Apakah Permainan Video AAA (Triple-A)?

Anda mungkin pernah mendengar istilah permainan video AAA atau Triple-A sebelum ini. Ini adalah tajuk anggaran besar yang anda lihat iklan di TV. Inilah keadaan mereka, dan bagaimana mereka membentuk industri permainan.

Filem Blockbuster, Tetapi untuk Permainan

Anda mungkin pernah menonton filem blockbuster sebelum ini. Blockbusters biasanya mempunyai anggaran yang besar, pasukan produksi beribu-ribu orang, pelakon besar, dan studio filem terkenal yang menghasilkannya. Juga, mereka cenderung menghasilkan banyak wang, dengan semakin banyak filem melintasi tanda bernilai bilion dolar setiap tahun. Permainan video AAA (atau Triple-A) adalah untuk dunia permainan seperti apa blockbusters untuk industri filem.

Sama seperti blockbusters, mereka biasanya melibatkan pasukan besar yang bekerja selama berbulan-bulan hingga bertahun-tahun untuk membuat produk siap, yang digunakan oleh studio utama. Ini biasanya diikuti dengan kampanye pemasaran yang besar dengan iklan yang muncul di mana-mana, dan juga pesanan awal yang panjang sehingga orang dapat mendapatkan permainan segera setelah keluar. Permainan ini kemudian diedarkan oleh penerbit terkenal terkenal, seperti Nintendo, Sony, Activision, atau Electronic Arts.

Banyak judul Triple-A juga merupakan sebahagian daripada francais popular. Sama seperti cara studio seperti Disney atau Warner Bros. membuat filem dengan sifat pentingnya setiap tahun, terdapat beberapa siri permainan yang melancarkan judul setiap beberapa tahun atau bahkan setiap tahun. Call of Duty, Battlefield, Mario, dan FIFA semuanya bersiri dengan ansuran baru biasa yang sering mengalahkan rekod penjualan mereka sendiri.

Permainan Triple-A berbanding Permainan Lain

Jadi, bagaimana anda mengetahui jika permainan dikira sebagai Triple-A? Tanpa mengetahui studio permainan, pengecam pertama adalah harga pelancarannya. Pada masa ini, tajuk utama dijual secara digital dan fizikal pada harga $ 60 semasa pelancaran di Amerika Syarikat, dengan jumlahnya berbeza antara pelbagai wilayah dan negara. Walaupun harga ini pasti akan turun dari masa ke masa kerana penjualan dan kumpulan, hampir semua pelepasan utama bermula dari jumlah ini. Ini bahkan tidak termasuk perkara seperti lulus musim atau kandungan muat turun hari pelancaran (DLC), yang dapat menambah harganya semasa pembelian.

Seterusnya adalah skala permainan. Walaupun tidak diragukan lagi terdapat banyak judul bukan AAA yang bercita-cita tinggi dan meluas, anggaran terhad sering menjadi faktor penghalang permainan yang lebih kecil. Banyak permainan Triple-A seperti Red Dead Redemption, The Witcher, dan Grand Theft Auto mempunyai ribuan jam kandungan dan peta terbuka yang menekankan penerokaan. Mereka juga sering mempunyai kualiti grafik dan animasi yang mendorong sempadan.

Petunjuk lain yang dapat dilihat ialah ukuran pasukan. Sekiranya kredit permainan mempunyai ribuan orang dan banyak syarikat permainan yang mengusahakannya, kemungkinan besar ia akan menjadi pelepasan studio utama. Oleh kerana skala dan intensiti, penerbit permainan sering mengeluarkan aspek tertentu dari permainan, seperti animasi 3D, pemodelan, reka bentuk suara, dan sambungan dalam talian dengan kontraktor pihak ketiga.

Di seberang duit syiling terdapat permainan bebas, yang dikenali sebagai permainan indie, yang dibiayai secara bebas dan dibuat oleh pasukan kecil. Beberapa permainan indie terkenal, seperti Minecraft dan Stardew Valley, dibuat hampir keseluruhan oleh satu orang. Mereka biasanya lebih pendek, kurang intensif grafik, dan harganya jauh lebih rendah daripada judul Triple-A, dengan banyak daripadanya dijual antara $ 10 hingga $ 40. Sebilangan besar dari mereka juga tidak mempunyai pelepasan fizikal, memilih pengedaran digital tulen.

Sebahagian daripada permainan ini, yang dikenali sebagai judul III atau Triple-I, adalah produksi berskala besar dengan konsep luas yang dibuat oleh studio bebas. Permainan seperti Hellblade: Senua's Sacrifice , No Man's Sky , dan The Witness adalah semua tajuk berkualiti tinggi yang dikembangkan oleh studio permainan indie.

Apa itu Permainan "Triple-A Plus"?

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, wartawan permainan juga mencipta istilah AAA + atau Triple-A plus . Ini adalah tajuk dengan belanjawan yang sangat besar yang dijual dengan harga premium, dan sering mempunyai pengewangan tambahan di dalam permainan. Contohnya termasuk musim berlalu, DLC, dan transaksi mikro.

Francais permainan tahunan, seperti FIFA dan Call of Duty , sering dirancang secara eksplisit untuk mempunyai pembelian tambahan yang terpasang. Call of Duty dijual dengan tiket musim yang harus dibeli oleh pemain untuk memainkan kempen baru yang diedarkan sepanjang tahun.

FIFA, sebaliknya, mempunyai sistem transaksi mikro di mana anda dapat membuka kotak rampasan untuk membuka kunci pelbagai versi pemain bola sepak untuk mengumpulkan satu pasukan. Mereka baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka telah menjana lebih dari satu bilion dolar dari jumlah pendapatan transaksi mikro.

BERKAITAN: Apa itu Transaksi Mikro, dan Mengapa Orang Benci Mereka?

Masa Depan Permainan

Oleh kerana komuniti permainan terus berkembang, begitu juga industri permainan. Semakin banyak permainan francais utama dikeluarkan setiap tahun, dan walaupun banyak daripadanya hebat, ada beberapa sebab yang perlu dikhawatirkan. Ini termasuk penyebaran pengewangan tambahan untuk permainan yang sudah mahal, serta kecenderungan studio untuk melepaskan permainan yang serupa setiap tahun.

Nasib baik, syarikat permainan indie juga berkembang. Permainan paling popular di dunia, Minecraft, dibuat oleh studio permainan kecil yang ditubuhkan oleh satu orang. Kehadiran memuat turun digital dan peningkatan platform seperti Steam dan GOG telah menjadikan tajuk yang berpatutan hebat lebih mudah diakses daripada sebelumnya.