Cara Mencari Folder Profil Chrome anda di Windows, Mac, dan Linux

Profil Chrome anda menyimpan tetapan penyemak imbas, penanda buku, pelanjutan, aplikasi, dan kata laluan yang disimpan. Profil anda disimpan dalam folder berasingan di komputer anda, jadi jika ada yang tidak kena pada Chrome, maklumat anda akan disimpan.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan Chrome, mencuba profil baru dapat membantu anda menyelesaikan masalah. Beberapa tweak juga memerlukan anda mencari dan mengedit profil Chrome anda secara manual, jadi sangat berguna untuk mengetahui di mana ia berada.

Lokasi untuk folder profil lalai Chrome berbeza bergantung pada platform anda. Lokasi adalah:

  • Windows 7, 8.1, dan 10: C:\Users\\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default
  • Mac OS X El Capitan: Users//Library/Application Support/Google/Chrome/Default
  • Linux: /home//.config/google-chrome/default

Cukup ganti dengan nama folder pengguna anda. Folder profil lalai hanya dinamakan Default (atau default di Linux). Namun, jika anda telah membuat profil tambahan, nama foldernya tidak begitu jelas. Nama yang anda tetapkan ke profil semasa anda membuatnya dipaparkan pada butang nama di sebelah kanan bar tajuk pada tetingkap Chrome. Sayangnya, nama yang digunakan Chrome pada folder profil yang berkaitan adalah nama generik dan bernombor seperti "Profil 3".

Sekiranya anda perlu mengedit salah satu profil lain, anda dapat mengetahui nama foldernya dengan mudah. Setiap kali anda menukar profil, tetingkap Chrome baru akan dibuka menggunakan profil tersebut. Di tetingkap Chrome yang menunjukkan profil pada butang nama yang ingin anda cari, masukkan chrome://version di bar alamat dan tekan Enter.

"Jalur Profil" menunjukkan lokasi profil semasa. Sebagai contoh, lokasi profil "Kerja" saya di Windows 10 sebenarnya C:\Users\Lori\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Profile 3. Anda boleh memilih jalan dan menyalinnya dan menempelkannya ke Penjelajah Fail di Windows, Pencari di OS X, atau ke pengurus fail seperti Nautilus di Linux untuk mengakses folder itu.

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pengalih Profil Google Chrome

Untuk membuat sandaran profil anda, salin folder Profil lalai dan mana-mana folder Profil bernombor dalam folder UserData pada Windows, folder Chrome di Mac OS X El Capitan, atau folder google-chrome di Linux ke cakera keras luaran atau perkhidmatan awan. Anda boleh menetapkan semula Google Chrome sepenuhnya dengan menghapus (atau menamakan semula atau memindahkan) folder data (Data Pengguna, Chrome, atau google-chrome). Pada saat anda memulakan Chrome, folder data baru akan dibuat dengan profil lalai baru.

Sekiranya anda benar-benar ingin mengotori tangan anda, anda boleh menyediakan beberapa profil dengan tetapan penyemak imbas, penanda buku, pelanjutan, aplikasi, dan kata laluan yang disimpan. Ini berguna jika anda ingin menguji perkara seperti sambungan, atau menyelesaikan masalah di Chrome tanpa merosakkan profil utama anda. Anda mungkin mempunyai profil yang berbeza untuk pengguna yang berbeza, atau situasi yang berbeza seperti "Kerja" dan "Peribadi".