Apa itu mDNSResponder.exe / Bonjour dan Bagaimana Saya Boleh Menyahpasang atau Mengeluarkannya?

Anda pasti membaca artikel ini kerana anda melihat proses mDNSResponder.exe berjalan di Task Manager, anda tidak ingat memasangnya, dan itu tidak muncul dalam program Tambah / Buang di Panel Kawalan. Jadi apa itu, dan bagaimana kita menyingkirkannya?

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti dwm.exe, ctfmon.exe, conhost.exe, rundll32.exe, Adobe_Updater.exe, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

Apa itu mDNSResponder.exe atau Bonjour?

Proses mDNSResponder.exe milik perkhidmatan Bonjour for Windows, yang merupakan aplikasi "Zero Configuration Networking" Apple, biasanya dipasang secara automatik oleh iTunes. Sekiranya anda pernah tertanya-tanya bagaimana satu pemasangan iTunes dapat bercakap dengan yang lain di rangkaian tempatan yang sama, Bonjour adalah apa yang sebenarnya dilakukan di belakang tabir.

Tidak menggunakan iTunes? Anda tidak bersendirian, dan bukan itu satu-satunya cara Bonjour dipasang di komputer anda. Ini juga digabungkan dalam sejumlah besar perisian lain, seperti Pidgin, Skype, dan Safari, dan digunakan untuk menghubungkan klien bersama-sama di rangkaian yang sama.

Ia dilaksanakan sebagai Perkhidmatan Windows, yang dapat anda lihat jika anda memasuki panel perkhidmatan (atau hanya ketik services.msc ke kotak carian menu mula). Anda boleh menghentikannya dari sini bila-bila masa.

Seluruh masalah yang kita miliki adalah pada umumnya tidak muncul dalam Program Tambah / Hapus, jadi Anda tidak dapat menyingkirkannya melalui metode biasa. Syukurlah, anda masih boleh membuang mDNSResponder.exe jika anda benar-benar mahu, dan ia hanya akan membatasi beberapa fungsi dalam aplikasi yang mungkin bergantung padanya.

Penting : Jangan keluarkan Bonjour jika anda menggunakan iTunes untuk berkongsi perpustakaan, atau ciri lain dari aplikasi yang bergantung padanya.

Bagaimana saya membuangnya?

Pertama, perlu diperhatikan bahawa anda boleh mematikan Bonjour tanpa perlu menghapusnya - hanya masuk ke panel Perkhidmatan, klik dua kali pada perkhidmatan, dan ubah jenis Permulaan ke Dinonaktifkan.

Ini mungkin pertaruhan terbaik anda jika anda tidak benar-benar mahu memecahkan sesuatu - jika anda mempunyai masalah, anda boleh mengaktifkannya semula.

Baiklah, Bagaimana Saya Benar-Benar Mengeluarkannya?

Mari turun ke perniagaan. Sekiranya anda pasti mahu menghapusnya, ini sangat mudah. Buka prompt arahan dalam mod pentadbir (klik kanan dan pilih Jalankan sebagai Pentadbir), dan kemudian ubah ke direktori pemasangan, biasanya yang berikut:

\ Fail Program \ Bonjour

Sekiranya anda menggunakan edisi Vista atau Windows 7 x64, anda perlu masuk ke folder Program Files (x86) sebagai gantinya. Setelah anda berada di sana, ketik perintah berikut untuk melihat pilihannya:

mDNSResponder.exe /?

Ah, jadi sekarang kita tahu apa yang perlu dilakukan untuk menghapusnya! Cukup ketik perkara berikut:

mDNSResponder.exe –hapus

Anda akan mendapat mesej yang mengatakan bahawa perkhidmatan telah dikeluarkan. (Perhatikan sekali lagi bahawa anda memerlukan arahan arahan mod Pentadbir)

Anda juga mahu melumpuhkan fail DLL dalam direktori dengan menamakannya menjadi yang lain:

ren mdnsNSP.dll mdnsNSP.blah

Anda semestinya dapat membuang keseluruhan direktori tersebut sekiranya anda benar-benar mahu.

Tunggu, Bagaimana Saya Mengaktifkannya Lagi?

Oh, jadi aplikasi kegemaran anda rosak? Tidak mengapa, anda boleh memasang semula perkhidmatan Bonjour dengan mudah dengan arahan berikut:

mDNSResponder.exe -pasang

Tetapi saya Memadamkannya!

Lihat, anda semestinya tidak akan memadamkan perkara sehingga anda pasti tidak berguna lagi. Itulah sebabnya menamakan semula adalah perkara yang baik. Syukurlah, anda boleh pergi ke halaman Apple dan memasang Bonjour sekali lagi.

Muat turun Bonjour untuk Windows