Cara Mengira Tepat IV Pokémon Anda dengan Sistem Penilaian Baru Pokémon GO

Sekiranya anda bermain Pokémon GO, sudah tentu anda mahukan Pokémon sebaik mungkin yang anda dapat. Masalahnya, mengetahui betapa baiknya Pokémon individu melampaui sekadar melihat CP dan set bergeraknya. Setiap Pokémon mempunyai IV sendiri - Nilai Individu - yang menentukan bagaimana ia akan benar-benar tampil dalam pertempuran.

Nilai Individu sebenarnya dibahagikan kepada tiga kategori: serangan, pertahanan, dan stamina (HP), dengan setiap kategori mendapat nilai berangka dari sifar hingga lima belas. Mengetahui kekuatan Pokémon anda dapat membantu anda mengukur cara menggunakannya dengan lebih baik. Sebagai contoh, Vaporeon dengan serangan tinggi lebih baik untuk mengambil alih gimnasium, di mana Vileplume dengan pertahanan tinggi akan digunakan untuk menjaga gim itu. Strategi penting di sini!

Hingga kini, belum ada cara yang jelas untuk mengetahui nilai tepat Pokémon anda. Walaupun kalkulator IV bukan perkara baru, sistem penilaian baru Pokémon GO sebenarnya membolehkan pemain mengira IV tepat Pokémon mereka,  bukan hanya melihat sebilangan hasil yang mungkin dan berharap yang terbaik. Ini akan memberi tahu anda sama ada Pokémon lebih baik menyerang, bertahan, atau dapat mengatasi lawannya — atau jika tidak layak digunakan sama sekali.

Secara kolektif, IV ini dapat digunakan untuk mengukur "kesempurnaan" Pokémon anda dari nol hingga seratus peratus. Peratusan ini dikira dengan menambahkan ketiga-tiga nilai itu, kemudian dibahagi dengan 45. Contohnya, jika anda mempunyai Blastoise dengan IV 15-13-11 (serangan-pertahanan-stamina), peratusan kesempurnaannya adalah 86.7%. 15 + 13 + 11 = 39, dan 39/45 = .866. Jelas sekali, Pokémon 15-15-15 adalah 100 peratus sempurna, dan dengan itu yang terbaik anda dapat.

Sebelum kita mengetahui bagaimana menggunakan kalkulator IV, mari kita bincangkan terlebih dahulu mengenai sistem penilaian baru Pokémon GO. Alat ini sebenarnya memanggil ketua pasukan anda — Blanche for Mystic, Candela for Valor, atau Spark for Instinct — dan meminta mereka untuk “menilai” Pokémon anda. Tetapi inilah masalahnya: apa yang sebenarnya mereka katakan memberikan petunjuk betapa baiknya Pokémon anda, dan anda boleh menggabungkan pernyataan ini dengan kalkulator IV untuk mencari nilai dan peratusan kesempurnaan Pokémon anda. Berikut adalah perincian ringkas setiap kenyataan ketua pasukan dan maksudnya sebenarnya untuk Pokémon anda:

Blanche: Team Mystic

 • Secara keseluruhan, [Nama Pokémon] anda sangat mengagumkan! Pokémon yang menakjubkan! : 82.2% (37/45) - 100% (45/45)
 • Secara keseluruhan, [Nama Pokemon] anda pasti menarik perhatian saya. : 66.7% (30/45) - 80% (36/45)
 • Secara keseluruhan, [Nama Pokémon] anda melebihi purata. : 51.1% (23/45) - 64.4% (29/45)
 • Secara keseluruhan, [Nama Pokemon] anda tidak mungkin akan membuat banyak kemajuan dalam pertempuran. : 0% (0/45) - 48.9% (22/45)

Selepas analisis awal ini, dia akan memberitahu anda atribut terkuatnya: Serangan, HP, atau Pertahanan. Sekiranya dua atau ketiga statistiknya sama, dia akan menyebutkannya juga. Sebagai contoh:

Saya melihat bahawa atribut terbaiknya ialah Attack / Defense / HP . Ia dipadankan sama dengan Attack / Defense / HPnya .

Mengetahui apa nilai itu seterusnya. Inilah pecahannya:

 • Statistiknya melebihi pengiraan saya. Ia luar biasa ! : Pokémon anda mempunyai IV sempurna dalam kategori statistik yang disebutkan di atas.
 • Saya pasti kagum dengan statistiknya, mesti saya katakan .: Pokémon anda mempunyai IV 13-14 dalam kategori stat yang disebutkan di atas.
 • Statistiknya cenderung positif. : Pokémon anda mempunyai IV 8-12 dalam kategori stat yang disebutkan di atas.
 • Menurut saya, statistiknya tidak di luar kebiasaan. : Pokémon anda mempunyai IV 0-7 dalam kategori stat yang disebutkan di atas.

