelyScreen yang menunjukkan Windows Firewall telah menyekat beberapa ciri. Tentukan jenis rangkaian yang anda mahu benarkan LonelyScreen berkomunikasi. Perhatikan bahawa rangkaian awam tidak digalakkan kerana tidak terlalu selamat.

LonelyScreen berjalan secara automatik setelah dipasang sehingga pada masa yang sama anda melihat kotak dialog Windows Security Alert di atas, anda juga akan melihat pemberitahuan mengenai firewall anda yang menyekat LonelyScreen pada tetingkap LonelyScreen utama. Klik butang "Perbaiki (Pentadbir)".

Kotak dialog Kawalan Akaun Pengguna dipaparkan. Klik "Ya" untuk membolehkan LonelyScreen menerima maklumat.

Setelah LonelyScreen berjalan dan dibebaskan pada firewall anda, skrin utama akan dipaparkan. Nama penerima adalah "LonelyScreen" secara lalai. Nama ini akan terpapar pada peranti iOS anda sebagai penerima AirPlay yang anda dapat mencerminkan maklumat.

Untuk menukar nama penerima, gerakkan tetikus ke atas nama dan klik padanya.

Masukkan nama baru untuk penerima dan klik "Simpan".

Sekarang, anda akan menyediakan peranti iOS anda untuk menghantar maklumat ke PC anda. Untuk melakukan ini, LonelyScreen mesti berjalan dan disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan peranti iOS anda. LonelyScreen dapat diminimalkan, tetapi jangan keluar dari program.

Leret ke atas dari bahagian bawah peranti iOS anda untuk mengakses Pusat Kawalan.

Apabila penerima AirPlay aktif dan peranti iOS anda dapat melihatnya, AirPlay tersedia di Pusat Kawalan. Ketuk padanya.

"LonelyScreen", atau nama baru apa pun yang Anda tetapkan ke penerima LonelyScreen, dipaparkan di layar AirPlay. Ketuk untuk memilihnya.

Untuk mula mencerminkan peranti iOS di PC anda, ketuk butang gelangsar "Mirroring" yang dipaparkan.

Butang slaid Mirroring berubah menjadi hijau menunjukkan skrin peranti iOS anda akan dicerminkan ke PC anda. Ketik "Selesai".

Anda dikembalikan ke Pusat Kawalan. Perhatikan bahawa nama penerima LonelyScreen AirPlay kini terpampang di Pusat Kawalan. Ketuk anak panah ke bawah di bahagian atas untuk menutup Pusat Kawalan.

Sekarang, apa sahaja yang anda lakukan pada peranti iOS anda dipaparkan di tetingkap Penerima AirPlay LonelyScreen, termasuk muzik dan video. Anda boleh memperbesar tetingkap LonelyScreen untuk menjadikan kandungan dari peranti iOS anda lebih besar pada skrin PC anda.

Untuk berhenti mencerminkan peranti iOS ke PC anda, tutup LonelyScreen dengan mengklik butang gear di sudut kanan atas tetingkap LonelyScreen. PC anda tidak akan dapat dilihat lagi dalam tetapan AirPlay pada peranti iOS anda lagi.

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, anda dapat mencerminkan peranti iOS atau Mac ke TV menggunakan Apple TV. Tetapi jika anda tidak mempunyai Apple TV, anda juga dapat mencerminkan apa saja dari komputer ke TV menggunakan Google Chromecast. Anda juga boleh membaca lebih lanjut mengenai AirPlay dan standard paparan wayarles lain di sini.