Berapa Banyak Pasta Termal yang Harus Saya Gunakan pada CPU Saya?

Sebilangan besar langkah dalam membina PC desktop anda sendiri cukup jelas: berkat sifat modular bahagian PC, sebenarnya sukar untuk merosakkan. Tetapi ada satu pengecualian, dan ia boleh menjadi tidak kemas.

Untuk penggunaan pasta termal, lebih sedikit lebih banyak: setitik kecil kacang adalah semua yang anda perlukan. Jangan menyebarkannya ke mana-mana - heatsink akan menyebarkannya secara merata semasa anda memasukkannya. Tampal haba (juga dikenali sebagai gris termal, bahan antara muka termal, atau gel termal) adalah sebatian separa cecair yang anda gunakan pada logam perumahan CPU untuk membolehkan pemindahan haba yang cekap ke pendingin yang dipasang tepat di atasnya. Dan jika anda belum pernah menggunakannya sebelumnya, sukar untuk mengetahui dengan tepat berapa banyak yang anda perlukan — dan internet penuh dengan nasihat buruk mengenai perkara ini.

Sebelum kita memulakan: pasta termal digunakan pada bahagian atas CPU, bukan bahagian bawah. Ia harus dilekatkan pada plat logam halus (di mana maklumat pengeluar dan model dicetak),  bukan  pada ratusan kotak atau pin di bahagian bawah. Thermal paste tidak langsung masuk ke soket CPU motherboard. Perkara ini mungkin kelihatan jelas bagi pembangun sistem yang berpengalaman, tetapi ini adalah kesalahan yang sering dilakukan oleh pemula pertama ... yang sayangnya boleh merosakkan CPU yang mahal (dan motherboard).

Perhatikan juga bahawa jika anda menggunakan alat pendingin yang disertakan dengan pembelian CPU anda, ia mungkin sudah menggunakan pasta termal dari kilang. Periksa plat pemindahan haba berwarna tembaga di bawah pemasangan kipas dan pendingin: jika ia mempunyai tompok bahan kelabu di atasnya, pasta sudah ada, dan anda tidak perlu memakai sendiri. Sekiranya anda menukar CPU baru, anda perlu membersihkan pasta berlebihan yang lama dengan isopropil alkohol dan menggunakan bahan segar.

Bimbang dengan apa jenis haba pasta untuk digunakan? Jangan — itu tidak membuat perbezaan yang besar dalam suhu anda. Sekiranya penyejuk anda disertakan dengan tiub pasta termal, ia mungkin cukup baik.

BERKAITAN: Jangan Terganggu: Membangun Komputer Sendiri Lebih Mudah Daripada Yang Anda Fikirkan

Jumlah pasta yang digunakan adalah, secara terang-terangan, "tidak banyak." Kedua-dua Intel dan AMD mengesyorkan untuk mengeluarkan "pasta berukuran kacang" dari tiub (yang disertakan dengan pembelian kombo CPU-dan-sejuk atau dijual secara berasingan) dan ke pusat langsung CPU sebelum meletakkan lebih sejuk di atas dan melekatkannya dengan perkakasan pemasangan Untuk menjadi jelas, kita bercakap mengenai setetes bahan, tidak lebih dari satu sentimeter (setengah inci) pada setiap titik. (Anda mungkin memerlukan sedikit lebih banyak jika anda mempunyai CPU yang agak besar, seperti beberapa pemproses enam atau lapan teras Intel.)

Jangan bimbang jika tidak rata, dan jangan cuba menyebarkannya ke seluruh permukaan plat logam. Anda tidak membuat sandwic butter kacang di sini. Penyejuk dipasang terus ke CPU itu sendiri, jadi pasta akan menyebar secara lateral ketika dimampatkan, menjadikan permukaan yang ideal untuk pemindahan haba lebih kurang dengan sendirinya. Beberapa pengguna mempunyai kaedah yang lebih rumit untuk merangkumi CPU, tetapi sebenarnya tidak diperlukan.

Sekiranya anda bimbang akan salah, jangan. Tetapi jika anda masih bimbang, ingatlah ini: pasta termal terlalu sedikit lebih baik daripada terlalu banyak. Kerana plat yang lebih sejuk dan CPU sangat dekat, terlalu banyak pasta dapat mengembang di luar cip dan plat, mengisi ruang soket CPU itu sendiri dan memindahkan haba yang tidak diingini ke kenalan elektrik CPU atau PCB di sekitarnya. Itu teruk. Sekiranya anda menggunakan pasta terlalu sedikit dan CPU anda terlalu panas sehingga menyebabkan kerosakan komputer, anda selalu dapat membersihkannya dan memohon semula, tetapi membersihkan pasta dari soket itu sendiri jauh lebih bermasalah.

Sebaik sahaja anda menggunakan pasta seperti di atas, letakkan alat pendingin di atasnya dan pasangkannya pada papan induk dengan perkakasan pemasangan yang disertakan.

Kredit gambar: Intel