Selepas ini, dia akan memberitahu anda keseluruhan ukuran Pokémon dan mengakhiri perbualan.

Candela: Kekuatan Pasukan

 • Secara keseluruhan, [Nama Pokémon] anda cukup memukau saya. Ia boleh mencapai apa sahaja! : 82.2% (37/45) - 100% (45/45)
 • Secara keseluruhan, [Nama Pokémon] anda adalah Pokémon yang kuat. Anda semestinya berbangga! : 66.7% (30/45) - 80% (36/45)
 • Secara keseluruhan, [Nama Pokémon] anda adalah Pokémon yang layak. : 51.1% (23/45) - 64.4% (29/45)
 • Secara keseluruhan, [Nama Pokemon] anda mungkin tidak hebat dalam pertempuran, tetapi saya tetap menyukainya! : 0% (0/45) - 48.9% (22/45)

Selepas analisis awal ini, dia akan memberitahu anda atribut terkuatnya: Serangan, HP, atau Pertahanan. Sekiranya dua atau ketiga statistiknya sama, dia akan menyebutkannya juga. Sebagai contoh:

Its Serangan / Pertahanan / HP adalah ciri yang paling kuat. Saya sama kagum dengan Serangan / Pertahanan / HPnya.

Mengetahui apa nilai itu seterusnya. Inilah pecahannya:

 • Saya terpesona dengan statistiknya. WOW! : Pokémon anda mempunyai IV sempurna dalam kategori statistik yang disebutkan di atas.
 • Ia mempunyai statistik yang sangat baik! Betapa menariknya! : Pokémon anda mempunyai IV 13-14 dalam kategori statistik yang disebutkan di atas.
 • Statistiknya menunjukkan bahawa dalam pertempuran, ia akan menyelesaikan tugasnya. : Pokémon anda mempunyai IV 8-12 dalam kategori stat yang disebutkan di atas.
 • Statistiknya tidak menunjukkan kehebatan dalam pertempuran. : Pokémon anda mempunyai IV 0-7 dalam kategori stat yang disebutkan di atas.

Selepas ini, dia akan memberitahu anda keseluruhan ukuran Pokémon dan mengakhiri perbualan.

Spark: Naluri Pasukan

 • Secara keseluruhan, [Nama Pokémon] anda nampaknya dapat bertarung dengan yang terbaik! : 82.2% (37/45) - 100% (45/45)
 • Secara keseluruhan, [Nama Pokémon] anda sangat hebat! : 66.7% (30/45) - 80% (36/45)
 • Secara keseluruhan, [Nama Pokémon] anda cukup hebat! .: 51.1% (23/45) - 64.4% (29/45)
 • Secara keseluruhan, [Nama Pokémon] anda mempunyai ruang untuk peningkatan sejauh ini. : 0% (0/45) - 48.9% (22/45)

Selepas analisis awal ini, dia akan memberitahu anda atribut terkuatnya: Serangan, HP, atau Pertahanan. Sekiranya dua atau ketiga statistiknya sama, dia akan menyebutkannya juga. Sebagai contoh:

Kualiti terbaiknya adalah Attack / Defense / HP. Its Serangan / Pertahanan / HP adalah besar, terlalu!

Mengetahui apa nilai itu seterusnya. Inilah pecahannya:

 • Statistiknya adalah yang terbaik yang pernah saya lihat! Tidak syak lagi! : Pokémon anda mempunyai IV sempurna dalam kategori statistik yang disebutkan di atas.
 • Statistiknya sangat kuat! Mengagumkan. : Pokémon anda mempunyai IV 13-14 dalam kategori statistik yang disebutkan di atas.
 • Ia pasti mendapat beberapa statistik yang baik. Pasti! : Pokémon anda mempunyai IV 8-12 dalam kategori stat yang disebutkan di atas.
 • Statistiknya baik-baik saja, tetapi agak asas, sejauh yang saya dapat lihat. Pokémon anda mempunyai IV 0-7 dalam kategori stat yang disebutkan di atas.

Selepas ini, dia akan memberitahu anda keseluruhan ukuran Pokémon dan mengakhiri perbualan.

Menggunakan Kalkulator IV

Dengan semua maklumat itu, anda kini boleh beralih ke kalkulator IV. Saya secara peribadi menggunakan kalkulator IV Poké Assistant, kerana ringkas dan mudah. Pada Pembantu Poké, anda akan memasukkan maklumat Pokémon anda: nama, CP, HP, Kos habuk (untuk menghidupkan), dan sama ada telah dihidupkan atau tidak. Anda juga boleh mencentang kotak untuk apa sahaja kata ketua pasukan anda bahawa kualiti terbaik Pokemon anda adalah untuk membantu menyempurnakan hasilnya.

