Cara Menggunakan Multimeter

Sekiranya anda melakukan apa-apa jenis kerja elektrik - tidak kira apa aplikasinya - salah satu alat terbaik yang boleh anda miliki ialah multimeter. Sekiranya anda baru memulakan, berikut adalah cara menggunakan satu dan maksud semua simbol yang membingungkan itu.

BERKAITAN: Berbagai Jenis Outlet Elektrik yang Boleh Anda Pasang Di Rumah Anda

Dalam panduan ini, saya akan merujuk kepada multimeter saya sendiri dan menggunakannya sebagai contoh kami sepanjang panduan ini. Anda mungkin sedikit berbeza dalam beberapa cara, tetapi semua multimeter hampir sama.

Multimeter Mana Yang Perlu Anda Dapatkan?

Sebenarnya tidak ada satu pun multimeter yang harus anda rakam, dan ia sangat bergantung pada ciri apa yang anda mahukan (atau bahkan ciri yang anda tidak perlukan).

Anda boleh mendapatkan sesuatu yang asas seperti model $ 8 ini, yang disertakan dengan semua yang anda perlukan. Atau anda boleh membelanjakan lebih banyak wang tunai dan mendapatkan sesuatu yang lebih menarik, seperti ini dari AstroAI. Muncul dengan fitur auto-rangeing, yang berarti Anda tidak perlu memilih nilai angka tertentu dan bimbang terlalu tinggi atau rendah. Ia juga dapat mengukur kekerapan dan suhu sekata.

Apa Makna Semua Simbol?

Terdapat banyak perkara yang berlaku ketika anda melihat tombol pilihan pada multimeter, tetapi jika anda hanya akan melakukan beberapa perkara asas, anda bahkan tidak akan menggunakan separuh daripada semua tetapan. Walau apa pun, inilah ikhtisar makna setiap simbol pada multimeter saya:

  • Voltan Arus Langsung (DCV): Kadang-kadang ia akan dilambangkan dengan V–  . Tetapan ini digunakan untuk mengukur voltan arus terus (DC) dalam perkara seperti bateri.
  • Voltan Arus Bolak-balik (ACV): Kadang-kadang ia akan dilambangkan dengan V ~ sebagai gantinya. Pengaturan ini digunakan untuk mengukur voltan dari sumber arus bolak-balik, yang mana saja yang disambungkan ke outlet, dan juga kuasa yang berasal dari outlet itu sendiri.
  • Rintangan (Ω): Ini mengukur berapa banyak rintangan yang terdapat dalam litar. Semakin rendah bilangannya, semakin mudah arus mengalir, dan sebaliknya.
  • Kesinambungan: Biasanya dilambangkan dengan simbol gelombang atau dioda. Ini hanya menguji sama ada litar selesai atau tidak dengan menghantar arus yang sangat kecil melalui litar dan melihat apakah litar itu keluar dari hujung yang lain. Sekiranya tidak, ada sesuatu di litar yang menyebabkan masalah — cari!
  • Amperage Arus Langsung (DCA): Mirip dengan DCV, tetapi bukannya memberi anda bacaan voltan, ia akan memberitahu anda amperage.
  • Keuntungan Arus Langsung (hFE): Tetapan ini untuk menguji transistor dan keuntungan DC mereka, tetapi kebanyakannya tidak berguna, kerana kebanyakan juruelektrik dan penggemar akan menggunakan pemeriksaan kesinambungan.

Multimeter anda mungkin juga mempunyai tetapan khusus untuk menguji keluaran bateri AA, AAA, dan 9V. Tetapan ini biasanya dilambangkan dengan simbol bateri.

Sekali lagi, anda mungkin tidak akan menggunakan separuh daripada tetapan yang ditunjukkan, jadi jangan keterlaluan jika anda hanya mengetahui apa yang dilakukan oleh beberapa dari mereka.

Cara Menggunakan Multimeter

Sebagai permulaan, mari kita lihat beberapa bahagian multimeter yang berbeza. Pada tahap yang sangat asas, anda mempunyai peranti itu sendiri, bersama dengan dua probe, iaitu kabel hitam dan merah yang mempunyai palam pada satu hujung dan hujung logam di bahagian lain.

