Cara Menjaga Item Minecraft Anda Semasa Anda Mati (dan Trik Pandai Lain)

Ia berlaku kepada penjelajah yang paling berhati-hati: anda jauh dari rumah, anda mati, dan semua barang rampasan berharga anda dibiarkan duduk di timbunan yang jauh, jauh. Bosan kehilangan barang rampasan anda? Tiada masalah. Teruskan membaca kerana kami menunjukkan kepada anda bagaimana membuat persediaan Minecraft anda berterusan setelah mati (bersama dengan beberapa helah mengubah permainan yang berguna).

Catatan: Tutorial ini difokuskan pada edisi PC Minecraft kerana, pada masa ini, baik Minecraft Pocket Edition atau Minecraft Console Edition menyokong penyuntingan pemboleh ubah dalam permainan yang diperlukan untuk membolehkan persediaan berterusan atau sejenisnya. Sekiranya ini berubah, kami akan mengemas kini tutorial dengan arahan untuk edisi lain. 

Mengapa Saya Mahu Melakukan Ini?

Kami penyokong besar memainkan permainan dengan cara yang  anda  inginkan untuk bermain dan dalam hal permainan seperti Minecraft, permainan ini dirancang secara langsung untuk mendorong pemain melakukan hal itu: membina, membuat, memanipulasi, dan mengedit secara langsung dunia untuk mencipta alam semesta permainan dan pengalaman bermain yang mereka mahukan.

Salah satu aspek tertentu dari skema permainan lalai yang sering dikecewakan oleh banyak pemain adalah cara inventori pemain dijatuhkan semasa mati. Secara lalai, apabila anda mati di Minecraft, anda akan kehilangan pengalaman (dan sebahagian daripada pengalaman itu digugurkan sebagai pengalaman di titik kematian) dan anda juga kehilangan keseluruhan inventori peribadi anda di lokasi itu: semua perisai, senjata, alat dan semua barang rampasan yang anda bawa jatuh ke longgokan yang tersebar (seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah).

Walaupun sebilangan orang menikmati cabaran pengaturan seperti itu, ada banyak waktu ketika itu benar-benar menjengkelkan. Sekiranya anda mati sangat jauh dari rumah semasa menjelajah, misalnya, dan anda tidak tahu di mana anda berada ketika anda mati maka baju besi berlian anda dan barang rampasan hasil anda yang lain sama baiknya.

Nasib baik, sangat mudah untuk mengedit bendera dalam permainan yang menentukan sama ada anda menyimpan inventori anda semasa kematian atau beberapa bendera lain yang sangat berguna yang mengubah tingkah laku permainan lain. Mari lihat bagaimana menyimpan inventori kami dan melakukan pengeditan berguna lain sekarang.

Menukar Peraturan Permainan Minecraft

Terdapat banyak perintah yang dapat anda laksanakan di Minecraft melalui konsol perintah dalam permainan, tetapi hanya sekitar selusin dari mereka yang terus berubah terhadap pemboleh ubah permainan. Anda boleh, sebagai contoh, memberikan barang dalam mod kreatif (atau mod survival dengan cheat dihidupkan) menggunakan perintah / give tetapi melakukannya tidak mengubah keadaan permainan.

Cara Menggunakan Perintah

Untuk benar-benar mengubahsuai permainan, kita perlu mengubah pemboleh ubah "peraturan permainan" dengan perintah / gamerules. Semua arahan permainan, termasuk perintah / gamerules dimasukkan ke dalam Minecraft melalui kotak sembang (yang berfungsi sebagai konsol perintah ketika input didahului oleh karakter "/").

BERKAITAN: Cara Menukar Dunia Minecraft dari Survival ke Creative to Hardcore

Sebelum kita meneruskannya, perlu diperhatikan bahawa perintah / gamerule dan pilihan perintah kuat lain hanya berfungsi pada pelayan jika anda adalah pentadbir atau salah satu pengendali, dan mereka hanya berfungsi pada permainan pemain berbilang pemain single / open-to-LAN jika anda mempunyai menipu diaktifkan sama ada dalam menu penciptaan permainan ketika anda pertama kali membuat dunia anda atau sementara ketika melalui trik open-to-LAN.

