Cara Mengawal PlayStation 4 anda dengan Telefon Pintar Anda

Aplikasi PlayStation rasmi Sony, tersedia untuk kedua-dua telefon Android dan iPhone, membolehkan anda mengawal PS4 anda dari jauh. Gunakannya sebagai alat main jauh atau papan kekunci untuk menaip dengan cepat tanpa bergantung pada pengawal PS4 dan papan kekunci di TV.

Sementara Nintendo memilih untuk menggabungkan keseluruhan pengawal dengan gamepad layar sentuh, Sony dan Microsoft telah menambahkan lingkungan "layar kedua" dengan aplikasi smartphone. Ia tidak disatukan secara langsung ke dalam seberapa banyak permainan, tetapi masih merupakan ciri yang berguna.

Langkah Pertama: Dapatkan Aplikasi

Ciri-ciri ini memerlukan aplikasi PlayStation rasmi Sony, yang tersedia dari App Store Apple dan Google Play. Walaupun aplikasinya pada asalnya dirancang untuk iPhone dan telefon pintar Android, aplikasi ini juga berfungsi pada iPad dan tablet Android.

Pasang aplikasi pada peranti pilihan anda dan lancarkannya. DAFTAR dengan akaun Rangkaian PlayStation yang sama dengan yang anda log masuk ke PS4 anda.

Langkah Kedua: Sambungkan ke PS4 anda

Untuk menggunakan fitur layar kedua, ketuk ikon "Sambungkan ke PS4" di aplikasi dan ketuk "Layar Kedua." Dengan andaian telefon pintar dan PlayStation 4 anda berada di rangkaian yang sama, telefon anda akan menemui PS4 anda secara automatik. Ketik untuk menyambung. Sekiranya anda tidak melihat PS4, pastikan kedua-dua peranti berada di rangkaian yang sama.

Setelah selesai, anda akan diberitahu untuk pergi ke Tetapan> Tetapan Sambungan Aplikasi PlayStation> Tambah menu Peranti pada PS4 anda. Anda akan melihat kod yang dipaparkan di sini. Taipkan kod ke dalam aplikasi untuk mendaftarkan telefon pintar anda dengan PS4 anda. Skrin Tetapan> Tetapan Aplikasi PlayStation pada PS4 anda memberi anda senarai peranti yang disambungkan dan membolehkan anda mengeluarkannya pada masa akan datang, jika anda mahu.

Setelah selesai, anda akan melihat bahawa PS4 anda kini disambungkan apabila anda mengetuk Sambung ke PS4> Skrin Kedua. Skrin ini juga memberi anda butang kuasa, yang membolehkan anda memasukkan PS4 anda ke mod rehat dengan cepat.

Langkah Ketiga: Gunakan Telefon Pintar Anda sebagai Alat Jauh

Untuk menggunakan telefon pintar anda sebagai alat kawalan jauh untuk PS4 anda, ketuk Sambungkan ke PS4> Skrin Kedua dan kemudian ketik butang "Skrin Kedua" di bawah nama PS4. Anda akan melihat skrin jauh dengan empat ikon di bahagian atas skrin.

BERKAITAN: Cara Menghubungkan Tetikus dan Papan Kekunci ke PlayStation 4 anda

Ikon pertama membolehkan anda menggunakan aplikasi sebagai "layar kedua" dalam permainan, jika permainan mendukungnya. Ikon kedua membolehkan anda meleret dan mengetuk telefon anda untuk menavigasi menu konsol. Ikon ketiga memberi anda papan kekunci pada telefon pintar anda, yang membolehkan anda menaip bidang teks dengan cepat. Ikon keempat membolehkan anda melihat komen dari penonton semasa menyiarkan permainan.

Sekiranya anda mahukan papan kekunci yang lebih mudah untuk menaip PS4 anda tanpa perlu membuka kunci telefon pintar terlebih dahulu, ingat bahawa anda boleh menyambungkan papan kekunci dan tetikus Bluetooth fizikal ke konsol anda.

Beberapa permainan membolehkan anda melihat peta atau layar inventori menggunakan fungsi "layar kedua" aplikasi ini, tetapi kebanyakan permainan tidak terganggu untuk menerapkan fitur ini. Sekiranya permainan tidak mendukung fitur ini, Anda akan melihat pesan "Layar ini saat ini tidak digunakan" ketika Anda mengetuk ikon ikon pertama dari kiri.

Gunakan Ciri PlayStation Lain, Walaupun Melalui Internet

Aplikasi selebihnya menyediakan pelbagai ciri lain yang berguna. Ciri-ciri ini bergantung pada sambungan ke pelayan Rangkaian PlayStation Sony, jadi ia akan berfungsi dari mana sahaja – walaupun PlayStation 4 anda tidak dihidupkan.

Skrin utama menunjukkan kepada anda suapan "Apa Yang Baru", aliran permainan langsung, senarai rakan, pemberitahuan, dan ciri sosial lain yang biasanya hanya dapat diakses melalui konsol.

Ketik "Mesej" dan anda akan diarahkan untuk memuat turun aplikasi Mesej PlayStation yang terpisah dari App Store Apple atau Google Play, yang membolehkan anda mengirim dan menerima mesej dengan perkhidmatan pesanan PlayStation yang sama yang anda gunakan di PS4 anda.

Ketuk butang "Simpan" dan anda akan dibawa ke PlayStation Store di telefon anda, yang membolehkan anda melihat-lihat permainan, demo, filem, dan rancangan TV di telefon anda dan membelinya. Dengan tetapan mod rehat lalai, PlayStation 4 anda akan bangun dan memuat turun permainan yang anda beli secara automatik, dan kemudian kembali ke mod rehat. Mereka mesti bersedia untuk anda mainkan semasa anda kembali ke konsol anda.

Ketik butang menu di sebelah ikon profil anda dan anda akan melihat menu dengan lebih banyak pautan, yang membolehkan anda melihat profil dan trofi anda dengan pantas atau menebus kod promosi. Dengan ciri ini, anda dapat dengan cepat mengimbas kod dengan kamera telefon anda atau memasukkannya dengan papan kekunci di telefon anda, sehingga anda tidak perlu menaipnya dengan pengawal PS4 anda.

Aplikasi Sony menyediakan pelbagai ciri berguna, walaupun tidak semestinya sangat diperlukan. Hanya segelintir permainan yang mengganggu pelaksanaan fungsi skrin kedua mereka sendiri yang menggunakan aplikasi ini, dan pemaju kadang-kadang memilih untuk membuat aplikasi pendamping khusus permainan mereka sendiri yang berfungsi di platform PS4, Xbox One, dan PC daripada bergantung pada Sony .