Dalam contoh ini, kita akan menggunakan Vaporeon terkuat saya, bernama "Abraham" kerana dia mengingatkan saya pada Abe dari Hellboy. Saya juga mempunyai Flareon bernama Hellboy, tapi dia… tidak begitu bagus.

Saya melencong. Mari buat perkara ini.

Dalam penilaiannya, Candela (Team Valor seumur hidup!) Mengatakan perkara berikut:

"Secara keseluruhan, Abraham anda hanya membuat saya kagum. Ia boleh mencapai apa sahaja! Serangannya adalah ciri terkuatnya. Saya sama kagum dengan Pertahanannya. Saya terkejut dengan statistiknya. WOW! "

 

 

Ini pada dasarnya memberitahu saya bahawa Abraham mempunyai peratusan kesempurnaan 82.2% - 100%, dan Serangan dan Pertahanannya adalah kedua-duanya 15. Kembali ke Poke Assistant, saya memasukkan semua maklumatnya ke dalam kalkulator, kemudian tandakan kotak Att dan Def ( sejak Candela menyebut kedua-duanya), dan viola! Saya dapat melihat bahawa dia tahap 19, dengan Serangan 15, Pertahanan 15, dan Stamina 10, dengan kesempurnaan 88.9%. Saya akan ambil!

Baiklah, contoh lain. Kali ini kami akan menggunakan Hellboy, dan saya akan menunjukkan betapa tidak baiknya dia. Dalam penilaian Candela, dia memberitahu saya perkara berikut:

“Secara keseluruhan, Hellboy anda adalah Pokémon yang kuat. Anda semestinya berbangga! Serangannya adalah ciri terkuatnya. Saya terpesona dengan statistiknya. WOW! "

 

 

Jadi apa yang saya katakan? Rentang kesempurnaannya adalah dari 66.7% - 80%, dan statistik Attack adalah 15. Logik selanjutnya memberitahu saya bahawa dua statistiknya yang lain mungkin tidak begitu baik - sekurang-kurangnya satu daripadanya akan cukup rendah. Untuk mengetahui nombor yang tepat, kami akan memasangkannya pada kalkulator IV.

Dengan memasukkan semua maklumatnya dan mencentang kotak "Att", saya sekarang tahu bahawa dia berada di level 19, dengan Attack of 15, Defense of 13, dan Stamina of 2, memberinya peratusan kesempurnaan 66.7%. Jadi, walaupun dia tidak begitu bagus secara keseluruhan, dia memang memiliki serangan yang kuat dan pertahanan yang baik. Itu bermakna saya tahu saya akan dapat menggunakannya dalam pertempuran, tetapi dia akan pingsan lebih mudah daripada Pokémon lain. Dan saya pasti tidak mahu meletakkannya di gim, kerana stamina rendahnya tidak akan bertahan lama.

Salah satu perkara terpenting yang perlu diberi perhatian di sini adalah bagaimana mengetahui jika anda mempunyai Pokemon 100%, yang sebenarnya dikehendaki semua orang  , sama ada mereka menyedarinya atau tidak. Inilah kuncinya:

 • Ketua pasukan anda memberikan pernyataan 82% - 100%, dan…
 • Memberitahu anda bahawa  ketiga-tiga  statistik adalah titik kuatnya (Attack, Defense, HP), dan…
 • Memberi pernyataan “IV sempurna” (ditunjukkan di atas untuk setiap ketua pasukan)

Dengan ketiga-tiga gabungan, anda dapat menyimpulkan bahawa Pokemon anda 100% kerana ketiga-tiga statistik itu sama (ditunjukkan dengan sebutan ketiga-tiga oleh ketua pasukan anda), dan pernyataan "IV sempurna" secara automatik bermaksud bahawa statistik yang disebutkan adalah 15. 15 + 15 + 15 = 45/45 = 1.00. Seratus peratus, bayi.

Sekarang, pergi dan cari Pokemon anda yang sempurna!

Dengan menghafal frasa ketua pasukan anda, anda akan dapat mengukur kesempurnaan umum Pokémon dengan segera setelah anda menangkapnya. Ini akan menjadikannya lebih mudah untuk mengetahui apa yang perlu dikembangkan atau dihidupkan, serta di mana menggunakan Pokémon anda (dalam pertempuran, gim pertahanan, dll.). Sistem penilaian adalah langkah yang baik ke arah yang betul untuk membantu pemain membuat strategi yang terbaik untuk tidak hanya menurunkan gim, tetapi juga mempertahankan mereka. Digabungkan dengan kalkulator IV, anda kini dapat mengetahui semua perkara yang perlu diketahui mengenai Pokémon anda!

PS: Mata bonus jika anda dapat memberitahu saya jenis Pokémon yang saya namakan "CorpseFlower," seperti yang dilihat pada gambar utama catatan ini.