Buka kotak sembang dengan menekan T (sebagai alternatif anda dapat menggunakan kekunci "/" sebagai jalan pintas yang akan membuka kotak sembang dan memasangnya dengan karakter "/"). Format untuk perintah / gamerules adalah seperti berikut.

/gamerules [value]

Pembolehubahnya selalu tunggal (tiada ruang di antara nama peraturan berbilang kata) dan sentiasa peka huruf besar kecil. Nilai [selalu] adalah nilai Boolean "benar" atau "palsu" untuk menghidupkan peraturan permainan  kecuali dalam hal peraturan permainan tunggal; peraturan permainan "randomTickSpeed" yang membolehkan anda menambah atau mengurangkan bilangan kutu jam permainan rawak yang menyebabkan pertumbuhan tanaman dan perubahan lain dengan penyesuaian berdasarkan bilangan bulat (0 melumpuhkan kutu rawak, sebarang bilangan bulat positif akan meningkatkannya dengan jumlah X).

Mendayakan keepInventory

Salah satu tweak aturan permainan yang paling berguna yang dapat Anda buat sejauh ini adalah menukar peraturan "keepInventory". Seperti yang telah kami nyatakan di atas (dan anda juga sedar jika anda telah meluangkan masa untuk mencari tutorial ini) apabila anda mati, anda akan menjatuhkan semua barang anda dan menjarah di sekitar anda, seperti itu.

Dalam tangkapan skrin di atas, anda dapat melihat dengan jelas bahawa bar inventori akses cepat kami kosong dan semua barang rampasan kami terletak di sekitar kami. Itu tidak diingini (dan jika anda mati di lubang lava, anda tidak akan mendapat barang rampasan itu).

Mari perbaiki sekarang dengan mengedit "keepInventory." Tarik tetingkap sembang dalam permainan anda dan masukkan perintah berikut (ingat bahawa peka huruf besar kecil).

/gamerule keepInventory true

Sekarang lihat apa yang berlaku apabila kita mati dengan bendera keepInventory.

Lihatlah! Kami sudah mati tetapi kami masih memegang pedang kami, penunjuk perisai di atas bar alat kami menunjukkan bahawa kami masih memakai perisai kami, dan bar alat itu sendiri masih penuh dengan bekalan kami. Sebagai bonus tambahan, di atas dan di luar menjaga harta rampasan berharga kami, anda juga akan menyedari bahawa tidak ada pengalaman atau bola yang melayang. Apabila bendera keepInventory dinyalakan, anda juga tidak akan melepaskan pengalaman. (Kami tidak keberatan cara untuk mengubah ini sehingga anda kehilangan pengalaman tetapi bukan barang rampasan anda, tetapi sekarang tidak ada peraturan permainan untuk itu).

Peraturan Permainan Berguna Lain

Selain peraturan permainan keepInventory yang sangat berguna, terdapat empat belas peraturan permainan lain yang dapat anda edit dengan mudah dalam permainan. Walaupun beberapa peraturan permainan sangat spesifik untuk pentadbiran pelayan (seperti bendera "commandBlockOutput" yang menentukan apakah pentadbir permainan harus diberitahu atau tidak ketika blok perintah menjalankan perintah permainan), banyak di antaranya sangat berguna pada pemain tunggal lokal dan lokal sederhana permainan berbilang pemain juga.

Anda boleh membaca senarai lengkap perintah peraturan permainan di wiki Minecraft, dan anda juga boleh menaip / gamerules dan menekan butang Tab untuk menyenaraikan semua peraturan permainan yang tersedia seperti yang dilihat dalam tangkapan skrin di atas. Walaupun kami tidak akan menyenaraikan dan menjelaskan semuanya, berikut adalah arahan berguna untuk pemain tunggal kegemaran kami.

