Cara Menghapus Pautan Pautan dari Dokumen Microsoft Word

Sekiranya anda menyalin teks dari web dan menempelkannya ke Word, itu boleh menjengkelkan apabila pautan tersebut memindahkannya. Inilah cara menampal teks dengan mudah tanpa pautan atau membuang pautan dari teks yang sudah ada di Word.

Sebagai contoh menampal teks ke Word tanpa pautan, kami menyalin sebahagian artikel dari How-To Geek dan menyisipkannya ke Word. Seperti yang anda lihat, pautan hiper disalin ke dalam dokumen juga.

Berikut adalah dua cara untuk mengelakkannya.

Tampal Teks ke Word Tanpa Pautan Hamparan Menggunakan Tampalan Khas

Pilihan pertama anda adalah membuang pautan semasa anda menampal teks. Oleh itu, mulakan dengan dokumen kosong, salin teks yang anda mahukan dan buka Word.

Untuk menampal teks tanpa pautan, pastikan tab Laman Utama aktif. Kemudian, klik anak panah ke bawah pada butang "Tampal" dan klik butang "Simpan Teks Sahaja". Apabila anda menggerakkan tetikus ke atas butang "Simpan Teks Sahaja", teks dalam dokumen berubah sehingga menunjukkan kepada anda pratonton bagaimana ia akan kelihatan.

Anda juga dapat mengklik kanan dalam dokumen dan mengklik butang "Simpan Teks Sahaja" pada menu pop timbul.

Pautan-pautan tersebut telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, gaya Normal diterapkan pada teks, jadi anda perlu mengubah fon dan susun atur lain jika bukan format yang anda inginkan.

Buang Hyperlink dari Teks Sudah Ada dalam Dokumen Anda


Sekiranya teks yang merangkumi hyperlink sudah ada di dalam dokumen anda, pilih teks hyperlink dan tekan Ctrl + Shift + F9.

Semua pautan hiperpautan dikeluarkan dari teks yang dipilih dan pemformatan asalnya dipelihara.

Untuk membuang satu hyperlink, klik kanan pada hyperlink dan pilih "Remove Hyperlink" pada menu pop timbul.

Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan pautan dalam teks yang disisipkan ke dalam dokumen Word. Kaedah yang anda gunakan bergantung pada pilihan anda. Tetapi, pintasan papan kekunci Ctrl + Shift + F9 berfungsi di semua versi Word dan mungkin cara termudah.

BERKAITAN: Cara Menyahaktifkan Pautan Hiper di Microsoft Word

Secara lalai, pautan hiper dimasukkan secara automatik semasa anda mengetik alamat e-mel dan URL dalam dokumen Word. Namun, jika anda tidak mahu pautan hiper dimasukkan secara automatik, anda juga boleh mematikan ciri tersebut.

Sekiranya anda mempunyai kaedah lain yang anda gunakan untuk membuang pautan dari dokumen Word, beritahu kami di forum.