Cara Membaca Floppy Disk pada PC atau Mac Moden

Masih ingat dengan disket? Kembali pada hari itu, mereka penting. Akhirnya, mereka diganti, dan pemacu cakera liut hilang dari komputer baru. Inilah cara untuk mengakses disket 3.5- atau 5.25 inci vintaj pada PC Windows atau Mac moden.

Ada Tangkap: Menyalin Data Adalah Bahagian Yang Mudah

Sebelum kita bermula, anda harus memahami peringatan yang besar. Apa yang akan kita bahas di sini - menyalin data dari disket vintaj ke PC moden - hanyalah separuh pertempuran. Sebaik sahaja anda menyalin data, anda mesti dapat membacanya. Mungkin dikunci dalam format fail vintaj yang tidak dapat difahami oleh perisian moden.

Anda harus mengetahui cara mengakses atau menukar data menggunakan emulator, seperti DOSBox atau utiliti lain, yang berada di luar ruang lingkup artikel ini.

BERKAITAN: Cara Menggunakan DOSBox Untuk Menjalankan Permainan DOS dan Aplikasi Lama

Cara Menyalin Fail Dari Pemacu Floppy 3.5 Inch ke PC Moden

Sekiranya anda mempunyai cakera liut 3.5 inci yang diformat untuk MS-DOS atau Windows yang ingin anda salin ke PC Windows 10 atau Windows 7 moden, anda bernasib baik. Ini adalah format paling mudah untuk digunakan. Pemacu floppy 3.5 inci dipegang sebagai produk lama setelah kapasiti 1.44 MB mereka menjadi kecil secara relatif. Hasilnya, terdapat banyak pemacu dan penyelesaian separa moden yang tersedia. Kami akan merangkumi pilihan dari yang paling mudah hingga yang paling sukar.

Pilihan 1: Gunakan Pemacu Cakera USB Baru

Sekiranya anda melayari Amazon, Newegg, atau bahkan eBay, anda akan menjumpai banyak cakera liut USB 3.5 inci moden (di mana sahaja dari $ 10 hingga $ 30). Sekiranya anda tergesa-gesa dan mahukan penyelesaian plug-and-play hanya untuk satu atau dua cakera, ini mungkin bernilai.

Walau bagaimanapun, berdasarkan pengalaman kami, pemacu ini sering kali mengecewakan kerana tidak dapat dipercayai. Oleh itu, sebelum anda menyelami, baca beberapa ulasan. Pastikan anda baik-baik saja dengan mempertaruhkan data vintaj anda pada pemacu yang mungkin menghasilkan hanya beberapa dolar untuk dihasilkan.

Pilihan 2: Gunakan Pemacu Floppy USB Vintage

Pada akhir 90-an dan awal '00 -an, banyak pengeluar komputer riba langsing (seperti HP, Sony, dan Dell) juga menghasilkan pemacu liut USB luaran. Pemacu vintaj ini mempunyai bahagian berkualiti lebih tinggi daripada pemacu USB yang murah sekarang di Amazon. Mereka juga masih cukup baru untuk berfungsi tanpa sebarang pembaikan.

Kami mengesyorkan mencari di eBay untuk sesuatu seperti "Pemacu disket Sony Sony", dan mencuba nasib dengan salah satu dari mereka. Sebilangan besar masih disokong sebagai peranti pemalam dan main oleh Windows 10.

Walaupun menggunakan jenama, anda tidak memerlukan pemacu yang sepadan dengan PC anda. Sebagai contoh, pemacu liut USB Sony akan berfungsi apabila disambungkan ke port USB pada mana-mana PC Windows.

Pilihan 3: Gunakan Pemacu Floppy Dalaman dengan Penyesuai USB Murah

Sekiranya anda mencari lebih banyak cabaran, anda juga boleh membeli cakera liut dalaman 3,5 inci yang vintaj. Mungkin anda ada yang duduk-duduk. Anda boleh menyambungkannya ke penyesuai floppy-ke-USB generik.

Anda boleh memasang bekalan kuasa luaran untuk pemacu liut dengan penyesuai yang betul. Pilihan lain adalah memasang pemacu dan penyesuai secara dalaman dalam casing komputer, dan kemudian menggunakan penyesuai kuasa SATA di sana. Kami belum menguji papan itu, jadi teruskan dengan risiko anda sendiri.

Pilihan 4: Gunakan Komputer Antik dengan Pemacu Floppy dan Sambungan Rangkaian

Sekiranya anda mempunyai PC atau komputer riba Windows 98, ME, XP, atau 2000 yang lebih lama dengan Ethernet dan cakera liut 3.5-inci, komputer mungkin dapat membaca dan menyalin disket ke cakera keras komputer. Kemudian, anda boleh menyalin data melalui LAN ke PC moden.

Bahagian yang paling sukar adalah memastikan rangkaian LAN antara mesin vintaj dan moden anda berfungsi dengan baik. Ini adalah untuk menjadikan perkongsian fail Windows dari era yang berbeza saling bermain antara satu sama lain.

Anda juga boleh memuat naik fail ke laman FTP (mungkin, melalui pelayan NAS tempatan), dan kemudian memuat turunnya ke PC moden anda.

Cara Menyalin Fail PC Dari Pemacu Floppy 5.25 Inch ke PC Moden

Sekiranya anda mempunyai disket 5.25 inci yang diformat untuk MS-DOS atau Windows yang ingin anda salin ke PC Windows moden, anda mempunyai tugas yang lebih sukar di hadapan anda. Ini kerana disket 5.25 inci tidak dapat digunakan secara berkala pada pertengahan tahun 1990-an, jadi mencari pemacu disket 5.25 inci yang berfungsi dapat menjadi tantangan.

Mari kita lihat pilihan untuk menyalin data ke PC moden dari yang paling mudah hingga yang paling sukar.

Pilihan 1: Gunakan Adaptor USB FC5025 dan Pemacu Floppy 5.25 Inch Dalaman

Sebuah syarikat kecil bernama Device Side Data mengeluarkan penyesuai bernama FC5025. Ini membolehkan anda menggunakan pemacu disket 5.25 inci dalaman untuk menyalin data dari cakera 5.25 inci dalam pelbagai format melalui kabel USB ke PC moden. Papan berharga sekitar $ 55.

Walau bagaimanapun, anda juga memerlukan semua kabel yang diperlukan, bekalan kuasa dengan penyambung Molex untuk pemacu, dan, mungkin, penutup ruang pemacu 5.25 inci luaran vintaj jika anda mahukan unit yang bagus. Setelah anda menyiapkannya, FC5205 pasti bernilai. Sangat berguna jika anda juga mempunyai cakera 5.25 inci untuk sistem PC bukan IBM (seperti Apple II) yang anda mahu sandarkan.

FC5025 menyalin data disket ke fail gambar cakera, jadi anda juga memerlukan alat gambar cakera, seperti WinImage, untuk membaca dan mengekstrak data.

Pilihan 2: Gunakan Kryoflux dengan Pemacu Floppy 5.25 Inch Dalaman

Sama seperti FC5025, KryoFlux adalah penyesuai floppy-ke-USB yang memerlukan banyak persediaan untuk berfungsi. Sekali lagi, anda memerlukan papan KryoFlux, pemacu disket 5.25 inci vintaj, bekalan kuasa, kabel, dan, mungkin, kandang.

Kryoflux menyalin data cakera ke fail gambar cakera. Anda kemudian boleh menggunakannya dengan emulator atau mengaksesnya dengan alat gambar cakera, seperti WinImage.

Kelebihan KryoFlux ialah ia dapat menyandarkan disk yang dilindungi salinan, atau disk dalam banyak format sistem lain (Apple II, C64, dan sebagainya), dan ia melakukannya dengan tahap ketepatan yang tinggi.

KryoFlux memang mempunyai beberapa kekurangan. Pertama, harganya lebih dari $ 100.

Kedua, ini bertujuan untuk pasaran pemeliharaan perisian-akademik dan bukannya pengguna umum. Inilah sebabnya mengapa membuat sandaran, atau bahkan mengakses data pada cakera, bukan operasi yang sangat mesra pengguna.

Pilihan 3: Gunakan Komputer Antik dengan Pemacu Floppy dan Sambungan Rangkaian

Sekiranya anda mempunyai PC lama yang menjalankan Windows 98 atau ME dengan Ethernet dan pemacu disket 5.25 inci, mungkin anda dapat membaca disket sehingga anda dapat menyalin data melalui LAN ke PC moden.

Sama seperti pilihan pemacu 3.5 inci, anda mungkin menghadapi masalah agar perkongsian fail Windows berfungsi dengan baik antara PC vintaj dan moden.

Terdapat pilihan lain. Salah satunya memuat naik fail ke pelayan FTP dari mesin lama, dan kemudian memuat turunnya dari pelayan itu ke komputer yang lebih baru.

