Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Pemacu Keras Anda Gagal

Seperti setiap perkakasan, cakera keras boleh gagal. Pemacu keras mekanikal khususnya mempunyai bahagian bergerak yang boleh (dan akhirnya) berhenti berfungsi. Malah pemacu keadaan pepejal, yang tidak mempunyai bahagian yang bergerak, boleh gagal. Setiap pemanduan mempunyai jangka hayat yang terhad sebelum menendang baldi.

BERKAITAN: Apakah Kaedah Terbaik untuk Menyandarkan Komputer Saya?

Inilah sebabnya mengapa anda harus sentiasa mempunyai sandaran yang baik — suatu hari, cakera keras anda akan gagal, dan anda mungkin tidak dapat meramalkannya. Tetapi jika pemacu anda bertindak sedikit merengek, anda mungkin dapat menangkapnya sebelum mati sepenuhnya.

Cara Memberitahu Pemacu Gagal atau Gagal

Terdapat beberapa jenis kegagalan pemacu. Ada yang jelas, di mana pemacu anda berhenti berfungsi sepenuhnya. Mungkin komputer anda bahkan tidak mengenalinya semasa komputer dimulakan dan anda melihat mesej yang mengatakan bahawa PC anda tidak mempunyai cakera keras, atau mungkin komputer anda mula boot dan tidak dapat melalui proses boot.

Terdapat juga kegagalan pemacu yang lebih halus, di mana pemacu nampaknya berfungsi ... tetapi ada masalah. Kadang-kadang PC anda beku, anda mungkin mendengar bunyi yang tidak biasa dari pemacu, anda mungkin mengalami kerosakan data, atau komputer anda dapat mengesan sektor yang tidak baik pada pemacu.

Sebarang bunyi klik dari pemacu mekanikal adalah petanda buruk. Ini menunjukkan kepala, yang membaca dan menulis data dari piring pada pemacu, telah gagal. Sebaiknya matikan pemacu sepenuhnya untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya dan gunakan perkhidmatan pemulihan data profesional jika anda memerlukan data anda kembali. Anda tidak akan mendengar bunyi pelik dari pemacu keadaan pepejal, kerana mereka tidak mempunyai bahagian yang bergerak.

Lakukan Pemeriksaan SMART

BERKAITAN: Cara Lihat Jika Pemacu Keras Anda Mati dengan SMART

Sekiranya anda risau cakera keras anda mungkin gagal, anda boleh menyemak status SMART-nya. SMART bermaksud "Pemantauan Diri, Analisis, dan Teknologi Pelaporan", dan ada teknologi di dalam cakera keras anda yang cuba mengenal pasti sama ada ia gagal dan memberitahu anda.

Terdapat beberapa peringatan besar di sini. Pertama sekali, SMART tidak selalu berfungsi dengan sempurna. Walaupun cakera keras gagal, ia masih boleh melaporkan status SMART yang baik-baik saja. Dan, walaupun cakera keras hampir gagal, ia mungkin tidak memberi anda amaran SMART sebelum berhenti berfungsi sepenuhnya.

Sekiranya anda ingin memeriksa status SMART, anda boleh melakukannya dengan alat pihak ketiga seperti CrystalDiskInfo. Status kesihatan yang buruk adalah tanda jelas bahawa pemanduan anda sebenarnya gagal. Sudah tentu, ini mengandaikan bahawa anda sebenarnya boleh masuk ke Windows sejak awal. Sekiranya pemacu anda sudah jauh sehingga anda tidak dapat melakukannya, anda tidak akan dapat melihat status SMART dengan cara ini. Walau bagaimanapun, anda mungkin dapat melihat status SMART pemacu di skrin tetapan firmware BIOS atau UEFI komputer anda. Sekiranya komputer anda memaparkan mesej ralat SMART semasa boot, itu adalah tanda jelas bahawa cakera keras anda juga akan mati.

Cara Mengesahkan Itu Masalah Perkakasan

Hanya kerana anda mengalami masalah sistem tidak bermakna anda mempunyai cakera keras yang mati atau mati. Penting untuk melakukan beberapa penyelesaian masalah asas untuk mengesan jika cakera keras anda sebenarnya masalahnya.

