Cara Mengekalkan Komputer Riba Anda Dengan Penutup Tertutup pada Windows 10

Windows 10 biasanya meletakkan komputer riba anda dalam mod tidur kuasa rendah semasa anda menutup penutupnya. Ini boleh menjadi masalah semasa menyambungkan komputer riba ke monitor luaran. Gunakan Panel Kawalan — bukan aplikasi Tetapan Windows 10 — untuk mengubah tingkah laku ini.

Sekiranya anda melakukan ini, berhati-hati! Menutup penutup komputer riba dan membuangnya ke dalam beg anda semasa masih boleh menyebabkan beberapa masalah serius kerana peredaran yang lemah atau penyumbatan bolong. Komputer riba anda akan terus berjalan, menghabiskan baterinya dan berpotensi terlalu panas di dalam beg anda. Anda perlu mematikan komputer riba secara manual, hibernasi, atau mematikannya menggunakan butang kuasanya atau dalam pilihan di menu Mula dan bukannya menutup penutupnya.

Untuk mengubah tingkah laku lalai Windows 10 semasa anda menutup penutup, klik kanan ikon bateri di baki sistem, dan kemudian klik pada "Pilihan Kuasa."

Sekiranya anda tidak melihat ikon bateri, klik pada "Tunjukkan Ikon Tersembunyi" dan kemudian klik kanan pada ikon bateri - atau pergi ke Panel Kawalan> Perkakasan dan Suara> Pilihan Kuasa.

Seterusnya, klik "Pilih apa yang ditutup penutup" di panel di sebelah kiri.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Pelan Kuasa Prestasi Muktamad di Windows 10

Dari menu lungsur turun untuk "Apabila saya menutup penutup", pilih "Jangan Apa-apa."

Terdapat dua pilihan berasingan di sini: Pada Bateri dan Dimasukkan. Anda boleh memilih pelbagai pilihan untuk masing-masing. Contohnya, anda mungkin mahu komputer riba tetap hidup semasa anda menutup penutupnya semasa ia dipasang, tetapi tidurlah semasa ia menggunakan bateri.

Tetapan yang anda pilih akan dikaitkan dengan rancangan kuasa Windows anda.

Amaran:  Ingat, jika anda mengubah tetapan Hidup Bateri menjadi "Jangan Apa-apa", pastikan komputer riba anda dimatikan atau dalam mod Tidur atau Hibernasi semasa anda meletakkannya di dalam beg anda untuk mengelakkan terlalu panas.

Setelah anda membuat perubahan, klik "Simpan Perubahan" dan tutup Panel Kawalan.

Anda kini boleh menutup penutup komputer riba tanpa memasuki mod tidur. Sekiranya anda mahu menukar salah satu tetapan kembali ke lalai, kembali ke Panel Kontol> Perkakasan dan Suara> Pilihan Kuasa dan ubah kembali.