Hentikan Kebakaran

Kami semua pernah ke sana. Anda membina rumah pertama anda. Anda menyediakan perapian yang berfungsi dengan lava atau netherrack. Anda menepuk belakang rumah yang dibina dengan baik dan kemudian perkara seterusnya yang anda tahu, bumbung terbakar. Kecuali api yang terkandung dengan teliti dan betul di Minecraft akan merebak. Lava, netherrack, dan kilat semua boleh memulakan dan menyebarkan kebakaran, jadi jika anda tidak mahu kembali dari tambang untuk mengetahui bahawa seluruh rumah anda telah terbakar, ini adalah perintah yang sangat berguna.

Matikan penyebaran api dengan yang berikut.

/gamerule doFireTick false

Selain mencegah serangan kilat dan sumber api semula jadi yang lain dari perkara yang merosakkan, ia juga sangat berguna jika anda ingin memasukkan api dan lava ke dalam reka bentuk anda tanpa perlu risau struktur mudah terbakar yang berdekatan akan terbakar. Dengan penyebaran api yang dinonaktifkan, anda boleh melakukan perkara yang mustahil seperti membina papan papan yang diperbuat daripada bulu dan blok lava seperti yang dilihat di atas.

Hentikan Kesedihan Mob

"Mob menyedihkan" di Minecraft adalah kemampuan kumpulan permainan untuk berinteraksi dengan objek dalam permainan. Setiap kali zombie mengambil barang dan membawanya, seorang enderman menarik blok dari lanskap sekitarnya dan melepaskannya, atau orang lain yang lain berinteraksi dengan item atau blok, itu adalah bentuk gerombolan gerombolan.

Sekiranya anda lebih suka bahawa zombie tidak dapat lari dengan barang rampasan anda atau enderman tidak akan dapat mengeluarkan struktur yang anda buat dengan cermat dalam mod survival, anda boleh mematikan gerombolan yang bersedih dengan perintah berikut.

/gamerule mobGriefing false

Berhati-hatilah bahawa mematikan kesedihan gerombolan akan mematikan semua interaksi massa-di-blok termasuk yang jinak atau bermanfaat. Sebagai contoh, biri-biri tidak akan menghancurkan blok rumput lagi ketika merumput (aktiviti yang agak jinak) dan kemampuan penduduk kampung untuk menanam semula tanaman (aktiviti yang bermanfaat) akan hilang.

Nikmati Siang Hari Kekal

Semasa anda bermain permainan bertahan, kitaran siang / malam menambah minat dan cabaran pada permainan. Walau bagaimanapun, semasa anda bangun, kitaran siang dan malam yang berterusan (dan kesukaran bekerja dalam separuh gelap) dapat menjadi tua. Syukurlah, anda boleh menukar kitaran siang dengan mudah.

/gamerule doDaylightCycle false

Penting untuk diperhatikan bahawa perintah di atas tidak menetapkan permainan secara permanen ke siang hari, ia secara tetap menetapkan permainan pada waktu ketika Anda mengeluarkan perintah.

Oleh itu, ia berguna bukan hanya untuk mengatur permainan agar tetap secara tetap di bawah sinar matahari siang, tetapi juga untuk memperbaiki permainan dalam kegelapan tetap jika diterapkan pada tengah malam. Sekiranya anda menginginkan kegelapan Siberia selama enam bulan untuk melawan gerombolan selepas gerombolan zombi, anda boleh mengunci permainan pada tengah malam sehingga anda bosan dengan pengembaraan.

Menginginkan lebih banyak artikel Minecraft? Lihat koleksi tip, trik, dan panduan Minecraft kami. Ada soalan atau tutorial Minecraft yang anda mahu lihat kami menulis? Hantarkan e-mel kepada kami di [email protected] dan kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu.