Cara Menguruskan Proses dari Terminal Linux: 10 Perintah Yang Perlu Anda Ketahui

Terminal Linux mempunyai sejumlah perintah berguna yang dapat menampilkan proses yang sedang berjalan, membunuhnya, dan mengubah tingkat keutamaannya. Catatan ini menyenaraikan perintah klasik, tradisional, dan beberapa arahan moden yang lebih berguna.

Banyak perintah di sini menjalankan satu fungsi dan dapat digabungkan - itulah falsafah Unix merancang program. Program lain, seperti htop, menyediakan antara muka mesra di atas perintah.

bahagian atas

Yang atas arahan adalah cara tradisional untuk melihat penggunaan sumber sistem anda dan melihat proses yang mengambil sumber-sumber yang paling sistem. Bahagian atas memaparkan senarai proses, dengan proses yang menggunakan CPU paling banyak di bahagian atas.

Untuk keluar dari atas atau htop, gunakan pintasan papan kekunci Ctrl-C . Pintasan papan kekunci ini biasanya membunuh proses yang sedang berjalan di terminal.

htop

The htop arahan merupakan bahagian yang lebih baik. Ia tidak dipasang secara lalai pada sebilangan besar pengedaran Linux - inilah arahan yang perlu anda pasangkan di Ubuntu:

sudo apt-get install htop

htop memaparkan maklumat yang sama dengan susun atur yang lebih mudah difahami. Ini juga memungkinkan anda memilih proses dengan tombol panah dan melakukan tindakan, seperti membunuhnya atau mengubah keutamaannya, dengan tombol F.

Kami telah membahas htop dengan lebih terperinci pada masa lalu.

ps

The ps senarai arahan menjalankan proses. Perintah berikut menyenaraikan semua proses yang berjalan di sistem anda:

ps -A

Ini mungkin terlalu banyak proses untuk dibaca dalam satu masa, jadi anda dapat memasukkan output melalui perintah yang lebih sedikit untuk menelusuri mengikut kadar anda sendiri:

ps -A | kurang

Tekan q untuk keluar setelah anda selesai.

Anda juga dapat mengeluarkan output melalui grep untuk mencari proses tertentu tanpa menggunakan perintah lain. Perintah berikut akan mencari proses Firefox:

ps -A | grep firefox

pstree

The pstree arahan adalah cara lain untuk menggambarkan proses. Ia memaparkannya dalam format pokok. Jadi, sebagai contoh, pelayan X dan persekitaran grafik anda akan muncul di bawah pengurus paparan yang melahirkan mereka.

bunuh

Yang membunuh arahan boleh membunuh proses, diberikan ID prosesnya. Anda boleh mendapatkan maklumat ini dari perintah ps -A , atas atau pgrep .

bunuh PID

Secara teknikal, perintah kill dapat menghantar sebarang isyarat ke suatu proses. Anda boleh menggunakan kill -KILL atau kill -9 sebagai gantinya untuk membunuh proses yang degil.

pgrep

Dengan istilah carian, pgrep mengembalikan ID proses yang sesuai dengannya. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan arahan berikut untuk mencari PID Firefox:

pgrep firefox

Anda juga boleh menggabungkan perintah ini dengan kill untuk membunuh proses tertentu. Menggunakan pkill atau killall lebih mudah.

pkill & killall

The pkill dan killall arahan boleh membunuh proses, diberikan namanya. Gunakan salah satu arahan untuk membunuh Firefox:

pkill firefox

Kami telah membahas pkill dengan lebih mendalam pada masa lalu.

renice

The Renice arahan perubahan nilai bagus proses yang sedang berjalan. Nilai bagus menentukan keutamaan proses yang dijalankan. Nilai -19 adalah keutamaan yang sangat tinggi, sementara nilai 19 adalah keutamaan yang sangat rendah. Nilai 0 adalah keutamaan lalai.

Perintah renice memerlukan PID proses. Perintah berikut menjadikan proses dijalankan dengan keutamaan yang sangat rendah:

renice 19 PID

Anda juga boleh menggunakan helah pgrep di atas dengan renice .

Sekiranya anda membuat proses dijalankan dengan keutamaan yang lebih tinggi, anda memerlukan kebenaran root. Di Ubuntu, gunakan sudo untuk itu:

sudo renice -19 #

xkill

The xkill perintah adalah satu cara mudah membunuh program grafik. Jalankan dan kursor anda akan berubah menjadi tanda x . Klik tetingkap program untuk membunuh program itu. Sekiranya anda tidak mahu membunuh program, anda boleh keluar dari xkill dengan mengklik kanan sebagai gantinya.

Anda tidak perlu menjalankan perintah ini dari terminal - anda juga dapat menekan Alt-F2, ketik xkill dan tekan Enter untuk menggunakannya dari desktop grafik.

Kami telah merangkumi pengikatan xkill ke hotkey untuk membunuh proses dengan mudah.

Adakah anda mempunyai arahan kegemaran yang tidak kami sebutkan di sini, atau helah lain untuk dikongsi? Tinggalkan komen dan beritahu kami.