Sebagai contoh, jika komputer anda tidak mengesan pemacu semasa proses boot, anda harus membuka casingnya dan periksa kabel yang menyambungkan cakera keras ke papan induk dan bekalan kuasa. Cabut kabel dan pasangkan kembali, pastikan anda mempunyai sambungan yang kukuh. Pemacu keras anda mungkin hanya mempunyai kabel yang terlepas.

Anda juga boleh masuk ke skrin firmware BIOS atau UEFI komputer anda dan melihat apakah pemacu tersebut dikesan oleh komputer anda. Sekiranya komputer anda melihat pemacu dan tidak dapat boot dari padanya, itu tandanya pemacu mungkin rosak (atau ada masalah perisian). Sekiranya komputer anda tidak melihat pemacu, ia mungkin dicabut dari sesuatu - atau mungkin telah gagal dengan teruk sehingga tidak dapat dikesan.

Beberapa masalah jelas menunjukkan masalah perkakasan. Sebagai contoh, jika pemacu keras mekanikal anda mengeluarkan bunyi yang pelik, hampir pasti kegagalan pemacu dalam perkakasan.

BERKAITAN: Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Windows Tidak Booting

Sekiranya sistem anda tidak dapat boot dari pemacu, pemasangan Windows anda mungkin akan rosak. Anda harus mempertimbangkan untuk memasang semula Windows di PC anda dan melihat apakah itu menyelesaikan masalah anda. Anda boleh mencuba membuat sandaran fail anda dari cakera pemasang Windows atau sistem Linux langsung jika anda mahu, tetapi ini mungkin tidak dapat dilakukan jika cakera keras anda benar-benar gagal. Sebenarnya, jika sistem hidup Linux anda tidak dapat melihat pemacu, itu adalah petunjuk yang baik bahawa ia mungkin gagal. Sekiranya, sebaliknya, anda berjaya membuat sandaran fail dan memasang semula Windows, namun, ini menunjukkan bahawa cakera keras anda berfungsi dengan betul dan anda menghadapi masalah perisian.

Masalah lain yang anda alami semasa menggunakan PC anda, seperti pembekuan dan kerosakan data anda, berpotensi disebabkan oleh perisian hasad atau masalah sistem lain di Windows. Pastikan menjalankan imbasan dengan program antivirus pilihan anda dan cuba menetapkan semula atau memasang semula Windows jika sistem operasi anda sepertinya tidak berfungsi dengan baik.

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Masalah Pemacu Keras dengan Chkdsk pada Windows 7, 8 dan 10

Perlu diingat bahawa sistem membeku dan kerosakan data juga disebabkan oleh kerosakan komponen perkakasan lain, seperti RAM, motherboard, atau bekalan kuasa anda. Anda boleh menjalankan ujian memori untuk memeriksa sama ada RAM anda berfungsi dengan baik, tetapi lebih sukar untuk dijelaskan sama ada anda mempunyai masalah pada papan induk anda atau komponen perkakasan lain.

Anda juga boleh menggunakan alat Check Disk (atau ChkDsk) di Windows untuk memeriksa sektor yang buruk. Sektor buruk boleh menunjukkan kegagalan pemacu.

Bagaimana Mendapatkan Data Anda dari Pemacu yang Gagal

Oleh itu, anda telah melakukan beberapa penyelesaian masalah dan anda pasti pemacu tersebut gagal. Sekiranya pemacu dalam proses gagal tetapi belum gagal sepenuhnya, anda pasti ingin mendapatkan data penting yang tidak anda sandarkannya dengan segera . Anda mungkin perlu, seperti yang kami sebutkan di atas, boot ke cakera pemasang Windows atau sistem Linux langsung dan berusaha memindahkan hanya fail penting dari pemacu anda. Ini mungkin membolehkan anda memulihkan beberapa fail walaupun sistem anda tidak dapat menjalankan sistem operasi dan menjalankannya dari pemacu tanpa mogok.

Anda juga boleh mencuba cakera keras dan menyambungkannya ke komputer lain. Sekiranya pemacu sebahagiannya gagal, anda mungkin dapat menyalin beberapa fail penting di dalamnya. Anda mungkin juga dapat menggunakan alat seperti Piriform's Recuva, yang menjanjikan "pemulihan dari cakera yang rosak". Ini tidak akan berfungsi jika pemacu benar-benar hilang dan tidak dapat diperbaiki lagi.

