Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Menumpahkan Air atau Kopi di Komputer Riba Anda

Komputer riba dan cecair adalah kombinasi yang buruk, tetapi kemalangan berlaku. Sekiranya anda membaca ini setelah berlaku tumpahan, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mematikan mesin anda, kemudian tanggalkan kabel kuasa dan bateri secepat mungkin.

Amaran: Elektrik dan air tidak bercampur! Anda boleh menyebabkan bahaya serius atau merosakkan komputer anda. Sebelum menyentuh komputer riba, pastikan tangan dan kawasan (atau butang) yang anda sentuh benar-benar kering.

Matikan Sekarang!

Bagi anda yang melangkau pengenalan, matikan komputer riba dan segera lepaskan kabel kuasa . Cara terpantas untuk melakukannya adalah pada kebanyakan model adalah dengan menekan dan menahan butang kuasa sehingga skrin menjadi gelap. Semakin lama anda menunggu untuk mematikan komputer anda, semakin tinggi peluang untuk merosakkannya secara serius.

Sekiranya komputer riba anda mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan, keluarkan, keringkan, jika perlu, kemudian letakkan di tempat yang selamat. Sekiranya anda menumpahkan banyak cecair di papan kekunci anda, anda mungkin ingin mencuba meletakkan komputer riba anda ke atas tuala dengan penutup terbuka (seperti V terbalik). Ini membolehkan titisan mengalir sebelum mencapai komponen sensitif di bawahnya.

Sebilangan besar perkakasan komputer dapat bertahan di dalam air, dengan syarat kuasa dimatikan. Dengan mematikan sistem dan mengeluarkan bateri jika mungkin, anda (semoga) mematikan litar yang boleh menyebabkan kejutan buruk dan merosakkan komputer riba anda.

Ingat, selain kekunci itu sendiri, terdapat banyak komponen yang terpasang di unit papan kekunci yang mungkin sudah rosak, termasuk pembesar suara dan trackpad. Banyak komputer riba, seperti MacBook, mempunyai saluran penyejuk antara casis dan penutup yang boleh meresap cecair.

Apa Yang Perlu Dilakukan Seterusnya

Apa yang anda lakukan seterusnya bergantung pada komputer riba yang anda miliki, berapa umurnya, dan seberapa selesa anda dengan membuka casis untuk mengakses bahagian di dalamnya.

Sekiranya komputer riba anda dalam jaminan, membuka casis kemungkinan akan membatalkannya. Boleh dikatakan bahawa menumpahkan sesuatu pada komputer riba juga membatalkan jaminan, jadi anda harus menggunakan budi bicara anda di sini. Panggilan pertama untuk komputer riba dalam jaminan mestilah pengeluarnya. Hubungi syarikat dan lihat apa yang boleh mereka lakukan untuk anda.

Anda mungkin dapat memeriksa komputer riba secara percuma, tetapi kos pembaikan mungkin akan keluar dari poket anda.

Sekiranya komputer anda tidak dalam jaminan (atau anda tidak peduli), anda mungkin ingin mengambil masalah dengan tangan anda sendiri. Malangnya, tidak semua komputer riba dapat dibuka dengan mudah. Komputer riba Apple dan Microsoft khususnya mempunyai skor pembaikan iFixit yang sangat rendah, menunjukkan banyak gam dan solder digunakan dalam pembinaannya.

Beberapa peranti sangat sukar untuk masuk, sementara yang lain dipasang sedemikian rupa sehingga membuka casis adalah usaha yang tidak berguna.

Cari di web untuk model tertentu anda, diikuti dengan "ifixit" atau "panduan pembaikan." Hasilnya akan memberi anda petunjuk betapa senangnya (atau tidak) komputer riba anda dibaiki. Sekiranya anda selesa melakukannya, anda boleh membuka casis dan berusaha mengeringkan kelembapan.

Pilihan 1: Buka Casis

Sekiranya anda memutuskan untuk membuka casis, anda sendiri boleh menilai kerosakannya. Sekiranya anda hanya menumpahkan air pada komputer riba, komponennya mesti kering dan diuji. Sekiranya anda menumpahkan sesuatu yang melekit atau manis, seperti minuman ringan atau bir, komponennya mungkin memerlukan pembersihan yang betul oleh pakar.

Sekiranya anda selesa melakukannya, keluarkan beberapa komponen untuk membantu keadaan menjadi kering. Cukup mudah untuk memutuskan sambungan dan melepaskan SSD atau cakera keras, serta RAM yang anda temui. Ambil foto sebelum anda memulakan jika anda mahukan rujukan untuk pemasangan semula.

Keringkan kelembapan yang jelas di komputer riba dan komponen dengan kain atau tuala yang bersih dan bebas serat (tuala kertas juga berfungsi dengan baik). Pastikan anda mengetuk dan bukannya mengelap untuk mengelakkan meninggalkan sesuatu.

Letakkan komputer riba dan komponen yang anda keluarkan di tempat yang kering dan lapang selama sekurang-kurangnya 48 jam. Jangan gunakan pengering rambut, pemanas, atau sumber panas lain untuk mengeringkan komputer riba, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan lebih lanjut.

Apabila semuanya kering, anda boleh memasang semula komputer riba dan cuba menghidupkannya.

