Google Meet vs. Zoom: Mana Yang Sesuai untuk Anda?

Google Meet dan Zoom mungkin kelihatan hampir sama. Walaupun kedua-dua perkhidmatan menjadikan persidangan video berskala besar mudah, namun masih banyak lagi yang berlaku. Inilah yang perlu anda ketahui untuk memilih yang sesuai untuk anda.

Google Meet Terbaik untuk Mesyuarat Kecil dan Pantas

Google Meet dan Zoom membolehkan anda membuat panggilan video berskala besar dengan sehingga 100 peserta secara percuma (untuk jangka masa terhad). Walaupun begitu, mereka mempunyai persamaan.

Pada bulan April, Google memperkenalkan perkhidmatan persidangan video G Suite kelas perusahaannya, Google Meet, kepada masyarakat umum. Sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Google boleh membuat atau menyertai panggilan Google Meet. Hingga 100 peserta dapat mengikuti panggilan, dan rancangan percuma ini membolehkan pertemuan selama 60 minit (namun waktunya ditangguhkan hingga 30 September).

Walaupun Google Meet kekurangan sebahagian besar ciri canggih yang ditawarkan Zoom (lebih banyak lagi yang kemudian), apa yang ditawarkannya ialah perkhidmatan panggilan video yang cepat dan mudah di web. Anda tidak perlu memuat turun atau memasang aplikasi untuk menggunakannya.

Anda hanya pergi ke laman web Google Meet dan log masuk dengan akaun Google anda. Dengan satu klik, anda boleh memulakan panggilan video (atau menjadualkannya dengan Google Kalendar). Bagikan URL dengan peserta anda, dan mereka dapat menyertai panggilan setelah mereka log masuk ke akaun Google mereka.

Anda boleh berkongsi skrin, mengubah susun atur, membisukan peserta, dan berkongsi teks atau dokumen di kawasan sembang.

Sekiranya anda pelanggan G Suite ($ 6 per bulan, setiap pengguna), anda mendapat akses ke lebih banyak ciri, seperti rakaman mesyuarat, penstriman langsung sehingga 100,000 penonton, dan hingga 250 peserta panggilan.

Itu sahaja. Tidak banyak lagi yang boleh dikatakan ketika datang ke Google Meet, dan itu bukan perkara buruk.

Sekiranya anda mahukan kaedah mudah, peribadi, mudah untuk cepat bertemu dengan 10 rakan sekerja atau 6 rakan, gunakan Google Meet. Sekiranya anda mahukan lebih daripada itu, anda perlu pergi ke wilayah Zoom.

Zum Terbaik untuk Mesyuarat Skala Besar

Anda tahu ada sesuatu yang popular ketika menjadi kata kerja, dan Zoom sudah melepasi tonggak itu. Sama seperti orang mengatakan "Google it" dan bukannya "mencarinya", mereka juga mengatakan "Let's Zoom" merujuk kepada mesyuarat dan panggilan dalam talian. Sudah tentu, ada juga keseluruhan perkara Zoombombing.

Tidak ada keraguan bahawa Zoom telah memainkan peranan besar dalam kehidupan profesional dan swasta kita semasa wabak koronavirus.

Ringkasnya, Zoom adalah perkhidmatan panggilan video berskala besar dan berskala besar dengan banyak ciri (bukan keterlaluan), dan ia mempunyai rancangan percuma. Pelan percuma membolehkan anda memanggil hingga 100 peserta dan menggunakan banyak ciri, tetapi masa perjumpaan terhad kepada 40 minit.

Walaupun dengan rancangan percuma, anda dapat merakam panggilan, membisukan peserta, berbual, berkongsi dokumen atau skrin anda, membuat panggilan video HD, menggunakan papan putih atau latar belakang maya, mengirim emoji, dan banyak lagi.

Pelan Zoom's Pro berharga $ 15 sebulan, untuk setiap hos, tetapi anda mendapat peningkatan had waktu mesyuarat 24 jam dan ciri kawalan mesyuarat lanjutan.

