Cara Mengaktifkan Lampu Malam pada Windows 10

Pembaruan Pencipta Windows 10 merangkumi Lampu Malam, "penapis cahaya biru" yang menjadikan paparan anda menggunakan warna yang lebih panas pada waktu malam untuk membantu anda tidur lebih lena dan mengurangkan penglihatan mata. Ia berfungsi seperti Night Shift pada iPhone dan Mac, Night Mode pada Android, Blue Shade pada tablet Amazon Amazon, dan aplikasi f.lux yang memulakan semuanya.

BERKAITAN: Apa Yang Baru dalam Kemas Kini Pencipta Windows 10

Skrin memancarkan cahaya biru terang yang mirip dengan sinar matahari, membuang jam dalaman badan anda pada waktu malam dan mencegah rembesan melatonin, yang menyebabkan anda menjadi mengantuk. Cahaya Malam menjadikan skrin anda menggunakan warna yang lebih redup dan lebih panas pada waktu malam, membantu anda tidur. Itulah teori yang telah disokong oleh beberapa kajian, walaupun lebih banyak kajian mengenai perkara ini tentunya akan sangat membantu. Selain tidur yang lebih baik, banyak orang juga melaporkan bahawa menggunakan warna yang lebih lembut - terutama di bilik yang gelap - hanya lebih mudah di mata mereka.

Dayakan Lampu Malam

BERKAITAN: Cahaya Buatan Merosakkan Tidur Anda, dan Inilah masanya untuk melakukan sesuatu mengenainya

Anda akan mendapat pilihan ini di Tetapan> Sistem> Paparan jika PC Windows 10 anda telah ditingkatkan ke Pembaruan Pembuat. Tetapkan fitur "Lampu malam" di sini ke "Hidup" untuk mengaktifkannya, atau "Mati" untuk menonaktifkannya.

Sekiranya anda mengaktifkan ciri ini pada siang hari, Cahaya Malam tidak akan langsung berlaku. Sebaliknya, anda akan melihat bahawa ia "Mati sampai" pada bila-bila masa matahari terbenam berlaku di lokasi anda sekarang. Pada waktu matahari terbenam — itulah waktu yang dipaparkan di tetingkap ini — Windows secara automatik mengaktifkan penapis lampu Malam. Windows juga mematikannya secara automatik ketika matahari terbit.

Konfigurasikan Lampu Malam

BERKAITAN: Apa Yang Baru dalam Kemas Kini Pencipta Windows 10

Walaupun mengaktifkannya, itu semua yang harus Anda lakukan untuk memulai Night Light, anda dapat mengkonfigurasinya lebih jauh dengan mengklik pautan "Pengaturan lampu malam" di bawah togol.

Klik butang "Hidupkan Sekarang" atau "Matikan Sekarang" untuk segera mengaktifkan atau menonaktifkan fitur Lampu Malam, tidak kira pukul berapa hari itu. Anda boleh menggunakan butang ini untuk melihat seperti apa mod Night Light tanpa menunggu matahari terbenam.

Laraskan slaid "Suhu warna pada waktu malam" agar warna pada skrin anda kelihatan lebih sejuk atau lebih panas, jika anda mahu. Anda akan melihat warna berubah di skrin semasa anda menyeret gelangsar, sehingga anda dapat segera melihat warna yang berbeza.

Pilih suhu warna mana yang paling sesuai untuk anda. Namun, ketahuilah bahawa memilih suhu warna jauh ke sebelah kanan gelangsar akan menyebabkan Windows 10 sama sekali tidak menyaring cahaya biru, mengurangkan keberkesanan Night Light.

Windows secara automatik mengatur jadual untuk Lampu Malam setelah anda mengaktifkannya. Windows mengaktifkan Cahaya Malam dari matahari terbenam hingga matahari terbit, dan secara automatik menyesuaikan waktu-waktu ini agar selari dengan pergerakan matahari di lokasi geografi anda.

Sekiranya anda mahu, anda boleh menjadualkan waktu Cahaya Malam secara manual. Mungkin anda bekerja di PC anda sehingga selepas matahari terbenam dan tidak mahu warna berubah hingga lewat malam. Hidupkan togol "Jadwal lampu malam" dan kemudian pilih pilihan "Tetapkan jam" sehingga anda dapat memilih waktu siang Lampu Malam harus dihidupkan dan dimatikan.

Oleh kerana ciri ini mengubah bagaimana warna muncul di paparan anda, anda tidak akan menginginkannya diaktifkan jika anda melakukan kerja sensitif warna dengan gambar atau video pada waktu malam. Tetapi mungkin tidak menjadi masalah jika skrin anda kelihatan sedikit berbeza ketika anda hanya melayari web, misalnya.

BERKAITAN: Cara Menggunakan dan Menyesuaikan Pusat Tindakan Windows 10

Windows juga menawarkan butang tindakan cepat Cahaya Malam untuk Pusat Tindakan, sehingga Anda dapat menghidupkan atau mematikan Lampu Malam tanpa harus menyelam ke dalam Tetapan. Sekiranya anda tidak melihatnya di baris atas butang tindakan pantas, cukup klik "Kembangkan." Dan jika anda ingin memindahkan butang anda ke lokasi baru — atau membuat perubahan lain — kami mempunyai panduan untuk menyesuaikan butang tindakan pantas anda.

Jadi sama ada akhirnya membantu tidur anda atau tidak, anda harus mencuba Night Light. Ia pasti menatap ke arah tetingkap penyemak imbas putih yang terang di ruangan yang gelap.