Segala-galanya yang Anda Boleh Lakukan dengan Shell Baru dari Windows 10

Kemas kini Ulang Tahun Windows 10 menambahkan sokongan untuk persekitaran Linux ke Windows 10 pada tahun 2016. Tetapi jangan tertipu: ini lebih daripada sekadar shell Bash. Ini adalah lapisan keserasian penuh untuk menjalankan aplikasi Linux di Windows.

Kami telah merangkumi banyak perkara yang boleh anda lakukan dalam shell Bash baru Windows 10, jadi kami mengumpulkan semua panduan tersebut ke dalam satu senarai mega di sini, untuk kemudahan anda.

Bermula dengan Linux pada Windows

BERKAITAN: Cara Memasang dan Menggunakan Linux Bash Shell pada Windows 10

Anda boleh memasang persekitaran Linux dan shell shell pada edisi Windows 10, termasuk Windows 10 Home. Namun, ia memerlukan versi 64-bit Windows 10. Anda hanya perlu mengaktifkan Windows Subsystem untuk ciri Linux, dan kemudian pasang edaran Linux yang anda pilih — misalnya Ubuntu — dari Windows Store.

Sehingga Kemas kini Fall Creators pada akhir 2017, anda tidak perlu lagi mengaktifkan mod pembangun di Windows, dan ciri ini tidak lagi beta.

Pasang Perisian Linux

BERKAITAN: Cara Memasang Perisian Linux di Ubuntu Bash Shell pada Windows 10

Cara termudah untuk memasang perisian Linux di persekitaran Ubuntu (atau Debian) anda adalah dengan apt-getarahan. ( aptPerintah ini juga berfungsi.) Perintah ini memuat turun dan memasang perisian dari repositori perisian Ubuntu. Anda boleh memuat turun dan memasang satu atau lebih aplikasi hanya dengan satu arahan.

Oleh kerana ini adalah persekitaran ruang pengguna Ubuntu yang lebih kurang, anda juga boleh memasang perisian dengan cara lain. Anda boleh menyusun dan memasang perisian dari kod sumber seperti yang anda lakukan pada sebaran Linux, misalnya.

Sekiranya anda memasang pengedaran Linux yang lain, gunakan arahan untuk memasang perisian pada sebaran khusus itu. Contohnya, openSUSE menggunakan zypperarahan.

Jalankan Pelbagai Pengedaran Linux

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Ubuntu, openSUSE, dan Fedora pada Windows 10?

Kemas kini Fall Creators juga membolehkan sokongan untuk beberapa distribusi Linux, di mana sebelumnya hanya Ubuntu yang tersedia. Pada mulanya, anda boleh memasang Ubuntu, openSUSE Leap, SUSE Linux Enterprise Server, Debian GNU / Linux, atau Kali Linux. Fedora juga dalam perjalanan, dan kami mungkin akan melihat lebih banyak pengedaran Linux yang ditawarkan pada masa akan datang.

Anda boleh memasang banyak pengedaran Linux, dan anda juga boleh menjalankan pelbagai persekitaran Linux pada masa yang sama.

Sekiranya anda tidak pasti memasang mana, kami mengesyorkan Ubuntu. Tetapi, jika anda memerlukan sebaran Linux tertentu — mungkin anda menguji perisian yang akan berjalan pada pelayan yang menjalankan SUSE Linux Enterprise Server atau Debian, atau anda mahukan alat pengujian keselamatan di Kali Linux — ia tersedia di Kedai di samping Ubuntu .

Akses Fail Windows di Bash, dan Fail Bash di Windows

BERKAITAN: Cara Mengakses Fail Bash Ubuntu Anda di Windows (dan Pemacu Sistem Windows Anda di Bash)

Fail Linux dan fail Windows anda biasanya terpisah, tetapi ada cara untuk mengakses fail Linux anda dari Windows dan fail Windows anda dari lingkungan Linux.

Pengedaran Linux yang anda pasang membuat folder tersembunyi di mana semua fail yang digunakan dalam persekitaran Linux disimpan. Anda dapat mengakses folder ini dari Windows jika anda ingin melihat dan menyandarkan fail Linux dengan alat Windows, tetapi Microsoft memberi amaran bahawa anda tidak boleh mengubah fail Linux ini dengan alat Windows, atau membuat fail baru di sini dengan aplikasi Windows.

Semasa anda berada di persekitaran Linux, anda dapat mengakses pemacu Windows anda dari bawah folder / mnt /. Pemacu C: anda terletak di / mnt / c dan pemacu D: anda terletak di / mnt / d, misalnya. Sekiranya anda ingin bekerja dengan fail dari dalam lingkungan Linux dan Windows, letakkan di suatu tempat di sistem fail Windows anda dan akses melalui folder / mnt /

Pasang Pemacu yang Boleh Dilepaskan dan Lokasi Rangkaian

BERKAITAN: Cara Memasang Pemacu yang Dapat Dilepaskan dan Lokasi Rangkaian di Subsistem Windows untuk Linux

Subsistem Windows untuk Linux secara automatik memasang pemacu dalaman tetap di bawah folder / mnt / folder, tetapi tidak memasang pemacu yang boleh dilepaskan secara automatik seperti pemacu USB dan cakera optik. Ia juga tidak memasang pemacu rangkaian secara automatik yang mungkin dipetakan di PC anda.