Multimeter itu sendiri mempunyai paparan di bahagian atas, yang memberi anda bacaan anda, dan ada tombol pilihan besar yang dapat anda putar untuk memilih tetapan tertentu. Setiap tetapan mungkin juga mempunyai nilai bilangan yang berbeza, yang ada untuk mengukur kekuatan voltan, rintangan, dan amp yang berbeza. Oleh itu, jika multimeter anda diset ke 20 di bahagian DCV, multimeter akan mengukur voltan hingga 20 volt.

Multimeter anda juga akan mempunyai dua atau tiga port untuk memasang probe (gambar di atas):

  • The COM port bermaksud "Common", dan siasatan hitam akan sentiasa palam ke dalam port ini.
  • The VΩmA port (kadang-kadang ditandakan sebagai mAVΩ ) adalah semata-mata singkatan voltan, rintangan, dan semasa (dalam milliamps). Di sinilah probe merah akan dipasang jika anda mengukur voltan, rintangan, kesinambungan, dan arus kurang dari 200mA.
  • The 10ADC port (kadang-kadang ditandakan sebagai hanya 10A ) digunakan apabila anda mengukur semasa yang lebih daripada 200mA. Sekiranya anda tidak yakin dengan undian semasa, mulakan dengan port ini. Sebaliknya, anda tidak akan menggunakan port ini sama sekali jika anda mengukur apa-apa selain arus.

Amaran:  Pastikan bahawa jika anda mengukur apa-apa dengan arus lebih tinggi dari 200mA, anda pasangkan probe merah ke port 10A, bukannya port 200mA. Jika tidak, anda boleh meletupkan fius yang terdapat di dalam multimeter. Selain itu, mengukur lebih daripada 10 amp boleh meletupkan sekering atau menghancurkan multimeter juga.

Multimeter anda mungkin mempunyai port yang sama sekali terpisah untuk mengukur amp, sementara port yang lain khusus hanya untuk voltan, rintangan, dan kesinambungan, tetapi multimeter yang paling murah akan berkongsi port.

Bagaimanapun, mari kita mulakan penggunaan multimeter. Kami akan mengukur voltan bateri AA, tarikan jam dinding semasa, dan kesinambungan wayar sederhana sebagai beberapa contoh untuk memulakan dan membiasakan diri menggunakan multimeter.

Menguji Voltan

Mulakan dengan menghidupkan multimeter anda, pasangkan probe ke port masing-masing dan kemudian tetapkan tombol pilihan ke nilai nombor tertinggi di bahagian DCV, yang dalam kes saya adalah 500 volt. Sekiranya anda tidak mengetahui sekurang-kurangnya julat voltan bagi perkara yang anda ukur, adalah idea yang baik untuk memulakan dengan nilai tertinggi terlebih dahulu dan kemudian turun sehingga anda mendapat bacaan yang tepat. Anda akan melihat maksud kami.

Dalam kes ini, kita tahu bateri AA mempunyai voltan yang sangat rendah, tetapi kita akan bermula pada 200 volt hanya sebagai contoh. Seterusnya, letakkan probe hitam di hujung negatif bateri dan probe merah di hujung positif. Lihatlah bacaan di skrin. Oleh kerana kita memiliki multimeter diatur ke 200 volt tinggi, itu menunjukkan "1.6" di layar, yang bermaksud 1.6 volt.

Walau bagaimanapun, saya mahukan bacaan yang lebih tepat, jadi saya akan menggerakkan tombol pilihan ke bawah hingga 20 volt. Di sini, anda dapat melihat bahawa kita mempunyai bacaan yang lebih tepat yang berada di antara 1.60 hingga 1.61 volt. Cukup baik untuk saya.

Sekiranya anda pernah menetapkan tombol pilihan ke nilai nombor lebih rendah daripada voltan perkara yang anda uji, multimeter hanya akan membaca "1", yang menandakan bahawa ia berlebihan. Oleh itu, jika saya menetapkan tombol ke 200 milivolt (0.2 volt), bateri AA 1.6 volt terlalu banyak untuk dikendalikan oleh multimeter pada tetapan itu.

Bagaimanapun, anda mungkin bertanya mengapa anda perlu menguji voltan sesuatu di tempat pertama. Baiklah, dalam kes ini dengan bateri AA, kami sedang memeriksa untuk mengetahui apakah masih ada baki jus. Pada 1.6 volt, itu adalah bateri yang dimuat sepenuhnya. Namun, jika membaca 1.2 volt, hampir tidak dapat digunakan.

Dalam keadaan yang lebih praktikal, anda boleh melakukan pengukuran pada bateri kereta ini untuk melihat apakah bateri akan mati atau jika alat ganti (yang mengecas bateri) tidak berfungsi. Bacaan antara 12.4-12.7 volt bermaksud bahawa bateri dalam keadaan baik. Apa-apa yang lebih rendah dan itu bukti bateri mati. Selanjutnya, mulakan kereta anda dan hidupkan sedikit. Sekiranya voltan tidak meningkat kepada sekitar 14 volt atau lebih, maka kemungkinan alternator menghadapi masalah.

Ujian Semasa (Amps)

Menguji tarikan sesuatu semasa agak sukar, kerana multimeter perlu disambung secara bersiri. Ini bermaksud bahawa litar yang anda uji perlu diputuskan terlebih dahulu, dan kemudian multimeter anda diletakkan di antara jeda tersebut untuk menghubungkan litar ke atas. Pada asasnya, anda harus mengganggu aliran arus dengan cara - anda tidak boleh memasang probe ke litar di mana sahaja.

Di atas adalah maket kasar seperti apa dengan jam asas yang kehabisan bateri AA. Di sisi positif, wayar yang bergerak dari bateri ke jam rosak. Kami hanya meletakkan dua probe kami di antara rehat untuk menyelesaikan litar semula (dengan probe merah disambungkan ke sumber kuasa), hanya kali ini multimeter kami akan membaca amp yang ditarik jam, yang dalam hal ini sekitar 0,08 mA.

Walaupun kebanyakan multimeter juga dapat mengukur arus bolak-balik (AC), itu bukan idea yang baik (terutamanya jika kuasa hidupnya), kerana AC boleh membahayakan jika akhirnya anda melakukan kesalahan. Sekiranya anda perlu melihat sama ada kedai berfungsi atau tidak, gunakan penguji bukan hubungan.

Menguji Kesinambungan

Sekarang, mari kita menguji kesinambungan litar. Dalam kes kami, kami akan memudahkan segalanya dan hanya akan menggunakan wayar tembaga, tetapi anda boleh berpura-pura bahawa terdapat litar kompleks di antara kedua hujungnya, atau bahawa wayar itu adalah kabel audio dan anda ingin memastikan ia berfungsi dengan baik.

Tetapkan multimeter anda ke tetapan kesinambungan menggunakan tombol pilihan.

Pembacaan di layar akan langsung dibaca "1", yang bermaksud bahawa tidak ada kesinambungan. Ini betul kerana kita belum menghubungkan siasatan dengan apa-apa.

Seterusnya, pastikan litar dicabut dan tidak mempunyai kuasa. Kemudian sambungkan satu probe ke satu hujung wayar dan probe yang lain ke ujung yang lain - tidak kira probe yang mana yang berjalan di hujungnya. Sekiranya terdapat litar lengkap, multimeter anda akan berbunyi bip, menunjukkan "0", atau sesuatu selain "1". Sekiranya masih menunjukkan "1", maka ada masalah dan litar anda tidak lengkap.

Anda juga boleh menguji bahawa ciri kesinambungan berfungsi pada multimeter anda dengan saling menyentuh kedua-dua probe. Ini melengkapkan litar dan multimeter anda seharusnya memberitahu anda.

Itu adalah beberapa asasnya, tetapi pastikan anda membaca manual multimeter anda untuk mengetahui lebih jelas. Panduan ini dimaksudkan untuk menjadi titik permulaan untuk membuat anda aktif, dan sangat mungkin beberapa perkara yang ditunjukkan di atas berbeza pada model tertentu anda.