Cara Mudah Menukar Kes pada Teks dalam Microsoft Word

Adakah anda menaip sebaris teks dan kemudian menyedari bahawa ia seharusnya ditulis dengan huruf besar? Daripada mengetik baris lagi, anda boleh menukar huruf teks mana pun di Word dengan cepat dan mudah tanpa menaipnya semula.

Untuk mengubah huruf besar dalam teks dalam dokumen Word, pilih teks yang ingin anda ubah dan pastikan tab Laman Utama aktif. Kemudian, klik butang "Ubah Kes" pada tab Laman Utama.

Pilih jenis huruf besar yang dikehendaki dari menu lungsur. Jenis penggunaan huruf besar berikut:

  • Kes ayat: Huruf besar huruf pertama perkataan pertama dalam ayat.
  • huruf kecil: Membuat setiap huruf kecil.
  • UPPERCASE: Membuat setiap huruf UPPERCASE.
  • Huruf Besar Setiap Kata: Huruf besar huruf pertama setiap perkataan. Ini berguna untuk tajuk atau tajuk.
  • TOGGLE cASE: Ini menjadikan huruf pertama dari setiap kata menjadi huruf kecil dan selebihnya dari huruf-huruf itu BERHASIL.

Toggle Case mungkin kelihatan seperti pilihan yang pelik, tetapi berguna jika anda telah menaip teks tanpa menyedari kunci Caps Lock dihidupkan dan pilihan pembetulan automatik untuk membetulkan penggunaan kunci Caps Lock secara tidak sengaja tidak aktif. Anda boleh mengetengahkan teks yang terpengaruh dan menggunakan pilihan TOGGLE cASE untuk membetulkan penggunaan huruf besar.

Sebagai contoh, kita akan menjadikan teks terpilih sebagai huruf besar, atau UPPERCASE.

Teks yang dipilih berubah menjadi jenis huruf besar yang dipilih.

BERKAITAN: Cara Melumpuhkan Pembetulan Permodalan Automatik di Microsoft Word

Sekiranya anda ingin menggunakan papan kekunci anda untuk mengubah casing pada beberapa teks, pilih teks dan kemudian tekan Alt + H untuk mengaktifkan tab Laman Utama. Kemudian tekan "7" dan kemudian pilih satu pilihan, seperti "S" untuk huruf Kalimat, "l" (huruf kecil L) untuk huruf kecil, "U" untuk UPPERCASE, "C" untuk Kapitalisasi Setiap Kata, atau "t" untuk cogan kes.