Cara Menyalin Fail Dari Pemacu Floppy 3.5 Inch ke Mac Moden

Proses membaca cakera liut pada Mac bergantung pada jenis cakera yang anda mahu membacanya. Kami akan membahas setiap jenis di bahagian berikut.

1.44 MB Mac Floppies

Sekiranya anda mempunyai disket Mac 1.44 MB, Mac moden yang menjalankan macOS 10.14 Mojave atau yang lebih awal semestinya dapat membacanya dengan pemacu liut USB lama.

Ramai orang lebih suka pemacu USB Imation SuperDisk LS-120. Ini adalah pesaing pemacu ZIP yang membaca kedua-dua disket berkapasiti tinggi asli dan berkala, 1,44 MB. Anda masih boleh mendapatkannya dengan harga yang berpatutan di eBay. Anda juga boleh menggunakan pemacu liat Sony atau HP USB vintaj.

Sekiranya mesin anda menjalankan macOS 10.15 atau yang lebih baru, anda tidak bernasib baik kerana memerlukan sokongan disket USB asli. Apple mengeluarkan sokongan untuk Sistem Fail Hierarki (HFS) pada disket Mac vintaj bermula dengan Catalina. Mungkin ada beberapa penyelesaian teknikal, termasuk memulihkan sokongan HFS, tetapi ini rumit, dan pilihan masih muncul.

IBM PC 3.5-Inch Floppies

Sekiranya anda mahu Mac anda membaca disket format 3,5 mm IBM PC, anda boleh menggunakan pemacu liut USB PC vintaj. (Ironisnya, Catalina masih dapat membaca sistem fail FAT12 yang digunakan oleh disket MS-DOS vintaj, tetapi bukan cakera Mac lama.)

Kami mencuba cakera liut Sony VAIO dengan iMac 2013. Ia tidak menghadapi masalah membaca fail pada cakera format IBM berketumpatan tinggi 3,5 inci. Anda mungkin boleh menemui pemacu liut USB Sony atau HP yang bagus di eBay.

400 atau 800 K Mac Floppies

Sekiranya anda mempunyai disket 400 atau 800 K Mac, keadaan menjadi lebih rumit. Pemacu cakera yang menulis pengekodan khas terpakai yang disebut GCR ini. Teknik ini tidak disokong secara fizikal dalam kebanyakan cakera liut USB 3.5 inci.

Namun, baru-baru ini, pilihan baru yang dipanggil AppleSauce muncul untuk mengarkibkan cakera Mac 400/800. Ini adalah penyesuai USB yang membolehkan anda menyambungkan cakera liut Apple II dan Macintosh vintaj ke Mac moden dan membaca disket vintaj dengan ketepatan yang luar biasa.

Kelemahan terbesar adalah harganya — versi Deluxe yang anda perlukan untuk membaca disket Mac ialah $ 285. Ini adalah kerana produk hobi yang kompleks dan sangat rendah. Dengan peranti ini dan pemacu vintaj yang sesuai, anda boleh membaca disket anda ke dalam gambar cakera yang boleh digunakan dengan emulator atau diekstrak dengan alat lain.

Semua cakera liut Mac

Untuk semua Mac Disk, pertaruhan terbaik anda adalah dengan mencari meja atau komputer riba Mac vintaj dengan SuperDrive 3.5 inci yang boleh membaca dan menulis 400/800 K, dan 1.44 MB cakera. Cuba cari mesin dari era G3 beige yang masih dihantar dengan disket. Semakin baru, semakin baik, kerana kemungkinan anda tidak perlu membuat pembaikan untuk membuatnya berfungsi.

Dari sana anda boleh menggunakan rangkaian untuk menyalin fail antara Mac vintaj dan moden, tetapi itu adalah cacing lain yang sepenuhnya.

Ini Rumit, Tetapi Ada Harapan

Semasa menyandarkan cakera liut lama, semua kemungkinan kombinasi pemacu, sistem, dan format merangkumi pelbagai strategi yang tidak mungkin dapat kita bahas di sini.

Nasib baik, ada sumber lain jika anda memerlukan sesuatu yang lebih kompleks, seperti mengakses pemacu liut 8 inci yang mengandungi fail CP / M. Herb Johnson mengekalkan laman web yang mengagumkan yang penuh dengan data teknikal pada pelbagai sistem cakera liut jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana ia berfungsi.

LowEndMac juga mempunyai panduan hebat untuk format cakera liut Mac. Semoga berjaya!