Cara Menyimpan Semua Tab Semasa Anda di Chrome untuk Membaca Nanti

Chrome membolehkan anda membuka tab dari sesi penyemakan imbas terakhir anda semasa anda membuka penyemak imbas. Namun, bagaimana jika anda ingin menyimpan set tab anda untuk dibuka semula pada bila-bila masa? Chrome tidak memberikan cara untuk melakukannya secara semula jadi, tetapi ada penyelesaian yang mudah menggunakan penanda halaman.

BERKAITAN: Cara Membuka Tab dari Sesi Terakhir Anda Setiap kali Anda Memulakan Penyemak Imbas Anda

Anda boleh menggunakan peluasan untuk melakukan ini, seperti Session Buddy. Tetapi, jika anda tidak suka memasang pelanjutan, anda dapat menyimpan sesi menggunakan ciri penanda halaman terbina dalam Chrome.

Sebelum memulakan, kita perlu memastikan bar penanda halaman diaktifkan. Sekiranya tidak, klik butang menu di sebelah kanan bar alamat / bar alat. Gerakkan tetikus anda ke atas "Penanda Halaman" untuk mengakses submenu. Pastikan "Show bar bookmark" mempunyai tanda centang di sebelahnya. Sekiranya tidak, pilih item untuk mengaktifkan bar penanda halaman.

Inilah sumber helah ini: untuk menyimpan semua tab yang kini anda buka, klik kanan pada bar tab dan pilih "Tandakan semua tab" dari menu pop timbul.

Kotak dialog Bookmark all tabs dipaparkan. Untuk memastikan bar penanda buku kami teratur, kami akan membuat folder khas di mana kami akan menyimpan sesi tab yang disimpan. Untuk membuat folder pada bar Penanda, klik "Folder baru" di bahagian bawah kotak dialog dan kemudian masukkan nama untuk folder yang ditambahkan di bawah bar Penanda di hierarki folder. Pastikan folder baru dipilih dan masukkan nama di kotak edit "Nama" untuk subfolder yang akan mengandungi penanda halaman untuk sesi tab ini, seperti tarikh semasa atau nama pendek yang memberi anda idea apa jenis laman web disimpan dalam sesi ini. Kemudian, klik "Simpan".

Dalam contoh kami, semua tab terbuka kami ditambahkan sebagai penanda halaman di bawah folder dengan tarikh hari ini di bawah folder Saved Sessions.

Folder Saved Sessions (atau apa sahaja yang anda namakan) ditambahkan ke hujung bar penanda halaman. Sekiranya anda ingin memindahkannya ke lokasi lain, klik dan tahan nama folder dan seret ke lokasi baru pada bar penanda halaman.

Kali berikutnya kami ingin membuka semua tab dalam sesi ini, kami cukup klik pada folder Saved Sessions pada bar penanda halaman, klik kanan pada folder bertarikh, dan pilih "Buka semua penanda buku" dari menu pop timbul.

Semua penanda halaman dalam folder bertarikh itu dibuka sebagai tab berasingan di tetingkap semasa. Sebarang tab yang anda buka terbuka juga. Anda juga dapat membuka semua penanda buku dalam folder itu di tetingkap baru, atau bahkan di tetingkap penyamaran.

Sekarang, anda boleh menyimpan sesi tab lain dalam folder itu pada bar penanda halaman anda untuk mengaksesnya lagi di lain waktu.

Sekiranya anda selesai dengan sesi tab, anda boleh membuangnya dari bar penanda halaman. Cukup klik kanan pada folder yang mengandungi penanda halaman untuk laman / tab yang ingin anda hapus dan pilih "Padam" dari menu pop timbul.