Apakah Perbezaan Antara TCP dan UDP?

Anda mungkin pernah melihat rujukan ke TCP dan UDP ketika mengatur pemajuan port pada penghala atau ketika mengkonfigurasi perisian firewall. Kedua-dua protokol ini digunakan untuk pelbagai jenis data.

TCP / IP adalah rangkaian protokol yang digunakan oleh peranti untuk berkomunikasi melalui Internet dan kebanyakan rangkaian tempatan. Ia dinamai dua protokol asalnya - Transmission Control Protocol (TCP) dan Internet Protocol (IP). TCP menyediakan aplikasi cara untuk menyampaikan (dan menerima) aliran paket maklumat yang diperintahkan dan diperiksa oleh ralat melalui rangkaian. Protokol Datagram Pengguna (UDP) digunakan oleh aplikasi untuk menyampaikan aliran maklumat yang lebih cepat dengan menghilangkan pemeriksaan ralat. Semasa mengkonfigurasi beberapa perkakasan atau perisian rangkaian, anda mungkin perlu mengetahui perbezaannya.

Apa yang Mereka Sama

BERKAITAN: Cara Mencari Alamat IP Peribadi dan Awam Anda

Kedua-dua TCP dan UDP adalah protokol yang digunakan untuk mengirim bit data — dikenal sebagai paket — melalui Internet. Kedua-dua protokol dibina di atas protokol IP. Dengan kata lain, sama ada anda menghantar paket melalui TCP atau UDP, paket itu dihantar ke alamat IP. Paket-paket ini diperlakukan dengan cara yang sama, kerana ia dihantar dari komputer anda ke penghala perantara dan terus ke destinasi.

TCP dan UDP bukan satu-satunya protokol yang berfungsi di atas IP. Walau bagaimanapun, mereka adalah yang paling banyak digunakan.

Bagaimana TCP Berfungsi

TCP adalah protokol yang paling biasa digunakan di Internet.

Apabila anda meminta laman web di penyemak imbas anda, komputer anda akan mengirim paket TCP ke alamat pelayan web, memintanya untuk mengirim kembali laman web tersebut kepada anda. Pelayan web bertindak balas dengan menghantar aliran paket TCP, yang disatukan oleh penyemak imbas web anda untuk membentuk halaman web. Apabila anda mengklik pautan, log masuk, menghantar komen, atau melakukan perkara lain, penyemak imbas web anda menghantar paket TCP ke pelayan dan pelayan menghantar paket TCP kembali.

TCP adalah mengenai kebolehpercayaan - paket yang dihantar dengan TCP dilacak sehingga tidak ada data yang hilang atau rosak semasa transit. Inilah sebabnya mengapa muat turun fail tidak menjadi rosak walaupun terdapat cegukan rangkaian. Sudah tentu, jika penerima benar-benar di luar talian, komputer anda akan menyerah dan anda akan melihat mesej ralat yang mengatakan bahawa ia tidak dapat berkomunikasi dengan host jauh.

TCP mencapainya dengan dua cara. Pertama, ia menempah paket dengan menombolkannya. Kedua, ia menyemak kesalahan dengan meminta penerima menghantar respons kembali kepada pengirim dengan mengatakan bahawa ia telah menerima mesej. Sekiranya pengirim tidak mendapat respons yang betul, ia dapat menghantar semula paket untuk memastikan penerima menerimanya dengan betul.

BERKAITAN: Memahami Penjelajah Proses

Process Explorer dan utiliti sistem lain dapat menunjukkan jenis sambungan yang dibuat oleh proses — di sini kita dapat melihat penyemak imbas Chrome dengan sambungan TCP terbuka ke pelbagai pelayan web.

Bagaimana UDP Berfungsi

BERKAITAN: Bagaimana Latensi Dapat Membuat Sambungan Internet Yang Pantas Rasa Lambat

Protokol UDP berfungsi sama dengan TCP, tetapi membuang semua perkara yang memeriksa kesalahan. Semua komunikasi maju-mundur memperkenalkan kependaman, memperlahankan keadaan.

Apabila aplikasi menggunakan UDP, paket hanya akan dihantar kepada penerima. Pengirim tidak menunggu untuk memastikan penerima menerima paket itu - ia terus menghantar paket berikutnya. Sekiranya penerima kehilangan beberapa paket UDP di sana-sini, mereka akan hilang — pengirim tidak akan menghantarnya semula. Kehilangan semua overhead ini bermaksud peranti dapat berkomunikasi dengan lebih pantas.

UDP digunakan apabila kelajuan diinginkan dan pembetulan ralat tidak diperlukan. Sebagai contoh, UDP sering digunakan untuk siaran langsung dan permainan dalam talian.

Sebagai contoh, katakan anda menonton aliran video langsung, yang sering disiarkan menggunakan UDP dan bukannya TCP. Pelayan hanya menghantar aliran berterusan paket UDP ke komputer yang menonton. Sekiranya anda terputus hubungan selama beberapa saat, video mungkin membeku atau gelisah seketika dan kemudian melangkau ke siaran semasa. Sekiranya anda mengalami kehilangan paket kecil, video atau audio mungkin terdistorsi sebentar kerana video terus dimainkan tanpa data yang hilang.

Ini berfungsi sama dalam permainan dalam talian. Sekiranya anda terlepas beberapa paket UDP, watak pemain mungkin kelihatan teleport di seluruh peta semasa anda menerima paket UDP yang lebih baru. Tidak ada gunanya meminta paket lama jika anda melewatkannya, kerana permainan ini berterusan tanpa anda. Yang penting adalah apa yang berlaku sekarang di pelayan permainan — bukan yang berlaku beberapa saat yang lalu. Pembetulan kesalahan Ditching TCP membantu mempercepat sambungan permainan dan mengurangkan kependaman.

Jadi Apa?

BERKAITAN: Cara Menggunakan Wireshark untuk Menangkap, Menapis dan Memeriksa Paket

Sama ada aplikasi menggunakan TCP atau UDP bergantung pada pembangunnya, dan pilihannya bergantung pada apa yang diperlukan oleh aplikasi. Sebilangan besar aplikasi memerlukan pembetulan ralat dan ketahanan TCP, tetapi beberapa aplikasi memerlukan kelajuan dan pengurangan overhead UDP. Sekiranya anda menjalankan alat analisis rangkaian seperti Wireshark, anda dapat melihat pelbagai jenis paket bergerak berulang-alik.

Kecuali anda pentadbir rangkaian atau pembangun perisian, ini tidak akan terlalu mempengaruhi anda. Sekiranya anda mengkonfigurasi perisian penghala atau firewall anda dan anda tidak pasti sama ada aplikasi menggunakan TCP atau UDP, secara umum Anda dapat memilih opsi "Kedua-duanya" agar router atau firewall anda menerapkan peraturan yang sama untuk lalu lintas TCP dan UDP.