Cara Membuat Ikon Desktop Windows Lebih Besar atau Lebih Kecil

Windows membolehkan anda memilih ikon desktop besar, sederhana, atau kecil. Tetapi adakah anda tahu banyak pilihan ukuran lain ada? Anda boleh menyesuaikan ukuran ikon desktop anda dengan jalan pintas yang melibatkan roda tetikus anda.

Ukuran ikon desktop standard tersedia di menu konteks desktop — klik kanan desktop, arahkan ke tampilan, dan pilih "Ikon besar," "Ikon sederhana," atau "Ikon kecil."

Untuk pilihan ukuran tambahan, letakkan kursor tetikus di atas desktop, tahan kekunci Ctrl pada papan kekunci anda, dan tatal roda tetikus ke atas atau bawah. Berhenti menatal dan lepaskan kekunci Ctrl apabila anda menemui ukuran pilihan anda.

Jalan pintas ini membolehkan anda memilih rangkaian ikon desktop yang lebih luas daripada menu konteks desktop biasa — kami mengira julat 28 saiz, dari yang sangat kecil hingga yang sangat besar. Jalan pintas roda tetikus akan memberi anda kawalan tambahan untuk mengubah ukuran ikon anda, mengecilkan atau membesarkannya lebih banyak daripada yang anda boleh lakukan.

Silap mata ini juga berfungsi dalam Penjelajah Fail atau Penjelajah Windows. Anda dapat mengubah ukuran ikon fail dan folder dengan cepat dengan menahan Ctrl dan memutar roda tatal tetikus anda.