Cara Menetapkan Pemasa, Penggera, dan Jam Randik di Windows 10

Untuk apa jua alasan, Windows tidak termasuk penggera, pemasa, dan jam randik sehingga Windows 8 dilancarkan. Windows 10 bertambah baik pada ciri-ciri itu, dan fungsi asas ini sekarang berfungsi seperti yang berlaku pada setiap sistem operasi lain di luar sana.

Tetapkan Penggera

Penggera berfungsi seperti yang anda jangkakan. Anda menetapkan waktu (dan hari) agar alarm berbunyi, memilih bunyi penggera, memberi label pada alarm, dan anda akan berlumba.

Tekan Mula, ketik "penggera" ke dalam kotak carian, dan kemudian klik hasil "Alarm & Jam".

Anda boleh menghidupkan dan mematikan penggera yang sudah ada dengan mengklik togol di sebelah kanan mereka.

Untuk membuat penggera baru, klik butang tambah (+) di sudut kanan bawah.

Gunakan roda tatal untuk menetapkan waktu, dan kemudian klik pautan di bawah setiap item yang tinggal untuk mengkonfigurasi nama penggera, sama ada penggera berulang (dan pada hari apa), bunyi yang akan digunakan, dan berapa lama menekan butang tunda awak. Setelah selesai, klik butang "Simpan".

Setelah selesai, penggera baru anda diaktifkan secara automatik, tetapi anda boleh menghidupkan atau mematikannya seperti penggera lain.

Apabila penggera anda berbunyi, anda akan menerima pemberitahuan di atas dulang sistem Windows. Klik butang "Ketepikan" untuk menghentikan bunyi pemasa atau butang "Tunda" untuk menunda jam untuk jangka masa yang telah ditetapkan. Anda bahkan boleh menggunakan dropdown untuk menyesuaikan jumlah masa tunda yang anda dapat.

Untuk menghapus penggera, klik butang "Pilih Penggera" di kanan bawah tetingkap "Penggera & Jam".

Pilih penggera yang ingin anda hapus, dan kemudian klik butang "Padam".

Tetapkan Pemasa

Pemasa adalah tambahan selamat datang untuk Windows. Di aplikasi "Penggera & Jam", beralih ke tab "Pemasa". Di sini, anda dapat melihat pemasa yang telah anda siapkan (atau pemasa lalai jika ini pertama kali anda mengunjungi aplikasi).

Klik butang "Main" untuk memulakan pemasa. Butang "Reset" berfungsi untuk fungsi ganda. Sekiranya pemasa tidak berjalan, ia akan membuka halaman edit di mana anda boleh menukar pemasa. Sekiranya pemasa berjalan, butang "Reset" menetapkan semula pemasa.

Mengklik butang "Luaskan" (anak panah berkepala dua) memperluas pemasa untuk mengisi skrin penuh, seperti yang ditunjukkan di bawah. Klik butang "Kembangkan" sekali lagi pada layar ini untuk kembali ke tampilan normal.

Untuk membuat pemasa baru, klik butang tambah (+) di sudut kanan bawah.

Gunakan roda tatal untuk menetapkan waktu, dan kemudian klik pautan di bawah "Nama pemasa" untuk menamakan pemasa anda. Tidak seperti dengan ciri penggera, anda tidak dapat menetapkan bunyi yang berbeza untuk pemasa yang berbeza. Setelah selesai, klik butang "Simpan".

Apabila pemasa anda selesai, anda akan menerima pemberitahuan di atas dulang sistem Windows. Klik butang "Ketepikan" untuk menghentikan bunyi pemasa.

Untuk menghapus pemasa, klik butang "Pilih Penggera" di kanan bawah tetingkap "Penggera & Jam".

Pilih pemasa yang ingin anda hapus, dan kemudian klik butang "Padam".

Tetapkan Jam Randik

Jam randik sangat mudah digunakan. Tidak seperti penggera dan pemasa, anda hanya mempunyai satu jam randik.

Semasa jam randik dihentikan, anda dapat mengklik butang "Reset" di sebelah kiri jam untuk menetapkan semula jam hingga 00:00. Untuk memulakan jam tangan, klik butang "Main".

Mengklik butang "Luaskan" (anak panah berkepala dua) memperluas jam randik untuk mengisi skrin penuh, seperti yang ditunjukkan di bawah. Klik butang "Kembangkan" sekali lagi pada layar ini untuk kembali ke tampilan normal.

Semasa jam randik berjalan, anda dapat menjeda jam tangan, atau mengklik ikon bendera untuk merakam waktu putaran sambil membiarkan jam berjalan.

"Alarm & Jam" adalah tambahan selamat datang untuk Windows. Malangnya, ia tidak disatukan sepenuhnya ke dalam sistem, yang bermaksud bahawa anda masih harus menggunakannya sebagai aplikasi mandiri. Oleh itu, anda mungkin ingin memasukkannya ke menu Mula atau bar tugas jika anda merancang untuk menggunakannya dengan kerap.

BERKAITAN: 10 Cara untuk Menyesuaikan Menu Mula Windows 10