Perlu diingat bahawa, jika pemacu gagal, pemacu dihidupkan boleh menyebabkan ia gagal lebih cepat atau menjadi semakin rosak. Sekiranya anda mempunyai data yang benar-benar kritikal, anda sanggup menghabiskan sejumlah wang untuk pulih, mungkin sebaiknya berhenti menjalankan pemacu dan membawanya ke perkhidmatan pemulihan data profesional.

Pulihkan Data Anda Dengan Perkhidmatan Pemulihan Data Profesional

BERKAITAN: Apakah Kaedah Terbaik untuk Menyandarkan Komputer Saya?

Walaupun anda tidak dapat mengeluarkan data anda dari pemacu, mungkin masih ada cara untuk memulihkannya.

Mudah-mudahan, anda tidak akan memerlukan perkhidmatan pemulihan data. Sekiranya anda mempunyai sandaran yang baik dan terkini, cakera keras mati adalah masalah mudah untuk diatasi. Cukup dapatkan cakera keras baru untuk PC anda, pasang semula sistem operasi Windows anda, dan pulihkan data anda dari sandaran. Anda akan mula beroperasi dalam masa beberapa jam.

Sekiranya anda tidak mempunyai sandaran terkini, keadaan menjadi lebih sukar. Perkhidmatan pemulihan data profesional memang ada, dan mereka benar-benar akan membuka pemacu di persekitaran bilik yang bersih, mengganti kepala di dalam pemacu, dan berusaha mengeluarkan data anda dari plag magnet dengan kepala baru.

Seperti yang anda bayangkan, perkhidmatan ini sangat mahal, dan tidak ada jaminan anda akan mendapatkan kembali data anda. Tetapi, jika anda mempunyai data perniagaan yang penting atau sesuatu yang tidak dapat diganti sehingga anda tidak dapat melepaskan kenderaan anda, itu satu-satunya pilihan anda. Anda juga boleh beralih ke perkhidmatan ini untuk memulihkan data yang anda hapus.

Sekiranya Anda Tidak Mahu Membayar untuk Pemulihan Data

Sekiranya anda mempunyai data kritikal yang anda perlukan, anda hanya perlu menggunakan perkhidmatan pemulihan data profesional. Sungguh, jangan cuba melakukannya sendiri.

BERKAITAN: Tanya Geek Cara: Menyelamatkan Data dengan Membekukan HDD Anda, Menukar Kertas Dinding, dan Menghantar Mesej Teks

Tetapi, jika anda sudah berhenti bekerja dan menginginkan data anda kembali tetapi tahu anda tidak akan mengeluarkan wang untuk pemulihan data profesional, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba. Pembekuan pemacu - ya, secara harfiah, meletakkannya di dalam peti sejuk - telah dilaporkan dapat membantu beberapa orang. Kami tidak pasti sama ada ini adalah legenda bandar atau tidak, atau adakah ia berfungsi untuk pemacu lama dan bukan pemacu moden. Walau bagaimanapun, jika ini berfungsi, ia hanya akan berfungsi untuk pemacu mekanikal, bukan pemacu keadaan pepejal. Sebilangan orang melaporkan bahawa membiarkan pemanduan menyejukkan badan dapat membuatnya stabil selama beberapa saat, yang mungkin masuk akal memandangkan operasi mekanikal yang dilakukan di dalam pemacu. Sekiranya anda melakukan ini, pastikan untuk membungkus cakera keras dalam dua beg pembeku berkualiti tinggi untuk mengelakkan pemeluwapan terbentuk di dalam pemacu.

Anda juga boleh mematikan komputer dan kembali kemudian. Sekiranya pemacu tidak berfungsi, kadangkala kadangkala berfungsi dan kadangkala tidak berfungsi, dan lama mungkin berfungsi sehingga anda dapat memulihkan beberapa fail penting. Walau bagaimanapun, jika pemacu benar-benar gagal, semakin lama anda menjalankannya, semakin lama ia akan menjadi rosak. Mungkin terbaik untuk membawanya ke perkhidmatan pemulihan data dengan segera jika anda mempunyai data yang cukup penting sehingga anda sanggup membelanjakan wang tersebut untuk mendapatkannya.

Tidak ada cara untuk mengelakkan pemacu mati. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah membuat sandaran biasa, supaya anda dapat memulihkan data penting anda dari tempat lain jika pemacu pernah gagal.

Kredit Imej: Silverscreen / Shutterstock.com, Chaiwat Srijankul / Shutterstock.com, tommaso79 / Shutterstock.com.