Walau bagaimanapun, anda boleh memasangnya sendiri dan mengaksesnya di persekitaran Linux dengan perintah pemasangan khas yang memanfaatkan sistem fail drvfs.

Tukar ke Zsh (atau Shell Lain) Bukan Bash

BERKAITAN: Cara Menggunakan Zsh (atau Shell Lain) di Windows 10

Walaupun Microsoft pada awalnya meletakkan ciri ini sebagai lingkungan "shell shell", sebenarnya lapisan keserasian yang mendasari yang membolehkan anda menjalankan perisian Linux di Windows. Ini bermakna anda boleh menjalankan shell lain dan bukannya Bash, jika anda lebih suka.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan shell Zsh dan bukannya Bash. Anda bahkan boleh memiliki shell Bash standard secara automatik beralih ke shell Zsh semasa anda membuka jalan pintas shell Linux di menu Mula anda.

Gunakan Skrip Bash pada Windows

BERKAITAN: Cara Membuat dan Menjalankan Skrip Bash Shell pada Windows 10

Terima kasih kepada persekitaran ini, sebenarnya mungkin menulis skrip shell shell pada Windows dan menjalankannya. Skrip Bash anda dapat mengakses fail Windows anda yang disimpan di bawah folder / mnt, jadi anda dapat menggunakan perintah dan skrip Linux untuk mengerjakan fail Windows biasa anda. Anda juga boleh menjalankan perintah Windows dari dalam skrip Bash.

Anda boleh memasukkan perintah Bash ke dalam skrip Batch atau skrip PowerShell, yang sangat berguna. Untuk semua ini dan lain-lain, lihat panduan kami untuk skrip bash di Windows 10.

Jalankan Perintah Linux Dari Luar Shell Shell

BERKAITAN: Cara Menjalankan Perintah Linux Dari Luar Bash Shell pada Windows 10

Sekiranya anda hanya ingin melancarkan program dengan cepat, menjalankan perintah, atau menjalankan skrip, anda bahkan tidak perlu melancarkan lingkungan Bash terlebih dahulu. Anda boleh menggunakan perintah bash -catau wsluntuk menjalankan perintah Linux dari luar shell Linux. Persekitaran Linux hanya menjalankan perintah, dan kemudian berhenti. Sekiranya anda menjalankan perintah ini dari dalam tetingkap Prompt Perintah atau PowerShell, perintah mencetak outputnya ke Prompt Perintah atau konsol PowerShell.

Anda boleh melakukan banyak perkara dengan bash -catau wsl. Anda boleh membuat jalan pintas desktop untuk melancarkan program Linux, mengintegrasikannya ke dalam skrip batch atau PowerShell, atau menjalankannya dengan cara lain untuk menjalankan program Windows.

Jalankan Program Windows Dari Bash

BERKAITAN: Cara Menjalankan Program Windows dari Bash Shell Windows 10

Sehingga Pembaruan Pencipta (yang keluar pada musim bunga 2017), anda boleh menjalankan program Windows dari dalam lingkungan Linux. Ini bermaksud anda boleh mengintegrasikan perintah Windows bersama perintah Linux dalam skrip Bash, atau hanya menjalankan perintah Windows dari shell Bash atau Zsh standard yang mungkin sudah anda gunakan.

Untuk menjalankan program Windows, ketik jalan ke fail .exe dan tekan Enter. Anda akan menemui program Windows yang anda pasang di bawah folder / mnt / c di persekitaran Bash. Ingat, perintahnya peka huruf besar kecil, jadi "Contoh.exe" berbeza dari "contoh.exe" di Linux.

Jalankan Program Desktop Linux Grafik

BERKAITAN: Cara Menjalankan Aplikasi Desktop Linux Grafik dari Shell Shell Windows 10's

Microsoft tidak secara rasmi menyokong perisian Linux grafik pada Windows. Ciri Windows Subsystem for Linux ditujukan untuk menjalankan program baris perintah yang mungkin diperlukan oleh pembangun. Tetapi sebenarnya mungkin menjalankan program desktop Linux grafik di Windows menggunakan ciri ini.

