Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Telefon atau Tablet Android Anda Tidak Akan Dihidupkan

Anda menghidupkan telefon atau tablet Android anda dengan menekan butang kuasanya - sederhana. Sekiranya butang itu tidak berfungsi, peranti anda tidak semestinya rosak - ada cara untuk menghidupkannya semula.

Masalah ini juga boleh disebabkan oleh kerosakan perkakasan. Telefon atau tablet anda mungkin tidak dihidupkan kerana rosak. Tetapi, jika ada masalah perisian, langkah-langkah di sini akan memperbaikinya.

Cas Telefon atau Tablet Anda Selama Beberapa Minit

Sekiranya bateri peranti Android anda hampir mati, anda sering akan melihat penunjuk "bateri kosong" di skrin semasa anda cuba menghidupkannya. Tetapi, jika anda membiarkan bateri mati sepenuhnya, telefon atau tablet anda tidak akan bertindak balas sama sekali semasa anda menekan butang Power.

Untuk menyelesaikan masalah ini, pasangkan telefon atau tablet Android anda ke pengecas dinding dan biarkan mengecas. Anda tidak boleh memasangnya dan cuba menghidupkannya dengan segera - anda perlu memberikannya beberapa minit untuk mengecas terlebih dahulu.

Pasangkannya dan biarkan selama lima belas minit atau lebih. Kembalilah kemudian dan cuba hidupkan dengan butang Kuasa. Sekiranya masalah itu disebabkan oleh bateri yang mati, ia harus boot dengan normal.

Sekiranya tidak berfungsi sama sekali, cuba pasangkan peranti dengan kabel dan pengecas yang berbeza. Pengecas atau kabel boleh pecah dan menghalang pengecasan peranti yang baik.

Tarik Bateri atau Tekan Lama Butang Kuasa

BERKAITAN: Cara Menghidupkan Alat Anda Untuk Memperbaiki Pembekuan dan Masalah Lain

Seperti sistem operasi lain, Android kadang-kadang boleh membeku dan enggan bertindak balas. Sekiranya Android dibekukan sepenuhnya, peranti anda mungkin dihidupkan dan berjalan - tetapi skrin tidak akan menyala kerana sistem operasi dibekukan dan tidak bertindak balas terhadap penekanan butang.

Anda perlu melakukan "hard reset", juga dikenal sebagai "power cycle", untuk memperbaiki jenis pembekuan ini. Ini memotong sepenuhnya kuasa telefon atau tablet anda, memaksanya mematikan dan boot semula.

Pada telefon atau tablet dengan bateri yang boleh ditanggalkan, anda boleh mengeluarkan baterinya, tunggu kira-kira sepuluh saat, kemudian pasangkan kembali bateri dan pasang semula.

Pada telefon atau tablet tanpa bateri yang boleh ditanggalkan - yang merangkumi kebanyakan peranti Android moden - anda perlu menekan butang Kuasa lama. Tekan butang Kuasa peranti anda dan tahan. Anda hanya perlu menahan butang Daya selama sepuluh saat, tetapi anda mungkin menahannya selama tiga puluh saat atau lebih lama. Ini akan mengurangkan kuasa ke telefon atau tablet anda dan memaksanya boot semula, memperbaiki beku yang keras.

Lakukan Reset Kilang Dari Mod Pemulihan

BERKAITAN: Cara Mengatur Semula Telefon atau Tablet Android Anda Apabila Tidak Booting

Dalam beberapa kes, telefon atau tablet Anda mungkin mulai boot, tetapi sistem operasi Android mungkin hancur atau membeku dengan segera.

Untuk memperbaikinya, Android dapat boot terus ke menu mod pemulihan, di mana anda dapat melakukan reset kilang. Sekiranya peranti anda dihidupkan sebelum membeku atau mengalami masalah serius yang lain, gunakan mod pemulihan untuk melakukan tetapan semula kilang.

Untuk melakukan ini, pertama-tama anda perlu mematikan telefon atau tablet anda dan kemudian memakainya dengan menahan beberapa butang pada masa yang sama. Kombinasi butang tepat yang anda perlukan bergantung pada peranti anda. Lakukan carian web untuk nama peranti anda dan "mod pemulihan" untuk mencari butang yang diperlukannya. Sebagai contoh, Samsung Galaxy S6 menghendaki anda menahan Volume Naik + Rumah + Kuasa.

Kembalikan Firmware Peranti Anda

BERKAITAN: Cara Meningkatkan Perangkat Nexus Anda secara manual dengan Imej Kilang Google

Sekiranya perisian peranti anda rosak, proses penetapan semula kilang mungkin tidak berfungsi. Anda mungkin perlu memulihkan sistem operasi Android dari gambar yang disediakan oleh pengeluar peranti anda. Sebagai contoh, ini mungkin berlaku jika anda bermain-main dengan ROM tersuai atau melakukan tweak tahap rendah ke perisian sistem.

Bergantung pada peranti yang anda miliki dan pengeluarnya, ini mungkin mudah atau sukar. Sebagai contoh, Google menyediakan gambar firmware yang mudah dipasang, yang boleh anda pasangkan secara manual. Untuk peranti lain, cari di web untuk nama peranti anda dan "pasang semula firmware" untuk mendapatkan arahan. Sekiranya anda bernasib baik, pengeluar akan memberi anda kaedah mudah untuk melakukan ini.

Android juga memiliki "safe mode" tersembunyi yang dapat Anda gunakan, yang berfungsi sama seperti Safe Mode pada Windows. Dalam mod selamat, Android tidak akan memuatkan perisian pihak ketiga, hanya perisian sistem.

Pada beberapa peranti, anda hanya boleh melakukan booting ke mod selamat dari telefon semasa ia sedang berjalan. Pada peranti lain, anda mungkin dapat menekan butang tertentu semasa telefon sedang boot untuk memakainya ke mod selamat. Lakukan carian web untuk nama peranti anda dan "mod selamat" jika anda ingin mencuba menggunakan mod selamat. Ini hanya akan berfungsi jika aplikasi pihak ketiga membekukan peranti anda setelah boot. Ini biasanya tidak boleh dilakukan, tetapi boleh berlaku.

Kredit Gambar: Karlis Dambrans di Flickr, Karlis Dambrans di Flickr, Karlis Dambrans di Flickr