Cara membersihkan habuk dari komputer riba anda

Sekiranya anda mempunyai komputer riba selama satu atau dua tahun, komputer mungkin penuh dengan habuk. Debu menyumbat kipas, ventilasi, dan pendingin, menghalang PC anda daripada menyejuk dengan betul. Anda boleh mengeluarkan sejumlah besar habuk ini, walaupun anda tidak dapat membuka komputer riba.

Penumpukan habuk dapat mengelakkan PC daripada menyejuk dengan betul, dan kepanasan itu bahkan boleh menyebabkan kerosakan perkakasan. Kipas komputer riba anda juga boleh berfungsi dengan cepat, menghabiskan bateri anda. Komputer riba anda bahkan dapat mengurangkan prestasinya agar tetap sejuk.

Sekiranya Anda Boleh Membuka Laptop Anda

Sebilangan besar komputer riba, terutama yang baru, tidak dirancang untuk dibuka oleh pengguna mereka. Ini menimbulkan masalah yang serius. Pada PC desktop, anda mematikan komputer, membuka casing, mengeluarkannya dengan kaleng udara termampat, dan menutup casingnya. Anda boleh mengeluarkan komputer riba dengan cara yang serupa - jika hanya ada cara untuk membukanya dan masuk ke dalam.

Komputer riba anda mungkin mempunyai panel bawah (atau beberapa panel bawah) yang boleh anda buka kunci untuk mengakses dalaman. Periksa manual komputer riba anda, atau cari "manual servis" khas untuk model komputer riba khusus anda dalam talian. Matikan komputer riba, tanggalkan bateri, dan cabut panel untuk masuk ke bahagian dalam komputer riba. Sekiranya manual servis tersedia untuk komputer riba anda, ia akan memandu anda melalui prosesnya. Bergantung pada komputer riba anda, membuka panel boleh atau tidak membatalkan jaminan anda.

Setelah dibuka, bawa komputer riba ke tempat yang anda tidak keberatan untuk berhabuk - seperti garaj anda, atau di luar. Gunakan tin udara termampat untuk meletupkan bahagian dalam komputer riba anda. Pastikan anda mengeluarkan habuk dari casing komputer riba, bukan hanya memindahkannya ke dalam. Sebagai contoh, anda boleh menghembus lebih banyak lubang ventilasi komputer riba anda sehingga habuk akan diletupkan melalui lubang dan keluar dari komputer riba. Berhati-hatilah semasa menghembus udara kipas di komputer riba - jika anda membuat kipas berputar terlalu cepat, ia mungkin rosak. Tiup kipas dari pelbagai sudut, dengan menggunakan letupan udara yang pendek.

Kami mengesyorkan udara termampat - juga dikenali sebagai udara dalam tin - dengan alasan. Jangan gunakan vakum, dan berhati-hati jika anda memilih untuk menggunakan pemampat udara dan bukannya kaleng udara termampat.

Setelah selesai, anda boleh memasang semula panel, memasang bateri, dan menghidupkan semula komputer riba. Ia akan menjadi lebih sejuk, dan peminatnya jarang berputar.

Sekiranya Anda Tidak Dapat Membuka Laptop Anda

BERKAITAN: Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Meningkatkan Perkakasan Laptop Anda

Sama ada anda mahu menaik taraf perkakasan komputer riba atau hanya mengeluarkannya, pengeluar tidak mahu anda membuka kebanyakan komputer riba. Tetapi habuk menumpuk di dalam komputer riba, sama ada anda boleh membukanya sendiri atau tidak.

Walaupun anda tidak dapat membuka komputer riba, anda masih boleh mencabut sebahagian dari habuk tersebut. Pertama, bawa komputer riba ke suatu tempat yang anda tidak keberatan untuk berdebu. Anda mungkin tidak mahu meniup habuk ke seluruh meja atau katil anda.

Dapatkan kaleng udara termampat, arahkan ke lubang penyejuk komputer riba, dan beri mereka sedikit letupan udara. Dengan keberuntungan, jet udara akan melepaskan sebahagian debu dan ia akan keluar dari lubang komputer riba. Anda tidak akan mengeluarkan semua habuk dari komputer riba, tetapi sekurang-kurangnya ia akan berhenti memasang bolong, kipas, dan apa sahaja yang tersekat. Ini bukan cara yang sesuai untuk membersihkan komputer riba, tetapi mungkin itu yang boleh anda lakukan.

Berhati-hati semasa melakukan ini. Sekiranya anda mengarahkan letupan udara termampat secara langsung ke kipas penyejuk di dalam bolong, anda boleh menyebabkan kipas penyejuk berputar terlalu cepat. Jangan menghalakan udara secara langsung ke kipas dan letakkannya lama. Sebaliknya, hembuskan udara dalam letupan pendek, tunggu di antara untuk memastikan anda tidak memusingkan kipas terlalu cepat.

Sekiranya komputer riba anda menghadapi masalah serius dengan terlalu panas dan anda sendiri tidak dapat membersihkannya, anda mungkin perlu menghubungi pengilang untuk mendapatkan servis. Sekiranya masih dalam jaminan, semoga mereka dapat membantu anda.

Sekiranya anda mempunyai komputer riba selama satu atau dua tahun, mungkin terdapat sejumlah besar habuk yang terdapat di dalam casingnya. Membersihkan komputer riba secara berkala adalah idea yang baik, tetapi anda tidak perlu pergi ke laut dan melakukan ini sepanjang masa. Berapa kerap anda perlu membersihkan komputer riba bergantung pada komputer riba itu sendiri dan betapa berdebunya persekitaran anda.

Kredit Gambar: nick @ di Flickr, Rick Kempel di Flickr, Walaupun di Wikimedia Commons, Cheon Fong Liew di Flickr