Pilihan 2: Ambil untuk Pembaikan

Mana-mana kedai pembaikan komputer riba tempatan dapat melihat komputer anda yang lembab dan memberitahu anda sama ada komponen perlu diganti. Mereka juga boleh menanggalkan mesin dan mengeringkannya untuk anda. Sudah tentu, mereka tidak akan melakukan ini secara percuma - anda akan dikenakan bayaran untuk buruh dan mana-mana bahagian yang perlu diganti.

Sekiranya anda mempunyai komputer riba Apple, Apple kemungkinan akan mengenakan bayaran lebih banyak untuk pembaikan daripada kedai pihak ketiga. Ini sebahagiannya kerana Apple dan pusat perkhidmatannya yang sah menggunakan bahagian rasmi yang tulen. Anda boleh menjimatkan wang dengan pergi ke tempat lain, tetapi bahagiannya mungkin tidak sama kualiti.

Pilihan 3: Biarkan Dimatikan dan Tunggu

Memberi komputer beberapa saat untuk mengeringkan adalah wajar jika anda hanya menumpahkan sedikit air di atasnya, atau anda tidak fikir banyak cecair memasuki casis. Cukup buka penutup komputer riba dan letakkan di atas tuala (seperti V terbalik) sehingga kelembapan dapat habis.

Letakkan komputer riba di tempat yang kering dan lapang dan tunggu sekurang-kurangnya 48 jam sebelum anda cuba menghidupkannya. Sekiranya anda dapat sampai ke mesin anda dengan cepat, mungkin tidak ada kerosakan sama sekali. Sekiranya anda menumpahkan sesuatu yang melekit, sekurang-kurangnya papan kekunci anda mungkin terjejas.

Cara Memperbaiki Kekunci Melekit

Pembaikan terbaik untuk kekunci melekit adalah membersihkan suis kunci individu. Di beberapa komputer riba, anda boleh membuka papan kekunci dengan mudah untuk menuju ke mekanisme di bawahnya. Anda boleh menggunakan sebilangan semburan alkohol isopropil dan bebola kapas untuk mengeluarkan senjata yang paling tersekat. Alkohol akan cepat tersejat.

Sebelum mencuba ini, pastikan komputer riba anda dimatikan, tidak dicabut, dan bateri dikeluarkan, jika boleh.

Semburkan atau jatuhkan alkohol isopropil pada kekunci yang terkena, dan kemudian tekan setiap kekunci berulang kali untuk memasukkan alkohol ke dalam mekanisme. Semakin anda menekannya, kunci akan menjadi semakin longgar. Walau bagaimanapun, jangan terlalu banyak menggunakan alkohol, atau anda mungkin mencuci pistol lebih jauh ke dalam komputer riba anda.

Ulangi proses ini sehingga kunci tidak melekit. Anda boleh menggunakan teknik yang sama untuk memperbaiki butang melekit pada pengawal permainan. Ia harus meningkatkan nuansa kunci yang terjejas, tetapi perlu diingat, ini bukan penyelesaian sepenuhnya, kerana ia tidak akan menghilangkan sisa melekit sepenuhnya.

Sekiranya papan kekunci habis, rujuk LaptopKeyboard untuk mengetahui sama ada pengganti tersedia, dan berapa harganya. Anda mungkin juga ingin membawa mesin ke bengkel dan membiarkannya mengendalikannya.

Jangan Gunakan Nasi

Bertentangan dengan kepercayaan popular, beras bukanlah perkara terbaik untuk mengeringkan elektronik lembap. Ia tidak mempercepat proses pengeringan. Dan, jika anda mendapat sebiji beras di sistem penyejukan atau port USB, ini akan menyebabkan anda lebih banyak masalah daripada tumpahan awal. Sebaiknya anda makan nasi.

Mengelakkan Tumpahan di Masa Depan

Cara terbaik untuk mengelakkan komputer riba yang lembab adalah tidak memilikinya di dekat makanan dan minuman. Pilihan lain adalah menggunakan penutup papan kekunci, yang berfungsi sebagai membran kalis air untuk menghentikan cecair masuk. Mereka tidak sempurna, kerana ventilasi masih perlu bernafas. Mereka juga akan mempengaruhi pengalaman menaip anda secara negatif.

Walau bagaimanapun, jika anda merosakkan banyak komputer riba dengan tumpahan, anda mungkin mahu memberikan penutup papan kekunci.

Pilihan lain adalah meletakkan komputer riba di riser dan menggunakan papan kekunci dan tetikus luaran. Ini memberikan faedah tambahan untuk memperbaiki postur badan anda kerana anda tidak perlu memiringkan kepala ke bawah untuk melihat layar. Malangnya, nasihat ini hanya boleh digunakan untuk kegunaan rumah dan pejabat.

Beberapa komputer riba, termasuk beberapa barisan ThinkPad Lenovo, mempunyai papan kekunci "anti tumpahan" untuk mengelakkan kelembapan merembes sekiranya berlaku kecelakaan.

Sekiranya anda telah memecahkan beberapa komputer riba dengan menumpahkan minuman atau membuangnya, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan komputer riba yang dapat menahan lebih banyak penyalahgunaan.