Namun, ini tidak akan berfungsi secara lalai. Anda perlu memasang pelayan X dan menetapkan DISPLAYpembolehubah sebelum program desktop Linux grafik dijalankan di desktop Windows anda. Semakin mudah aplikasinya, semakin besar kemungkinan ia berfungsi dengan baik. Semakin rumit aplikasinya, semakin besar kemungkinan ia akan melakukan sesuatu yang tidak disokong oleh Windows Subsystem Microsoft untuk Linux. Yang boleh anda lakukan hanyalah mencuba arahan ini dan berharap yang terbaik.

Pilih Persekitaran Linux Lalai Anda

BERKAITAN: Cara Menetapkan Pengedaran Linux Lalai Anda pada Windows 10

Sekiranya anda memasang banyak pengedaran Linux, anda boleh memilih pemasangan lalai anda. Ini adalah distro yang digunakan apabila anda melancarkan pengedaran Linux dengan bashatau wslperintah, atau apabila anda menggunakan bash -catau wsl arahan untuk menjalankan arahan Linux dari tempat lain di Windows.

Walaupun anda mempunyai banyak distro Linux yang dipasang, anda masih boleh melancarkannya secara langsung dengan menjalankan perintah seperti ubuntuatau opensuse-42. Perintah tepat yang anda perlukan dijelaskan di setiap halaman muat turun distribusi Linux di Microsoft Store.

Lancarkan Bash Dari File Explorer dengan pantas

BERKAITAN: Cara Melancarkan Bash Shell Dengan Cepat dari Penjelajah Fail Windows 10

Anda tidak perlu melancarkan shell Linux dari ikon pintasannya. Anda dapat melancarkannya dengan cepat dari dalam File Explorer dengan mengetik "bash" ke bar alamat dan menekan Enter. Shell Bash pengedaran Linux lalai anda akan muncul, dan direktori yang berfungsi sekarang adalah direktori yang anda buka di File Explorer.

Artikel itu juga memberikan arahan untuk menambahkan pilihan "Open Bash shell here" ke File Explorer dengan mengedit Windows Registry, memberikan Anda pilihan menu konteks yang sesuai yang berfungsi sama dengan opsi "Buka tetingkap PowerShell di sini" atau "Buka Command Prompt di sini" .

Tukar Akaun Pengguna UNIX Anda

BERKAITAN: Cara Mengubah Akaun Pengguna Anda di Ubuntu Bash Shell Windows 10

Semasa pertama kali menyiapkan Bash, anda akan diminta untuk membuat akaun pengguna UNIX dan menetapkan kata laluan. Anda masuk secara automatik dengan akaun ini setiap kali anda membuka tetingkap Bash. Sekiranya anda ingin menukar akaun pengguna UNIX anda — atau menggunakan akaun root sebagai akaun lalai anda di shell — ada perintah tersembunyi untuk mengubah akaun pengguna lalai anda.

Nyahpasang dan Pasang Semula Persekitaran Linux

BERKAITAN: Cara Nyahpasang (atau Pasang Semula) Ubuntu Bash Shell Windows 10

Setelah anda memasang beberapa program atau mengubah beberapa tetapan, anda mungkin ingin memasang semula Ubuntu atau sebaran Linux yang lain dan mendapatkan persekitaran Linux yang baru. Ini sebelum ini agak rumit, tetapi sekarang anda boleh melakukannya dengan menyahpasang pengedaran Linux seperti yang anda lakukan dengan aplikasi lain dan kemudian memasangnya semula dari Store

Untuk mendapatkan sistem baru tanpa memuat turun semula edaran Linux, anda dapat menjalankan perintah pengedaran bersama dengan pilihan "bersih" dari Windows Command Prompt atau konsol PowerShell. Sebagai contoh, untuk menetapkan semula Ubuntu tanpa memuat turunnya semula, jalankan ubuntu clean.

Sekiranya anda masih mempunyai persekitaran Linux yang lebih lama - persekitaran yang dipasang sebelum Kejatuhan Pembuat Kekuatan - anda masih boleh menyahpasangnya dengan perintah lxrun.

Tingkatkan Persekitaran Ubuntu Anda

BERKAITAN: Cara Memperbaharui Windows Bash Shell ke Ubuntu 16.04

Selepas Kemas kini Windows 10's Fall Creators, anda kini harus memasang Ubuntu dan persekitaran Linux lain dari Store. Apabila anda melakukannya, mereka akan dikemas kini secara automatik ke versi terbaru tanpa arahan khas.

Namun, jika anda membuat persekitaran Bash pada Windows versi lama, anda akan memasang persekitaran Ubuntu yang lebih lama. Anda hanya boleh membuka Store, dan memasang Ubuntu terbaru dari Windows Store untuk menaik taraf.

Geeks yang berminat pasti akan mengetahui perkara menarik lain yang boleh anda lakukan dengan persekitaran Linux pada masa akan datang. Subsistem Windows untuk Linux mudah-mudahan akan terus menjadi lebih kuat, tetapi jangan berharap Microsoft secara rasmi menyokong aplikasi desktop Linux grafik dalam waktu dekat.