Google Meet dan Zoom berfungsi di web. Sesiapa sahaja yang mempunyai pautan boleh bergabung melalui penyemak imbas web, sama ada mereka memasang atau tidak.

Apabila Zoom tidak mengalami hari yang sukar (dengan skandal privasi atau ketika berada dalam keadaan berat), ini adalah perkhidmatan yang kukuh dan boleh dipercayai yang sesuai untuk pertemuan besar. Tambahan, bagi kebanyakan orang, selamat digunakan. Ia dapat menangani 100 peserta dalam panggilan HD selama beberapa jam dengan baik.

Manfaat tambahan Zoom adalah ciri-ciri-banyak dan banyak daripadanya.

BERKAITAN: 8 Cara untuk Memastikan Panggilan Video Zum Seterusnya

Sekiranya Anda Mahukan Ciri, Anda Mahukan Zum

Sekiranya kita menyenaraikan semua ciri, besar dan kecil, yang dimiliki Zoom dan Google Meet tidak, kita akan mudah melepasi had masa 40 minit Zoom. Walau bagaimanapun, kami telah menyenaraikan beberapa perkara utama di bawah:

  • Rakaman:  Anda boleh merakam mesyuarat anda di komputer anda. Sekiranya anda mempunyai rancangan berbayar, anda juga dapat merekamnya ke awan. Di Google Meet, hanya pelanggan G Suite yang dapat merakam mesyuarat.
  • Latar belakang maya : Dari latar belakang foto dan video yang kabur, gambar pegun, Zoom mempunyai semuanya. Google Meet tidak mempunyai.
  • Ruang menunggu: Di sini, anda melihat senarai peserta yang menunggu untuk menyertai panggilan Zum anda. Anda boleh menambah peserta atau memulakan mesyuarat tanpa memutuskannya.
  • Papan putih: Ini terbina dalam Zoom. Di Google Meet, anda mesti menggunakan sesuatu seperti Google Jamboard.
  • Paparan Galeri: Anda boleh melihat sehingga 49 peserta di Zoom. Google Meet hanya akan menunjukkan 16 peserta dalam paparan berjubinnya.
  • Interaksi: Zoom mempunyai ciri Angkat Tangan dan Respons Emoji yang tidak dimiliki Google Meet

Apabila anda melihat senarai ini, anda dapat melihat dengan jelas mengapa Zoom begitu popular. Ia dirancang dengan jelas untuk penggunaan di peringkat perusahaan dan berfungsi dengan baik untuk tujuan profesional. Sekiranya anda seorang ketua pasukan atau guru, anda mungkin menggunakan semua ciri yang disenaraikan di atas.

Inilah sebabnya mengapa anda harus mempertimbangkan ciri mana yang sangat penting bagi anda untuk memilih perisian panggilan video yang tepat. Sekiranya anda memerlukan salah satu daripada ciri eksklusif Zoom, pilihan anda telah dibuat.

BERKAITAN: Cara Mengubah Latar Belakang Zum Anda ke Foto atau Video yang Menyeronokkan

Sekiranya Anda Mahukan Kesederhanaan, Pilih Google Meet

Ciri bukan segalanya. Bagi sesetengah orang, had panggilan 40 minit Zoom mungkin terlalu ketat. Had 60 minit Google Meet jauh lebih baik, kerana banyak mesyuarat, kelas, atau acara berlangsung selama itu.

Anda mungkin juga tidak mahu membayar $ 15 sebulan untuk akaun Zoom Pro.

Sekiranya anda mencari perkhidmatan mudah yang membolehkan anda cepat membuat panggilan video dengan rakan sekerja atau rakan dan mungkin berkongsi skrin anda, anda akan mendapat rancangan percuma Google Meet.

Sekiranya anda tidak menyukai Google Meet atau Zoom, ada pilihan lain di luar sana yang boleh anda periksa, termasuk Microsoft Teams dan Cisco Webex Meetings.