Cara Menggabungkan Teks dari Beberapa Sel ke dalam Satu Sel di Excel

Sekiranya anda mempunyai lembaran kerja yang besar dalam buku kerja Excel di mana anda perlu menggabungkan teks dari beberapa sel, anda boleh menarik nafas lega kerana anda tidak perlu menaip semula semua teks itu. Anda boleh menggabungkan teks dengan mudah.

Concatenate adalah cara mewah atau mengatakan "untuk menggabungkan" atau "untuk bergabung bersama" dan terdapat fungsi CONCATENATE khas di Excel untuk melakukan ini. Fungsi ini membolehkan anda menggabungkan teks dari sel yang berlainan menjadi satu sel. Sebagai contoh, kami mempunyai lembaran kerja yang mengandungi nama dan maklumat hubungan. Kami mahu menggabungkan lajur Nama Akhir dan Nama Depan di setiap baris ke lajur Nama Penuh.

Untuk memulakan, pilih sel pertama yang akan mengandungi teks gabungan, atau gabungan. Mula menaip fungsi ke dalam sel, mulakan dengan tanda sama dengan seperti berikut.

= BERSATU (

Sekarang, kita memasukkan argumen untuk fungsi CONCATENATE, yang memberitahu fungsi sel mana yang akan digabungkan. Kami mahu menggabungkan dua lajur pertama, dengan Nama Pertama (lajur B) pertama dan kemudian Nama Terakhir (lajur A). Jadi, dua argumen kami untuk fungsi tersebut adalah B2 dan A2.

Terdapat dua cara untuk memasukkan argumen. Pertama, anda boleh menaip rujukan sel, dipisahkan dengan koma, setelah kurungan pembukaan dan kemudian menambahkan kurungan penutup di akhir:

= KONCATENASI (B2, A2)

Anda juga boleh mengklik sel untuk memasukkannya ke dalam fungsi CONCATENATE. Dalam contoh kita, setelah menaip nama fungsi dan kurungan pembuka, kita mengklik pada sel B2, menaip koma selepas B2 dalam fungsi, klik pada sel A2, dan kemudian taipkan kurungan penutup setelah A2 dalam fungsi.

Tekan Enter setelah selesai menambahkan rujukan sel ke fungsi.

Perhatikan bahawa tidak ada ruang di antara nama depan dan nama belakang. Ini kerana fungsi CONCATENATE menggabungkan apa yang ada dalam hujah yang anda berikan dan tidak lebih dari itu. Tidak ada ruang setelah nama depan di B2, jadi tidak ada ruang yang ditambahkan. Sekiranya anda ingin menambahkan ruang, atau tanda baca atau butiran lain, anda mesti memberitahu fungsi CONCATENATE untuk memasukkannya.

Untuk menambah ruang antara nama depan dan belakang, kami menambahkan ruang sebagai argumen lain untuk fungsi, di antara rujukan sel. Untuk melakukan ini, kami menaip ruang yang dikelilingi oleh petikan berganda. Pastikan ketiga-tiga argumen dipisahkan dengan koma.

= CONCATENATE (B2, "", A2)

Tekan enter.

Itu lebih baik. Sekarang, ada ruang antara nama depan dan nama belakang.

BERKAITAN: Cara Mengisi Data Berurutan secara automatik ke Excel dengan Fill Handle

Sekarang, anda mungkin berfikir anda perlu menaip fungsi tersebut di setiap sel di lajur atau menyalinnya secara manual ke setiap sel di lajur. Sebenarnya, anda tidak. Kami mempunyai satu lagi muslihat yang dapat membantu anda menyalin fungsi CONCATENATE dengan cepat ke sel lain di lajur (atau baris). Pilih sel di mana anda baru sahaja memasuki fungsi CONCATENATE. Petak kecil di sudut kanan bawah yang dipilih dipanggil pemegang pengisian. Pemegang isian membolehkan anda menyalin dan menampal kandungan dengan cepat ke sel bersebelahan dalam baris atau lajur yang sama.

Gerakkan kursor anda ke atas pemegang pengisian sehingga berubah menjadi tanda tambah hitam dan kemudian klik dan seret ke bawah.

Fungsi yang baru anda masukkan disalin ke sel-sel lain di lajur itu, dan rujukan sel diubah untuk mencocokkan nombor baris untuk setiap baris.

Anda juga boleh menggabungkan teks dari beberapa sel menggunakan operator ampersand (&). Sebagai contoh, anda boleh memasukkan =B2&" "&A2untuk mendapatkan hasil yang sama seperti =CONCATENATE(B2,” “,A2). Tidak ada kelebihan sebenar menggunakan satu berbanding yang lain. walaupun menggunakan pengendali ampersand menghasilkan entri yang lebih pendek. Namun, fungsi CONCATENATE mungkin lebih mudah dibaca, menjadikannya lebih mudah untuk memahami apa yang berlaku di dalam sel.