AirDrop untuk Android: Cara Menggunakan Android Nearby Share

Nearby Share adalah jawapan kepada AirDrop Apple yang telah ditunggu-tunggu oleh pengguna Android: kaedah universal untuk berkongsi pautan, foto, dan fail antara peranti. Inilah cara untuk menyiapkannya dan mula berkongsi.

Terdapat banyak aplikasi yang boleh anda gunakan untuk berkongsi perkara di Android. Masalahnya ialah penerima perlu menggunakan aplikasi yang sama. Kongsi Berdekatan seperti AirDrop di iPhone, iPad dan Mac. Ini terbina dalam (hampir) semua peranti Android, dan tidak perlu memuat turun aplikasi yang berasingan.

BERKAITAN: Apa yang Android Kongsi Berdekatan, dan Adakah Ia Berfungsi Seperti AirDrop?

Kongsi Berdekatan serasi dengan semua peranti Android 6.0+. Peranti Google Pixel dan Samsung adalah yang pertama mendapatkannya. Fungsi ini dimasukkan ke dalam telefon melalui Perkhidmatan Google Play, komponen peranti Android yang disertakan dengan Google Play Store. Untuk memulakan, pastikan Perkhidmatan Play terkini.

Periksa sama ada Anda Ada Kongsi Berdekatan

Buka Google pada perangkat Android anda, dan cari "Perkhidmatan Google Play." Ketuk hasil "Perkhidmatan Google Play" di bahagian "Aplikasi".

Ini akan membawa anda ke senarai Play Store apl. Ketik butang "Kemas kini" jika anda melihatnya.

Selanjutnya, buka menu "Tetapan" di telefon Android anda. Anda boleh meleret ke bawah dari bahagian atas layar dan mengetuk ikon "Gear", atau membuka daftar aplikasi dari layar utama dan mencari aplikasi "Tetapan". Dari sana, pilih pilihan "Google".

Tatal ke bawah, pilih "Sambungan Peranti", kemudian cari "Kongsi Berdekatan".

Jika "Kongsi Berdekatan" disenaraikan, kita dapat melanjutkannya.

Sediakan Perkongsian Berdekatan Android

Buka menu Tetapan pada telefon Android anda. Anda dapat menggesek ke bawah dari atas layar dan mengetuk ikon "Gear", atau mencari aplikasi Tetapan di laci aplikasi anda setelah menggesek ke atas di layar utama. Dari sana, ketik pilihan "Google".

Pergi ke Sambungan Peranti> Kongsi Berdekatan.

Alihkan suis di bahagian atas skrin untuk mengaktifkan Kongsi Berdekatan (jika belum).

Ketuk "Nama Peranti" untuk memberikan nama baru telefon bimbit Android anda.

Anda kini dapat memilih "Visibility Device" untuk menyesuaikan pengaturan privasi.

Terdapat tiga pilihan keterlihatan untuk dipilih:

  • Semua Kenalan:  Semua kenalan anda dengan Kongsi Berdekatan akan dapat melihat peranti anda. Anda akan dapat melihat semua peranti berdekatan dengan Share Nearby terbuka.
  • Beberapa Kenalan:  Anda memilih kenalan mana yang dapat melihat peranti anda. Anda akan dapat melihat semua peranti berdekatan dengan Share Nearby terbuka.
  • Tersembunyi:  Tidak ada yang dapat melihat peranti anda. Anda akan dapat melihat semua peranti berdekatan dengan Share Nearby terbuka.

"Semua Kenalan" dan "Tersembunyi" tidak memerlukan penyediaan lebih lanjut.

Sekiranya menggunakan "Beberapa Kenalan", anda perlu memilih kenalan secara individu. Tatal ke bawah dan ketuk togol di sebelah kenalan untuk membolehkan mereka melihat peranti anda.

Kembali ke skrin sebelumnya di mana pilihan Penglihatan Peranti anda telah dibuat.

Ketuk "Data" dan pilih pilihan penggunaan data yang sesuai dengan keperluan anda. Setelah membuat pilihan, ketuk "Perbarui" atau "Batalkan."

Gunakan Perkongsian Berdekatan Android

Kini anda sudah bersedia untuk berkongsi sesuatu dengan Kongsi Berdekatan. Pertama, anda perlu mencari peranti penerima yang juga mempunyai Nearby Share, mengaktifkan layar, dan mengaktifkan Bluetooth dan perkhidmatan lokasi.

Kongsi Berdekatan boleh dimulakan dari sejumlah tempat yang berbeza. Untuk contoh ini, kami akan cuba berkongsi pautan.

Buka mana-mana penyemak imbas web, seperti Chrome, di ponsel Android anda dan ketuk ikon "Menu" tiga titik.

Seterusnya, pilih butang "Kongsi".

Ini akan memaparkan aplikasi / pintasan yang boleh anda gunakan untuk berkongsi. Cari "Kongsi Berdekatan" dalam senarai dan ketiknya.

Bergantung pada peranti anda dan item yang anda kongsi, Nearby Share juga boleh muncul sebagai jalan pintas seperti gambar di bawah.

Kongsi Berdekatan akan mula mencari peranti berdekatan.

Peranti penerima akan menerima pemberitahuan yang mengatakan "Peranti Berdekatan Sedang Berkongsi." Penerima kemudian boleh mengetuk pemberitahuan agar dapat dilihat oleh pengirim.

Setelah peranti penerima dapat dilihat, ia akan muncul di peranti pengirim. Pilihnya dari senarai.

Perangkat penerima sekarang akan diminta untuk "Terima" atau "Tolak" item masuk, yang, dalam hal ini, adalah tautan seperti yang terlihat di bagian atas layar.

Itu sahaja! Pautan telah dihantar.

Pautan adalah salah satu contoh, tetapi prosesnya sama persis untuk berkongsi foto dan fail juga. Cukup cari “Share Nearby” di menu sharing untuk menggunakan fitur tersebut. Pada akhir penerimaan, anda akan selalu diminta untuk kelihatan dan mengesahkan menerima kandungan.