Cara Mengubah Microsoft Edge untuk Mencari Google Bukan Bing

Penyemak imbas Edge baru Microsoft menggunakan Bing sebagai enjin carian lalai, tetapi jika anda lebih suka yang lain, anda boleh mengubahnya. Edge boleh menggunakan mana-mana enjin carian yang menyokong OpenSearch sebagai lalai.

Microsoft Edge tidak lagi menggunakan sistem pemalam "penyedia carian" lama yang digunakan Internet Explorer, jadi anda tidak perlu risau untuk memasangnya. Sebaliknya, Edge mempunyai pilihan yang mudah diakses untuk menukar penyedia carian anda.

Kami akan beralih ke Google sebagai contoh kami di sini, tetapi anda boleh memilih mesin carian lain jika anda mahu. Sebagai contoh, arahan ini juga berfungsi dengan DuckDuckGo.

Penyemak Imbas Berasaskan Kromium Baru

Untuk menggunakan Google atau mesin pencari lain sebagai lalai anda dalam penyemak imbas Edge baru Microsoft, klik menu dan pilih "Tetapan."

Klik pilihan "Privasi dan perkhidmatan" di bawah Tetapan di bar sisi kiri.

Tatal ke bahagian bawah panel kanan dan cari bahagian Perkhidmatan. Klik pilihan "Bar Alamat" di bawahnya.

Klik pilihan "Mesin carian yang digunakan di bar alamat" dan pilih "Google" atau apa sahaja mesin carian yang anda sukai Selain Bing dan Google, Edge juga merangkumi Yahoo! dan DuckDuckGo secara lalai.

Anda sudah selesai. Anda dapat menutup halaman Pengaturan dan, ketika Anda mencari dari bilah alamat atau dengan mengklik kanan teks di laman web dan memilih opsi "Cari di web", Edge akan menggunakan mesin pencari pilihan anda.

Untuk menguruskan senarai mesin pencari yang muncul di sini, klik pilihan "Urus Mesin Pencari". Anda akan melihat senarai enjin carian. Anda boleh menghapusnya dari senarai atau klik butang "Tambah" dan tambahkan enjin carian anda sendiri dengan memasukkan URL.

Edge versi baru juga akan mencari enjin carian secara automatik ketika anda menggunakannya, seperti Edge lama. Sebagai contoh, jika anda lebih suka mesin carian yang berbeza, Edge mengatakan bahawa anda harus "membuka tab baru, pergi ke mesin carian yang ingin anda tambahkan, dan mencari sesuatu." Ini akan muncul sebagai pilihan dalam senarai setelah anda menggunakannya, dengan andaian mesin carian dikonfigurasi dengan betul untuk menawarkan ini.

Walaupun anda menukar mesin carian lalai anda, kotak carian di halaman Tab Baru Edge akan tetap menjadi kotak carian Bing. Anda boleh menggunakan bar alamat untuk mencari dengan Google atau mesin carian lain dari halaman Tab Baru Edge.

Tepi Klasik

Langkah Pertama: Dapatkan Lebih Banyak Mesin Pencari

Microsoft Edge tidak lagi menggunakan penyedia carian yang harus anda pasang dari laman web Microsoft. Sebaliknya, ketika anda mengunjungi laman web yang menggunakan standard "OpenSearch" untuk mendedahkan maklumat mesin pencari, Edge memperhatikan hal ini dan membuat catatan maklumat mesin pencari.

BERKAITAN: Cara Menambah Mana-mana Mesin Carian ke Penyemak Imbas Web Anda

Ini juga cara Google Chrome berfungsi - kunjungi laman web dengan OpenSearch dan Chrome akan mengesannya secara automatik.

Yang perlu anda lakukan hanyalah melayari laman web mesin pencari untuk menambahkan mesin pencari itu ke Edge. Sekiranya anda ingin memasang Google, lawati halaman utama Google. Untuk DuckDuckGo, lawati halaman utama DuckDuckGo. Setelah melakukannya, anda boleh menjadikannya lalai menggunakan arahan di bawah.

Belum semua mesin pencari menyokong OpenSearch, tetapi kami menjangkakan enjin carian akan menambahkan sokongan untuk ini dengan cepat.

Langkah Kedua: Tukar Enjin Carian Lalai Anda

Untuk menukar penyedia carian anda, klik butang menu — itulah butang dengan tiga titik di sudut kanan atas tetingkap Microsoft Edge. Pilih "Tetapan" dalam menu.

Di sebelah kiri panel "Tetapan", klik pilihan "Lanjutan" di bahagian bawah senarai.

Tatal ke bawah di panel Tetapan lanjutan dan anda akan melihat tetapan "Carian bar alamat". Klik butang "Ubah penyedia carian".

Anda akan melihat senarai penyedia carian yang tersedia. Pilih mesin carian yang ingin anda gunakan dan klik atau ketuk "Tetapkan sebagai Lalai".

Sekiranya enjin carian yang ingin anda gunakan tidak muncul di sini, pastikan anda pernah mengunjungi laman utama mesin pencari terlebih dahulu. Sekiranya anda telah mengunjungi laman utama dan masih tidak muncul, mesin carian itu belum menyokong OpenSearch. Anda mungkin ingin menghubungi mesin pencari dan memintanya untuk menyokong OpenSearch sehingga anda dapat menggunakannya sebagai mesin pencari lalai anda di Microsoft Edge.

Langkah Ketiga: Cari Dari Bar Alamat atau Halaman Tab Baru

Anda kini boleh mengetik pertanyaan carian ke bar alamat Edge dan tekan Enter — ia akan mencari mesin carian lalai anda secara automatik. Edge malah akan memberikan cadangan dari dalam kotak lungsur, dengan andaian mesin carian anda menyokong cadangan dan anda membiarkannya diaktifkan dalam tetapan Edge.

Perubahan ini juga mempengaruhi "Ke mana berikutnya?" kotak di halaman tab baru, memberi anda cara untuk mencari mesin carian kegemaran anda dengan mudah.

BERKAITAN: 47 Pintasan Papan Kekunci yang Berfungsi di Semua Penyemak Imbas Web

Untuk mencari dengan cepat dengan pintasan papan kekunci, tekan Ctrl + T untuk membuka halaman tab baru atau Ctrl + L untuk memfokuskan bar alamat pada halaman semasa dan mula menaip carian anda.

Tidak menghairankan, pilihan ini tidak mempengaruhi apa-apa di luar Microsoft Edge. Apabila anda melakukan carian dari menu Mula atau melalui Cortana dan memilih "Cari di web," Windows akan mencari di web dengan Bing. Bagaimanapun, Cortana "dikuasakan oleh Bing." Pilihan di atas hanya berlaku untuk carian yang anda mulakan dari dalam Microsoft Edge.

Seperti biasa, ini hanya mengubah satu tetapan penyemak imbas. Sekiranya anda menggunakan Internet Explorer untuk aplikasi lama, anda perlu menukar enjin cariannya dengan cara lama. Chrome, Firefox, dan penyemak imbas lain mempunyai pilihan carian lalai mereka sendiri.